Λουκάς Ευσταθιάδης : “Απάντηση στην ΕΠΙΣΤΟΛΗ του Κ. ΣΑΡΑΦΙΔΗ…”

Από τον δημοτικό σύμβουλο Χαλκηδόνος Λουκά Ευσταθιάδη πήραμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή :

Για το θέμα της προκήρυξης του ΚΕΚ Νεφέλη, σήμερα μου κοινοποιήθηκε από το Δήμο, επιστολή του κ. Σαραφίδη προς τον Δήμαρχο κ. Αναγνωστόπουλο.
Έχω να κάνω τα εξής σχόλια :
1ον Αναφέρει ο κ. Σαραφίδης : « επισημαίνουμε ότι η πρόσληψη της θέσης του Διευθυντή είναι επί θητεία , δηλαδή μέχρι της λήξης αυτής της δημοτικής περιόδου 2019-2023 και όχι μόνιμη, γι αυτό και η συνέντευξη μοριοδοτείται με 30 μόρια». Κύριε Σαραφίδη, στην προκήρυξη της 7/4/2020, πριν 10 μέρες, μοριοδοτούσατε με 40 και όχι με 30 μόρια την προφορική συνέντευξη, όπως λέτε σήμερα.
Γιατί τώρα γράφετε ότι θα δώσετε 30; Μήπως λόγω της γενικής κατακραυγής; Εγώ σας λέω ότι και τα 30 που δίνετε σήμερα είναι πάρα πολλά, από τη στιγμή που το διδακτορικό παίρνει μόνο 20. Και στο κάτω-κάτω ο ισχυρισμός σας αυτός, ότι δώσατε την μοριοδότηση γιατί η πρόσληψη είναι επί θητεία μέχρι το 2023, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί δικαιολογία.
2ον Συνεχίζει ο κ. Σαραφίδης αναφέροντας ότι: «Για το λόγο αυτό θεωρήθηκε απαραίτητο να εκδοθεί η προκήρυξη αυτή τη χρονική περίοδο χωρίς να έχει εκλεγεί το νέο Δ.Σ της επιχείρησης καθώς αυτό εκτιμάται ότι θα συμβεί τον Ιούλιο». Όχι κ. Σαραφίδη. Έπρεπε να περιμένετε ως τον Ιούλιο (για εμένα πολύ πιο σύντομα) που θα αναλάβει η νέα διοίκηση και να μην έρχεστε εσείς τώρα να παίρνετε μια τόσο σημαντική απόφαση εν μέσω πανδημίας, συνεδριάζοντας με ένα συμβούλιο που η θητεία του έπρεπε να είχε λήξει εδώ και 7 μήνες, κάνοντας συνεδριάσεις με 7 στους 11 συμβούλους επί μήνες, με μια σύνθεση ΔΣ που ελέγχεται από την Αποκεντρωμένη Περιφέρεια και το ΥΠΕΣ και να υποχρεώνετε τους υποψήφιους να μαζεύουν δικαιολογητικά τη Μεγάλη Εβδομάδα. Γιατί άραγε τόση βιασύνη;
3ον Σε επιμέρους ζήτημα εκτός της προκήρυξης, αλλά πολύ σημαντικό αναφέρει ο κ. Σαραφίδης : «η κύρια δραστηριότητα της επιχείρησης είναι η παροχή υπηρεσιών κατάρτισης και συναφών δραστηριοτήτων, καθώς αποτελεί αναγνωρισμένο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου 2 από το 1995». Συμφωνώ. Έτσι έπρεπε να είναι. Αλλά δεν είναι. Άραγε γιατί αυτή η Διαδημοτική Επιχείρηση έφτασε στο σημείο να ασκεί σήμερα κοινωνική πολιτική που έπρεπε να ασκούν οι ίδιοι οι Δήμοι με τις Κοινωνικές και Οικονομικές τους Υπηρεσίες ;
Είναι ευθύνη των Δήμων ή του ΚΕΚ Νεφέλη να ασκεί κοινωνική πολιτική μέσω των γνωστών Κέντρων Κοινότητας για τους Ρομά κλπ, λαμβάνοντας από τους Δήμους μεγάλα χρηματικά κονδύλια εκατοντάδων χιλιάδων € ; (Σύμφωνα με ένα πρόχειρο υπολογισμό έχει λάβει από το Δ. Δέλτα περίπου 350.000 € και από το Δ. Χαλκηδόνος περίπου 125.000 € )
Ή μήπως είναι ευθύνη του ΚΕΚ να κάνει προκηρύξεις με αντικείμενα όπως :
«ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΙΛΟΤΙΚΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ EQUAL2HEALTH ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΙΑΒΑΤΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»
Ή να εντάσσεται σε προγράμματα όπως :
«ΕΝΤΑΞΗ 4179/15-07-2019 ΣΤΟ ΠΑΑ 2014-2020 ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ CLLD/LEADER ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ»
Κατά τη γνώμη μου, για τη διαχείριση όλων αυτών των χρηματικών κονδυλίων είναι υπεύθυνοι οι Δήμοι. Προσωπικά δεν δέχομαι να διοχετεύεται η ευθύνη προς τα εκάστοτε ΚΕΚ. ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΠΟΤΕ ΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΕΝ ΗΡΘΕ ΜΙΑ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΥ ΔΙΑΤΕΘΗΚΑΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΠΑΡΗΧΘΗ. Όμως εν τέλει τα Δημοτικά Συμβούλια δίνουν λόγο στους δημότες. Σε αυτά καταλογίζει άλλωστε τελικά ο κ. Σαραφίδης την τελική ευθύνη κλείνοντας την επιστολή του : «πιστεύουμε ότι θεματοφύλακας όλων των διαδικασιών είναι τα δημοτικά συμβούλια των τριών δήμων που απαρτίζουν την επιχείρηση μας και στα οποία το διοικητικό συμβούλιο του ΝΕΦΕΛΗ έχει απόλυτη εμπιστοσύνη».
Με αυτή τη υποχρέωση αναλάβαμε τη Διοίκηση του Δήμου το Σεπτέμβριο.
Γι΄ αυτό μας εμπιστεύτηκαν οι πολίτες.
Εγώ προσωπικά δεν το ξεχνάω αυτό.

