Λαγκαδάς : Αξιοποίηση και συντήρηση στις πρώην κατασκηνώσεις Βερτίσκου

Υπογράφηκε από τον δήμαρχο Λαγκαδά Ιωάννη Ταχματζίδη και τον πρόεδρο του ΔΙ.ΠΑ.Ε. Γεώργιο Στάμου, επισημοποιώντας τη συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων. Την διαδικασία της παραχώρησης «έτρεξε» ο πρόεδρος της Κοινότητας Βερτίσκου Αστέριος Οξινάς με στόχο την αξιοποίηση και συντήρηση του κτιριακού συγκροτήματος, αλλά και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής μέσα από την εκπαίδευση και την τεχνολογία.

Η διάρκεια παραχώρησης ορίστηκε για 12 έτη, με σκοπό να στεγαστούν φοιτητές των τομέων Δασολογίας, Γεωπονίας και Τουρισμού κατά τη διάρκεια εκπόνησης της πρακτικής τους άσκησης, αλλά και για τη φιλοξενία ατόμων κατά τη διάρκεια συνεδρίων, επιστημονικών συναντήσεων κ.α. Παράλληλα, θα δοθεί προτεραιότητα για απασχόληση κατοίκων από την περιοχή, αλλά και χορήγηση υποτροφιών σε φοιτητές που προέρχονται από τον Βερτίσκο.

Οι κατασκηνώσεις Βερτίσκου είχαν σταματήσει τη λειτουργία τους προ 15ετίας, ενώ πριν από ενάμισι περίπου χρόνο ολοκληρώθηκε η οικονομική εκκαθάριση της επιχείρησης και ολόκληρη η έκταση των πρώην κατασκηνώσεων μαζί με τα ακίνητα που περιλαμβάνονται σε αυτή, περιλήφθηκε στην ακίνητη περιουσία του δήμου Λαγκαδά.

Οι κατασκηνώσεις Βερτίσκου ξεκίνησαν τη λειτουργία τους το 1983, φιλοξενώντας ομάδες μαθητών από Γυμνάσια και Λύκεια που έπαιρναν μέρος σε προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ενώ προς τα τέλη του καλοκαιριού η κατασκήνωση φιλοξενούσε μέλη των ΚΑΠΗ. Η πιο σημαντική δράση των κατασκηνώσεων ήταν τα Διεθνή Μουσικά Σεμινάρια, όπου σπουδαστές μουσικής απ’ όλο τον κόσμο βρίσκονταν στον Βερτίσκο και διοργάνωναν βραδιές μουσικής παράλληλα με εκπαίδευση και φιλοξενία στη φύση.