Κώστας Γιουτίκας : «Ασπίδα» προστασίας στον Αξιό από παράνομες καταπατήσεις και αμμοληψίες

Συνεχίζονται οι εργασίες ενίσχυσης του παράκτιου αναχώματος από τον Γαλλικό Ποταμό ως τον Αξιό Ποταμό. για τη θωράκιση και προστασία της ευρύτερης περιοχής.
«Ασπίδα» προστασίας στην κοίτη του Αξιού ποταμού, τόσο από τις πλημμύρες, όσο και από παράνομες καταπατήσεις και αμμοληψίες επιχειρεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία θα εκπονήσει μελέτες για τη δημιουργία ενός διαχειριστικού σχεδίου φερτών υλικών.
Σοβαρό πρόβλημα ωστόσο υπάρχει στις εκβολές του, όπου η βαθιά κοίτη είναι μπαζωμένη από φερτά υλικά και δεν μπορεί να αποχετεύσει τα νερά.

 

το ΡΕΠΟΡΤΑΖ της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

«Ασπίδα» προστασίας στον Αξιό από παράνομες καταπατήσεις και αμμοληψίες

«Ασπίδα» προστασίας στον Αξιό από παράνομες καταπατήσεις και αμμοληψίες

Η Οικονομική Επιτροπή της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενέκρινε σήμερα το πρακτικό της διακήρυξης της μελέτης αποκατάστασης των εκβολών του ποταμού, προϋπολογισμού 600.000 ευρώ

Της Φανή Σοβιτσλή

«Ασπίδα» προστασίας στην κοίτη του Αξιού ποταμού, τόσο από τις πλημμύρες, όσο και από παράνομες καταπατήσεις και αμμοληψίες επιχειρεί να στήσει η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία θα εκπονήσει μελέτες για τη δημιουργία ενός διαχειριστικού φορέα φερτών υλικών.
Το ζήτημα είναι ένα από τα μείζονα για τη διοίκηση της ΠΚΜ και έχει απασχολήσει επανειλημμένα τις αρμόδιες υπηρεσίες, εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων που προκύπτουν από τη μη οριοθέτηση, έως σήμερα, των εκβολών του ποταμού, που είχε ως αποτέλεσμα να καταπατάται έκταση του ποταμού και να γίνονται πολύ συχνά παράνομες αμμοληψίες.
Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα που υπάρχει στον Αξιό ποταμό είναι ότι είναι μπαζωμένη και βαθιά η κοίτη και δεν μπορεί να πάρει την παροχή, δεν μπορεί δηλαδή να αποχετεύσει τα νερά γιατί έχει γεμίσει με φερτά υλικά.
Το πρώτο βήμα πάντως για γίνει η μελέτη φαίνεται πως θα γίνει άμεσα, καθώς η Οικονομική Επιτροπή της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενέκρινε στη σημερινή της συνεδρίαση το πρώτο πρακτικό της διακήρυξης της μελέτης αποκατάστασης των εκβολών του Αξιού ποταμού, προϋπολογισμού 600.000 ευρώ.
Η μελέτη θα οριοθετήσει τα ακριβή σημεία που θα μπορούν στο εξής να γίνονται αμμοληψίες, καθώς και το πλάτος του Αξιού ποταμού, από τη Χαλκηδόνα ως τις εκβολές του και από τη Χαλκηδόνα έως τα σύνορα.
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, Κώστα Γιουτίκα, η αντιπλημμυρική θωράκιση του Αξιού Ποταμού είναι ένα από τα θέματα που βρίσκεται σταθερά στο επίκεντρο της προσοχής της διοίκησης της ΠΚΜ, ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια. «Είμαστε σε σταθερή επικοινωνία με τις δημοτικές αρχές και τους κατοίκους, παρακολουθούμε στενά όλα τα ζητήματα και έχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο που θέτουμε πλέον σε εφαρμογή» υπογράμμισε ο κ. Γιουτίκας.
Πρόσθεσε ακόμη πως το πρώτο βήμα είναι η εκπόνηση της υδραυλικής μελέτης που ενέκρινε σήμερα η Οικονομική Επιτροπή, «ώστε να αποτυπώσουμε πλήρως και επαρκώς την υπάρχουσα κατάσταση. Το επόμενο στάδιο για το οποίο επίσης έχουμε προετοιμαστεί είναι η εξασφάλιση της αδειοδότησης και η υλοποίηση των απαραίτητων έργων, για τον καθαρισμό του ποταμού από φερτά υλικά, της εκβάθυνσης του και της ενίσχυσης των αναχωμάτων όπου είναι αναγκαίο.
Πρόκειται για ένα μείζονος σημασίας εγχείρημα που αφορά στο σύνολο της εύφορης πεδιάδας της Μακεδονίας και τη βιώσιμη ανάπτυξη των περιφερειακών ενοτήτων τις οποίες διατρέχει ο Αξιός».
Στο τραπέζι από το 2017 το διαχειριστικό σχέδιο
Όπως ανέφεραν υπηρεσιακοί παράγοντες στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπήςτο 2017 είχε γίνει σχετική σύσκεψη για τον Αξιό και για τα προβλήματα που προκύπτουν στις εκβολές του, όπου διερευνήθηκε η δυνατότητα για τη δημιουργία ενός διαχειριστικού σχεδίου φερτών υλικών για τον Αξιό. Τότε μάλιστα είχε επισημανθεί ότι από το 1932, οπότε έγινε η εκτροπή της εκβολής του Αξιού για να μην υπάρχουν προβλήματα προσχώσεων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, δεν υπήρξε κάποια σοβαρή προσπάθεια για τη διαχείριση των φερτών υλικών στον ποταμό.
Επί της ουσίας, όπως είπαν με τη μελέτη που θα εκπονηθεί, θα δοθεί η δυνατότητα για σαφή οριοθέτηση των σημείων για τις αμμοληψίες και για τη βελτίωση τα αναχωμάτων. «Οριοθέτηση σημαίνει ότι χαράζεις πάνω στο χάρτη τα όρια του ποταμού έξω από τα αναχώματα και βάζεις συγκεκριμένα σημεία με συντεταγμένες και αυτό γίνεται ώστε να μην γίνονται καταπατήσεις. Αυτό πρέπει να γίνεται σε όλα τα ποτάμια. Ωστόσο αυτή τη στιγμή το πρόβλημα που υπάρχει στον Αξιό ποταμό είναι ότι είναι μπαζωμένη η βαθιά κοίτη και δεν μπορεί να πάρει την παροχή, δεν μπορεί δηλαδή να αποχετεύσει τα νερά γιατί έχει γεμίσει φερτά υλικά η κοίτη. Αυτό θα μελετηθεί γιατί είναι θέμα καθαρισμού και αντιπλημμυρικής προστασίας» επισήμαναν οι υπηρεσιακοί παράγοντες.
error: Content is protected !!