ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΟΥΤΙΚΑΣ : ” Η κοινωνία μας αποκτά σιγά – σιγά περιβαλλοντική συνείδηση”

ΤΟΥ : ΚΩΣΤΑ ΓΙΟΥΤΙΚΑ (Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης ) 

Αλλάζουμε…
Με προγράμματα, υποδομές και έργα πνοής που προωθούμε, δίνουμε ουσιαστικές λύσεις στα περιβαλλοντικά προβλήματα για πολλά από τα επόμενα χρόνια.
Ένα από αυτά είναι το πρόγραμμα για τη δημιουργία και τη λειτουργία Πράσινων Σημείων σε όλους τους Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας.
Διαθέτουμε συνολικά 21,5 εκ. ευρώ προς τους Δήμους της Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μετά και την χθεσινή απόφαση του Apostolos Tzitzikostas , προκειμένου να δημιουργήσουν οργανωμένους χώρους όπου θα συγκεντρώνονται , ογκώδη, ανακυκλώσιµα υλικά, όπως χαρτί, γυαλί, μέταλλα, αλλά και πλαστικά, υφάσµατα, βρώσιµα έλαια ή χρησιµοποιηµένα αντικείµενα (ρουχισµός, έπιπλα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές) κομμένο γκαζόν, κλαδέματα, , τα οποία στη συνέχεια θα προωθούνται για ανακύκλωση ή για επαναχρησιµοποίηση.
Κάθε Δήμος υποχρεούται να λειτουργεί τουλάχιστον ένα Πράσινο Σημείο, σε συμφωνία με τον εγκεκριμένο Περιφερειακό
Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων.
Ήδη έχουμε αδειοδοτήσει συνολικά 20 «Πράσινα Σημεία», 9 υλοποιούνται και συνεχίζουμε.
Στηρίζουμε σθεναρά την ηλεκτροκίνηση ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Θεσσαλονίκη και προχωρούμε στην προμήθεια των πρώτων ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων που θα ενταχθούν στο στόλο της Περιφέρειας. Ταυτόχρονα χρηματοδοτούμε όλους τους Δήμους του Πολεοδομικού Συγκροτήματος για την προμήθεια ηλεκτροκίνητων οχημάτων.
Υιοθετούμε τις καλές πρακτικές της κυκλικής οικονομίας στη διαχείριση των αποβλήτων δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, πετυχαίνοντας εξοικονόμηση πόρων και πρώτων υλών, παρέχοντας καθαρότερο περιβάλλον, και καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους μας.