Ευσταθιάδης Λουκάς

Δημοτικός Σύμβουλος  – Δήμου Χαλκηδόνος

Ολόκληρη η επιστολή Κώστα Σαραφιδη:

Κουφάλια:Εγκαίνια Κέντρου Κοινότητας-Κώστας Σαραφίδης ΚΕΚ Νεφέλη ...
ΠΡΟΣ:  ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ Κ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟ ΣΤΑΥΡΟ
ΚΟΙΝ:  ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ
Όσον αφορά την διαδικασία που τηρήθηκε για την έγκριση της προκήρυξης της θέσης του Διευθυντή, η επιχείρηση, λαμβάνοντας υπόψη το υπ’ αριθμόν 3955/21-01-2019 έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με τον Προγραμματισμό των Προσλήψεων έκτακτου προσωπικού έτους 2019 στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και στα ΝΠΙΔ αυτών, αιτήθηκε στις 22/02/2019 στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, την έγκριση πρόσληψης ενός Διευθυντή επί θητεία και έλαβε την συναίνεση της στις 25/02/2019 με έγγραφο το οποίο διαβιβάστηκε  και στο Υπουργείο Εσωτερικών, έχοντας ως συνημμένο και το αίτημα της επιχείρησης με τις σχετικές αποφάσεις έγκρισης και ορισμού της τριμελούς επιτροπής αξιολόγησης για την συγκεκριμένη θέση, προκειμένου να πάρει την ανάλογη έγκριση.
Το Υπουργείο με την σειρά του ενέκρινε την συγκεκριμένη θέση στις 13/01/2020 με καθυστέρηση σχεδόν ενός έτους η οποία οφείλεται στην διενέργεια των δημοτικών και εθνικών εκλογών. Η προκήρυξη αναρτήθηκε στη Διαύγεια, στην ιστοσελίδα της επιχείρησης και σε μία τοπική εφημερίδα και έχει προθεσμία υποβολής των αιτήσεων 10 ημερών ενώ σε πολλούς δήμους της χώρας έχουν εκδοθεί τώρα προκηρύξεις με αποκλειστική προθεσμία υποβολής των αιτήσεων 3 ημερών. Επίσης, οι αιτήσεις υποβάλλονται μόνο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, διαδικασία που δίνει την δυνατότητα σε όλους τους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους.
Όσον αφορά την έκδοση της προκήρυξης την τρέχουσα περίοδο, η Διαδημοτική Επιχείρηση Δυτικής Υπαίθρου Θεσσαλονίκης  «Νεφέλη», αυτή τη στιγμή απασχολεί ένα άτομο Δ.Ε. στην κεντρική δομή της και ακόμα δέκα άτομα που απασχολούνται αποκλειστικά στην υλοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων Πράξεων «Κέντρο Κοινότητας Δήμου Δέλτα με Παράρτημα ΡΟΜΑ» και «Κέντρο Κοινότητας Δήμου Χαλκηδόνος». Οι συγκεκριμένες δομές προσφέρουν υπηρεσίες συμπληρωματικές στις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων, εξυπηρετώντας καθημερινά άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και υποβάλλοντας για λογαριασμό τους πλήθος αιτήσεων για την λήψη κοινωνικών επιδομάτων. Επιπρόσθετα, έπειτα από έγκριση της Περιφέρειας, οι συγκεκριμένες δομές θα ενισχυθούν επιπλέον με έντεκα άτομα προσωπικό (έχει υποβληθεί το σχετικό αίτημα στον ΑΣΕΠ από τον Σεπτέμβριο του 2019 και αναμένουμε την έγκριση του το προσεχές διάστημα).
