Λαγκαδάς : Επίσκεψη στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης

Την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου μέλη της παράταξης μας ΕΝΕΡΓΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ Δ. ΛΑΓΚΑΔΑ έκαναν προγραμματισμένη επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ Μαυροράχης μετά από συνεννόηση με τον γενικό γραμματέα του ΦΟΔΣΑ Μακεδονίας κ. Λαφαζανίδη.
Εκφράσαμε την ανησυχία μας για τη μη σωστή λειτουργία του ΧΥΤΑ και η απάντηση που πήραμε ήταν ότι έχουν γίνει έλεγχοι στο ΧΥΤΑ και τις απορροές από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και του ΥΠΕΝ μετά και τις νέες καταγγελίες του Περιβαλλοντικού Συλλόγου «Φίλοι της Γης», αλλά δεν έχουν δοθεί  ακόμη τα αποτελέσματά.
Το πρόβλημα της περιβαλλοντικής υποβάθμισης της περιοχής μας από τον ΧΥΤΑ δεν λύνεται με τυχόν πρόστιμα, αλλά με τη σταθερά σωστή λειτουργία  των εγκαταστάσεων και φυσικά να μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών που δέχεται.
Παράλληλα δηλώσαμε τη δυσαρέσκειά μας για την καθυστέρηση όλων των παράλληλων έργων του  εγκεκριμένου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) που θα είχαν αποτέλεσμα τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων που οδηγούνται στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης.
Διαμαρτυρηθήκαμε για το νέο τεχνικό πρόγραμμα του ΦΟΔΣΑ όπου δυστυχώς υπάρχει πρόταση για πέμπτη κυψέλη στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης δηλαδή επειδή δεν προχωρούν τα έργα και δεν γίνονται εγκαταστάσεις επεξεργασίας σε άλλες περιοχές θα μείνει μόνο η δική μας περιοχή να επιβαρύνεται με όλα τα σκουπίδια του νομού και ενίοτε και γειτονικών.
Δεν δεχόμαστε την επέκταση του ΧΥΤΑ ούτε φυσικά μονάδα επεξεργασίας στην περιοχή μας διότι είναι παράλογο να μεταφέρονται τα σκουπίδια 40 χλμ. από την πόλη για να επεξεργάζονται.
Τέλος πρέπει να δοθούν κίνητρα και να γίνουν δράσεις για την αύξηση της ανακύκλωσης έτσι ώστε να σταματήσουν να θάβονται πλαστικά στην περιοχή μας.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΕΡΓΟ ΔΗΜΟΤΗ

ΜΑΡΙΑ-ΜΑΡΚΕΛΛΑ ΤΑΥΡΙΔΟΥ