ΚΟΣΜΟΣ Ντόχα : Υπεγράφη η ιστορική συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ταλιμπάν
Στη Ντόχα υπεγράφη η ιστορική συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ταλιμπάν, βάσει της οποίας θα ξεκινήσει η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν αλλά και οι διαφγανικές ειρηνευτικές συνομιλίες.
Χθες το βράδυ, ο Αμερικανός πρόεδρος προανήγγειλε την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας με τον ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο να πετά στο Κατάρ και τον υπουργό Άμυνας Μαρκ Έσπερ να ταξιδεύει στην Καμπούλ.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συμφωνία υπήρξε αντικείμενο διαπραγμάτευσης επί ενάμιση χρόνο στο Κατάρ. Ωστόσο, δεν πρόκειται ακριβώς για μια ειρηνευτική συμφωνία. Οι αφγανικές Αρχές από την πλευρά τους, μπλεγμένες σε μια διαμάχη για την εξουσία μετά τις αμφιλεγόμενες προεδρικές εκλογές, έχουν μείνει μακριά από τις διαπραγματεύσεις. Και σε αυτό το στάδιο προβλέπεται μόνο «μείωση της βίας» και όχι πραγματική εκεχειρία.
«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική ευκαιρία για τη χώρα», τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ενώ ένας από τους διοικητές των Ταλιμπάν, ο Σιραζουντίν Χακάνι, ανέφερε στην εφημερίδα New York Times ότι «όλος ο κόσμος έχει κουραστεί από τον πόλεμο».
Περισσότεροι από 100.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί στο Αφγανιστάν την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, και η σύγκρουση έχει κοστίσει στους Αμερικανούς φορολογούμενους περισσότερα από 914 δισεκ. ευρώ σε στρατιωτικό κόστος και κόστος ανοικοδόμησης.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ταλιμπάν και τον ΗΠΑ, με τη μεσολάβηση του Κατάρ, έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο επανειλημμένα εξαιτίας της βίας που εξακολουθεί να σπαράσσει το Αφγανιστάν.
Αν και το περιεχόμενο της συμφωνίας ακόμη δεν έχει παρουσιαστεί, αναμένεται ότι θα προβλέπει την έναρξη της απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, όπου αυτή τη στιγμή σταθμεύουν 12.000 με 13.000 άνδρες. Οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει ότι η πρώτη φάση της απόσυρσης, τους επόμενους μήνες, θα αφορά περίπου 8.600 στρατιώτες.
Αργότερα ίσως ακολουθήσουν και άλλες φάσεις. Αυτό θα εξαρτηθεί από την πρόοδο των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ της κυβέρνησης του προέδρου Άσραφ Γάνι και των Ταλιμπάν. Προς το παρόν, οι αντάρτες θεωρούν την αφγανική κυβέρνηση μαριονέττα των Αμερικανών.
Επίσης οι αντάρτες θα πρέπει να εγγυηθούν ότι τζιχαντιστικές οργανώσεις όπως η αλ Κάιντα ή το Ισλαμικό Κράτος δεν θα χρησιμοποιούν πλέον το Αφγανιστάν ως βάση για να εξαπολύουν επιθέσεις στο εξωτερικό.
Οι Ταλιμπάν ζήτησαν από τους μαχητές τους να σταματήσουν τις επιθέσεις
Οι Ταλιμπάν ζήτησαν από όλους τους μαχητές τους “να απέχουν από κάθε είδους επίθεση” ενόψει της υπογραφής συμφωνίας με τις ΗΠΑ με στόχο την ειρήνευση στο Αφγανιστάν.
“Σήμερα όλοι οι μαχητές των Ταλιμπάν καλούνται να απέχουν από οποιουδήποτε είδους επίθεση (…) για την ευτυχία του έθνους”, δήλωσε ο εκπρόσωπος των ανταρτών Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ.
“Το βασικότερο είναι ότι ελπίζουμε οι ΗΠΑ να παραμείνουν δεσμευμένες στις υποσχέσεις τους στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και της ειρηνευτικής συμφωνίας”, πρόσθεσε και επεσήμανε ότι αεροσκάφη ξένων δυνάμεων πετούν πάνω από τις περιοχές των Ταλιμπάν, κάτι το οποίο χαρακτήρισε “ενοχλητικό και προκλητικό”.
ΕΕ: Η συμφωνία ΗΠΑ – Ταλιμπάν είναι ένα σημαντικό βήμα για την ειρήνη
Η συμφωνία που υπέγραψαν σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες με τους Ταλιμπάν και η κοινή αμερικανοαφγανική διακήρυξη για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων συνιστούν «σημαντικά πρώτα βήματα προς μια συνολική ειρηνευτική διαδικασία» στο Αφγανιστάν, εκτιμά η Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία» για ειρήνευση που παρουσιάζεται και η ΕΕ ελπίζει ότι «οι διαπραγματεύσεις που θα οργανωθούν και θα διεξαχθούν από τους Αφγανούς θα ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση, με τη συμμετοχή όλων και με στόχο την επίτευξη μιας βιώσιμης ειρήνης» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ.
Η Ουάσινγκτον και οι Ταλιμπάν υπέγραψαν νωρίτερα σήμερα στην Ντόχα μια ιστορική συμφωνία που ανοίγει τον δρόμο για την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν με αντάλλαγμα τον τερματισμό των βίαιων ενεργειών από τους αντάρτες. Θα ακολουθήσουν συνομιλίες μεταξύ των Ταλιμπάν και της κυβέρνησης του Αφγανιστάν, η οποία δεν συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις μέχρι τώρα.
Ο Μπορέλ πρόσθεσε ότι οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να παράσχουν τη βοήθειά τους στην ειρηνευτική διαδικασία στην οποία θα πρέπει να εκπροσωπηθούν όλες οι πολιτικές παρατάξεις αλλά επίσης και «οι γυναίκες του Αφγανιστάν, οι μειονότητες και η κοινωνία των πολιτών».
Τραμπ: Η συμφωνία θα τερματίσει τον πιο μακροχρόνιο πόλεμο της Αμερικής
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαιρέτισε τη συμφωνία, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια ενέργεια με την οποία θα τερματιστεί ο πιο μακροχρόνιος πόλεμος της Αμερικής και θα επιστρέψουν στην πατρίδα οι Αμερικανοί στρατιώτες.
«Εργαζόμαστε για να τερματίσουμε επιτέλους τον πιο μακροχρόνιο πόλεμο και να φέρουμε τους στρατιώτες μας πίσω» ανέφερε μια ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.