Ακόμη, για όσους δεν είναι γνωστό αυτό, η κύρια δραστηριότητας της επιχείρησης είναι η παροχή υπηρεσιών κατάρτισης και συναφών δραστηριοτήτων, καθώς αποτελεί αναγνωρισμένο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου 2 από το 1995.
Οι υπηρεσίες αυτές απευθύνονται κυρίως σε άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού όπως μακροχρόνια άνεργοι,  άτομα ευρισκόμενα σε κατάσταση φτώχειας κλπ. Είναι αυτονόητο θεωρώ, ότι αυτήν την περίοδο που η κυβέρνηση προκηρύσσει προγράμματα στήριξης τόσο των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού όσο και διάφορων επαγγελματιών ότι η επιχείρηση θα πρέπει να συμμετέχει σε αυτά προσφέροντας της υπηρεσίες της στην τοπική κοινωνία. Επίσης, είναι αυτονόητο ότι η παρακολούθηση και διεκπεραίωση όλων των εργασιών που απορρέουν από την λειτουργία της, δεν μπορεί να γίνει με ένα άτομο προσωπικό.
Ήδη βρισκόμαστε στη διαδικασία αιτήσεων ωφελούμενων επαγγελματιών με τηλεκατάρτιση και ήδη έχουν υποβληθεί στο Κεκ Νεφέλη ως πάροχος κατάρτισης πλέον  των 700 αιτήσεων ενώ η προθεσμία λήξης είναι 25/4/2020. Επίσης, όπως γνωρίζετε, άλλαξε η εισήγηση της Αποκεντρωμένης που πλέον θεωρεί ότι είναι σωστή η λειτουργία του Διαδημοτικού οργάνου και αναμένεται σύντομα η επικύρωση της από το υπουργείο Εσωτερικών.
Τέλος, επισημαίνουμε ότι η πρόσληψη της θέσης του Διευθυντή είναι επί θητεία , δηλαδή μέχρι της λήξης αυτής της δημοτικής περιόδου 2019-2023 και όχι μόνιμη, γι αυτό και η συνέντευξη μοριοδοτείται με 30 μόρια. Υπενθυμίζουμε ότι με την ίδια διαδικασία έγινε η πρόσληψη διευθυντή και για την προηγούμενη δημοτική περίοδο 2014-2019.
Για το λόγο αυτό θεωρήθηκε απαραίτητο να εκδοθεί η προκήρυξη αυτή τη χρονική περίοδο χωρίς να έχει εκλεγεί το νέο Δ.Σ της επιχείρησης καθώς αυτό εκτιμάται ότι θα συμβεί τον Ιούλιο. Κλείνοντας πιστεύουμε ότι θεματοφύλακας όλων των διαδικασιών είναι τα δημοτικά συμβούλια των τριών δήμων που απαρτίζουν την επιχείρηση μας και στα οποία το διοικητικό συμβούλιο του ΝΕΦΕΛΗ έχει απόλυτη εμπιστοσύνη
Με εκτίμηση
Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Διαδημοτικής Επιχείρησης Δυτικής Υπαίθρου Θεσ/νικης
«NEΦΕΛΗ»
Ο Διευθύνων Σύμβουλος
Σαραφίδης Κωνσταντίνος