ΚΟΣΜΟΣ : Ο Κιλιτσντάρογλου θα είναι αντίπαλος του Ερντογάν στις εκλογές

Έξω από τα γραφεία του Κόμματος Ευδαιμονίας, η συμμαχία της αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ότι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα είναι υποψήφιος πρόεδρος της Τουρκίας, με τη σύμφωνη γνώμη της Μεράλ Ακσενέρ.

Τουρκία: Ο Κιλιτσντάρογλου θα είναι αντίπαλος του Ερντογάν στις εκλογές

“Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είναι ο υποψήφιός μας για τις προεδρικές”, είπε ο Τεμέλ Καραμολάογλου, ο ηγέτης του Κόμματος Ευτυχίας, απευθυνόμενος στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από την έδρα του κόμματος, στην Άγκυρα, όπου συνεδρίαζαν οι πρόεδροι των έξι κομμάτων.
Παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος του CHP είπε μεταξύ άλλων “Θα πετύχουμε μαζί” και συμπλήρωσε: “Ξεκινήσαμε να ενώσουμε όλα τα χρώματα της Τουρκίας.
Το τραπέζι μας είναι το τραπέζι της ειρήνης και της αδελφοσύνης. Με τη βοήθεια του Θεού θα το πετύχουμε μαζί. Ως Εθνική Συμμαχία, θα κυβερνήσουμε την Τουρκία μέσω διαβουλεύσεων και συναίνεσης”.
Όπως ανακοινώθηκε οι πρόεδροι των υπολοίπων πέντε κομμάτων θα υπηρετήσουν ως αντιπρόεδροι.
Η συμφωνία των Έξι Κομμάτων αποτυπώθηκε σε έγγραφο δώδεκα σημείων που υπεγράφη από τους προέδρους των κομμάτων και φέρει και πρόβλεψη για μελλοντικό διορισμό των δημάρχων Άγκυρας και Κωνσταντινούπολης.
Έγγραφο 1

Η επανέναρξη συνομιλιών

Με μια ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, που έλεγε “πού είχαμε μείνει;”, ο αντιπρόεδρος του Καλού Κόμματος (Iyi parti), του ακροδεξιού προεκλογικού εταίρου των κεμαλιστών, Μπαχαντίρ Ερντέμ ανακοίνωσε την επιστροφή της προέδρου του Κόμματος Μεράλ Ακσενέρ, στο “Τραπέζι των Έξι”, το μεσημέρι της Δευτέρας μετά από το φαινομενικό διαζύγιο της Παρασκευής.
Η Εθνική Συμμαχία της Τουρκίας ανακήρυξε επίσημα τον πρόεδρο του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ως υποψήφιο για την προεδρία.
Σήμερα, μετά την επιστροφή της προέδρου του Καλού Κόμματος (İyi Parti) Μεράλ Ακσενέρ στις συνομιλίες, το Τραπέζι των Έξι κομμάτων ανακοίνωσε ότι κατέληξαν σε συμφωνία για τον Οδικό Χάρτη για τη Μετάβαση στο Ενισχυμένο Κοινοβουλευτικό Σύστημα.
Μάλιστα περιλαμβάνεται και εξαγγελία για μελλοντικό διορισμό των δύο μητροπολιτικών δημάρχων Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς και Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.

Τα 12 σημεία της συμφωνίας

1. Κατά τη Μεταβατική Διαδικασία θα κυβερνήσουμε της Τουρκία με διαβούλευση και συναίνεση, στο πλαίσιο του συντάγματος, των νόμων, της διάκρισης εξουσιών, των αρχών ισορροπίας και εποπτείας, σύμφωνα με τις αρχές και τους στόχους του Ενισχυμένου Κοινοβουλευτικού Συστήματος και τα κείμενα αναφοράς που έχουμε συμφωνήσει.
2. Οι συνταγματικές τροπολογίες σχετικά με τη μετάβαση στο Ενισχυμένο Κοινοβουλευτικό Σύστημα θα ολοκληρωθούν και θα τεθούν σε ισχύ το συντομότερο δυνατό από τη δομή της Βουλής που προέκυψε στις γενικές εκλογές.
3. Κατά τη Μεταβατική Διαδικασία, οι αρχηγοί των κομμάτων που περιλαμβάνονται στην Εθνική Συμμαχία θα είναι ο Αντιπρόεδροι.
4. Η κατανομή των υπουργείων θα καθοριστεί ανάλογα με τον αριθμό των βουλευτών που θα εκλεγούν από τα πολιτικά κόμματα που συγκροτούν την Εθνική Συμμαχία στις γενικές βουλευτικές εκλογές. Κάθε ένα από τα κόμματα της συμμαχίας θα εκπροσωπείται από τουλάχιστον έναν υπουργό στο υπουργικό συμβούλιο. Τα Συμβούλια Πολιτικής και τα γραφεία εντός της Προεδρίας που έχουν συσταθεί παράλληλα με τα υπουργεία θα καταργηθούν.
5. Ο διορισμός και η παύση των υπουργών θα γίνονται από τον Πρόεδρο σε συμφωνία με τον πρόεδρο του πολιτικού κόμματος στο οποίο ανήκουν.
6. Κατά τη Μεταβατική Διαδικασία, ο Πρόεδρος θα χρησιμοποιήσει την εκτελεστική εξουσία και το καθήκον του σύμφωνα με τις αρχές της συμμετοχής, της διαβούλευσης και της συναίνεσης.
7. Η κατανομή των εξουσιών και των καθηκόντων στο Προεδρικό Υπουργικό Συμβούλιο (Αντιπρόεδροι και Υπουργοί) θα καθοριστεί με προεδρικό διάταγμα που θα εκδοθεί στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων.
8. Πρόεδρος, ανανέωση εκλογών, κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, πολιτικές εθνικής ασφάλειας, προεδρικές αποφάσεις, διατάγματα και γενικές ρυθμιστικές διαδικασίες και διορισμοί υψηλού επιπέδου θα γίνονται σε συναίνεση με τους ηγέτες των κομμάτων που περιλαμβάνονται στην Εθνική Συμμαχία.
9. Κατά τη Μεταβατική Διαδικασία, θα δημιουργηθούν μηχανισμοί για τον συντονισμό της συνεργασίας των νομοθετικών δραστηριοτήτων.
10. Με την ολοκλήρωση της μετάβασης στο ενισχυμένο κοινοβουλευτικό σύστημα, η ιδιότητα μέλους του σημερινού προέδρου στα πολιτικά κόμματα, εάν υπάρχει, θα λήξει.
11. Μετά τη μετάβαση στο ενισχυμένο κοινοβουλευτικό σύστημα, ο 13ος Πρόεδρος και η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας θα ολοκληρώσουν τη θητεία τους χωρίς να χρειαστούν νέες εκλογές.
12. Οι Μητροπολιτικοί Δήμαρχοι Κωνσταντινούπολης και Άγκυρας θα διοριστούν ως Αντιπρόεδροι με καθορισμένα καθήκοντα και τη στιγμή που ο Πρόεδρος το κρίνει σκόπιμο.

Πέτρος Κράνιας