ΛΑΓΚΑΔΑΣ : Πλημμύρισε από συγκίνηση η πλατεία του Λαγκαδά στην εκδήλωση για την Ποντιακή Γενοκτονία

Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στην κεντρική πλατεία του Λαγκαδά η επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των θυμάτων της Ποντιακής Γενοκτονίας.
Αμέσως μετά την τέλεση του Ι. Μνημοσύνου ακολούθησε λιτή τελετή, με την παρουσία εκπροσώπων της Εκκλησίας, του Δήμου, ποντιακών και πολιτιστικών συλλόγων και λιγοστού κόσμου.
Στο μήνυμά του ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης χαρακτήρισε την αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού ως μια απαίτηση δικαιοσύνης σε ένα γεγονός που σημάδεψε τη ζωή της παγκόσμιας ιστορίας. «Η Αγία μας Εκκλησία» τόνισε «έχει θρηνήσει πολλά θύματα, μοναχούς, ιερείς, επισκόπους και κυρίως τα παιδιά της που τα είδε να σφαγιάζονται, να ατιμώνονται και να ξεριζώνονται. Ο λόγος της Εκκλησίας σήμερα, παραμένει λόγος αφυπνιστικός, ενωτικός, διεκδικητικός και προσευχητικός στη μνήμη εκείνων που με τη θυσία και τη στάση τους σήμερα μπορούμε να είμαστε εμείς ελεύθεροι Έλληνες Ορθόδοξοι» κατέληξε.
Το δικό του μήνυμα για καθολική αναγνώριση της γενοκτονίας, έστειλε ο Δήμαρχος Λαγκαδά Ιωάννης Ταχματζίδης, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι είναι ημέρα μνήμης για όλους τους Έλληνες και τον απανταχού της γης Ελληνισμό και ημέρα μνήμης απέναντι στην ιστορική αλήθεια. «Σήμερα, 101 χρόνια μετά, ο αγώνας για την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας των 353.000 θυμάτων του ποντιακού ελληνισμού συνεχίζεται. Δεν ξεχνούμε, τιμούμε και διεκδικούμε, γιατί όσοι έχουμε ρίζες από τον μαρτυρικό Πόντο, οι πληγές από την τουρκική βαρβαρότητα δεν κλείνουν, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Το οφείλουμε απέναντι στους προγόνους μας. Είναι χρέος τιμής που θα μας υπενθυμίζει το διαρκή αγώνα για την ηθική δικαίωση και την παραδοχή της ιστορικής αλήθειας» υπογράμμισε ο κ. Ταχματζίδης.
Αν και η εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Λαγκαδά, έγινε στη σκιά των μέτρων για την πανδημία, ωστόσο και φέτος ήταν συγκινησιακά φορτισμένη.
Από τις ιδιαίτερες στιγμές της λιτής τελετής ήταν τα τραγούδια που ακούστηκαν με τους ήχους της ποντιακή λύρας των Ιερέων κ.κ. Ιωάννη Αρσενιάδη και Θεόδωρου Πασχαλίδη.

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα και υπαίθριες δραστηριότητες

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα

Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα, άτομα στέκονται, νύχτα και υπαίθριες δραστηριότητες

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, στέκεται και υπαίθριες δραστηριότητες