ΛΑΓΚΑΔΑΣ : «Πόλεμο» στο δήμο Λαγκαδά φέρνει σύμβαση έργου ύψους 1 εκατ. ευρώ που προωθεί η απερχόμενη δημοτική αρχή

Την επίμαχη σύμβαση που αφορά στο έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού επιχειρεί να περάσει στην Οικονομική Επιτροπή, παρότι η νέα δήμαρχος ζητά να μην ληφθεί καμία απόφαση που θα δεσμεύει τη διοίκησή της
Μόνο ομαλή δεν φαίνεται να είναι η μετάβαση της νέας δημάρχου Λαγκαδά Νίκης Ανδρεάδου και του επιτελείου της στο δήμο, όπου οι κόντρες και οι αντιπαραθέσεις με την απερχόμενη διοίκηση είναι έντονες, την ώρα μάλιστα που ο μεταβατικός δήμαρχος θα παραδώσει τα κλειδιά του δημαρχείου σε ένα μήνα.
Αφορμή αυτή τη φορά στάθηκε η σύμβαση έργου ύψους 850.000 ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των δημοτικών υπηρεσιών, την οποία η απερχόμενη διοίκηση επιχειρεί να περάσει σχεδόν με το «έτσι θέλω» από την Οικονομική Επιτροπή, όπου έχει την πλειοψηφία.
Το έργο είναι το μόνο που εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για το δήμο Λαγκαδά και η σύμβασή του επιχειρήθηκε να περάσει από τον περασμένο Ιούνιο από την Οικονομική και παρότι εγκρίθηκε από την πλειοψηφία, δεν είχε την ίδια τύχη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, η οποία την ακύρωσε λόγω ένστασης που υπέβαλε μια από τις υποψήφιες εταιρείες στον διαγωνισμό.
Το θέμα πάγωσε, λόγω της προεκλογικής περιόδου και στη συνέχεια με την ανάδειξής της ως νέα δημάρχου, η Νίκη Ανδρεάδου ζήτησε από το μεταβατικό δήμαρχο Γιώργο Ξενιτίδη να σεβαστεί την απόφασή της να μην ληφθούν αποφάσεις που θα δεσμεύουν τη νέα δημοτική αρχή. Την απόφασή της αυτή γνωστοποίησε στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο μετά τις εκλογές και παρά την προφορική δέσμευση του απερχόμενου δημάρχου ότι η εν λόγω σύμβαση για ένα τόσο μεγάλο έργο δεν θα τεθεί στην Οικονομική Επιτροπή, εκείνος έστειλε εισήγηση στον πρόεδρο του οργάνου Μπάμπη Αϊβατζίδη, ζητώντας του να το θέσει σε ψηφοφορία.
Το θέμα άνοιξε και στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπου προκλήθηκαν σφοδρές αντιδράσεις και από μέλη της απερχόμενης διοίκησης, δεδομένου ότι αναγνώρισαν πως δεν χρειάζεται βιασύνη και πως τις διαδικασίες του έργου μπορεί να το τρέξει από τις αρχές του 2024 η νέα δήμαρχος, αφού προηγουμένως ενημερωθεί πλήρως.
«Το θέμα δεν είναι μόνο τι είναι νόμιμο»
Μιλώντας στο makthes.gr η νέα δήμαρχος Λαγκαδά υποστήριξε ότι η μετάβαση της στο δημαρχείο δεν έγινε καθόλου ομαλά, αντιθέτως όπως είπε, βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλά εμπόδια που βάζει ο μεταβατικός δήμαρχος, που έτσι και αλλιώς αποχωρεί σε ένα μήνα.
«Το έργο είναι πολύ μεγάλο, πολύ σοβαρό και το κόστος του αγγίζει το 1 εκατ. ευρώ. Δεν θέλω πριν ενημερωθώ πως θα εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια, επί της διοίκησής μας να γίνουν βιαστικά βήματα για την αναβάθμιση των υπηρεσιών» επισήμανε η κ, Ανδρέαδου. Επιπλέον, όπως είπε, η σύμβαση του έργου έχει ήδη ένα άκυρο από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και δεν υπάρχει λόγος να ανατεθεί άμεσα. «Σε κάθε περίπτωση έχω κάθε δικαίωμα να ελέγξω το φάκελο του έργου, για το οποίο είμαι ήδη ενήμερη και ως απερχόμενη αντιπολίτευση και για το οποίο θα είμαι υπόλογη αν κάτι δεν πάει καλά» σχολίασε χαρακτηριστικά.
Η ίδια εμφανίστηκε πάντως ενοχλημένη από τη στάση του μεταβατικού δημάρχου κ. Ξενιτίδη, λέγοντας ότι έδωσε την υπόσχεσή του να μην πάρει αποφάσεις που θα δεσμεύουν τη νέα διοίκηση του δήμου και δεν την τήρησε. «Του ζήτησα το λόγο και μου απάντησε πως ότι είναι νόμιμο εγώ θα το προχωρήσω. Το θέμα για μας όμως δεν είναι μόνο αυτό που είναι νόμιμο, είναι και το ηθικό» σημείωσε η δήμαρχος Λαγκαδά.

www.makthes.gr