Κόκκινο ποτάμι: 171 ηθοποιοί, 1.140 κομπάρσοι, 629 κοστούμια…

 

Κόκκινο ποτάμι: 171 ηθοποιοί, 1.140 κομπάρσοι, 629 κοστούμια στην υπερπαραγωγή του Open που αλλάζει τα τηλεοπτικά δεδομένα

Όταν στην πρεμιέρα του νέου σήριαλ του Open, Κόκκινο Ποτάμι, ο συγγραφέας του ομώνυμου βιβλίου Χάρης Τσιρκινίδης σηκώθηκε να μιλήσει, δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την ομιλία του, χωρίς να δακρύσει.

Δεν ήταν μια τυπική ομιλία, που προαναγγέλλει ένα πρότζεκτ, ήταν η εκπλήρωση ενός ονείρου, η εκπλήρωση μιας παιδικής υπόσχεσης. Ο συγγραφέας όταν ήταν μικρός άκουσε μια αληθινή ιστορία που του διηγήθηκε ένας καλόγερος, την τραγική ιστορία ενός νέου ζευγαριού στους φρικτούς καιρούς των τουρκικών σφαγών στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Ο μικρός συνεπαρμένος από αυτό που άκουσε, είπε στον καλόγερο πως θα σπουδάσει και κάποτε θα γράψει αυτήν την ιστορία. Και την έγραψε. Μια ιστορία αγάπης του Μίλτου και της Ιφιγένειας στο κάδρο της τραγικότατης ιστορικής συγκυρίας του Ποντιακό Ελληνισμό στις αρχές του 20ου αιώνα. Όπως είπε και ο Ιβάν Σαββίδης στην ομιλία του πριν από την avant premiere, δεν πρόκειται απλώς για μια ιστορία αγάπης ενός ζευγαριού, που βλέπουμε στην τηλεόραση και υπάρχουν πολλές, είναι η αληθινή ιστορία ενός ζευγαριού.

«Και αυτό είναι η αρχή για μια μεγάλη προσπάθεια αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας. Ηταν μια τερατώδης τραγωδία και είναι διπλή τραγωδία για την ανθρωπότητα να μην αναγνωρίζει σήμερα τα γεγονότα και να φέρεται σα να μην έχει συμβεί τίποτα».

Κόκκινο ποτάμι: 171 ηθοποιοί, 1.140 κομπάρσοι, 629 κοστούμια στην υπερπαραγωγή του Open που αλλάζει τα τηλεοπτικά δεδομένα

 

Από την αρχή της η ταινία σε μεταφέρει σε μια αλλοτινή ατμόσφαιρα, στην εποχή εκείνη. Τα χρώματα, τα βλέμματα, η αυθεντικότητα των ηρώων, ο ρομαντισμός της πρωταγωνίστριας, η κρυφή αγωνία για τη ζωή, για το αύριο, ο πανίσχυρος οικογενειακός δεσμός, η φιλία που δε γνωρίζει διακρίσεις, τα όνειρα σε μια εποχή που δεν αφήνει περιθώρια. Όλα αποτυπωμένα σε μια κινηματογραφική σύλληψη του μάστορα Μανούσου Μανουσάκη.

Μια παραγωγή κινηματογραφικών προδιαγραφών όπου συμμετείχαν: 171 ηθοποιοί 1.140 κομπάρσοι. 629 κοστούμια. Και μια μεγάλη ψυχή από όλους.