ΚΟΣΜΟΣ : Μάχη με τον χρόνο μετά τον φονικό τυφώνα στην Ιαπωνία

Τουλάχιστον 19 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 100 τραυματίστηκαν και 16 αγνοούνται λόγω της επέλασης του ισχυρότερου τυφώνα των τελευταίων 60 ετών στην Ιαπωνία, σύμφωνα με τον νεότερο τραγικό απολογισμό.

Τα σπίτια ορισμένων από τα θύματα βούλιαξαν στα νερά και άλλοι παρασύρθηκαν από αυτά. Δεκάδες χιλιάδες κόσμου αναζητούν καταφύγιο, ενώ κέντρα εκκένωσης έχουν στηθεί σε παράκτιες πόλεις.

Ο «Χαγκίμπις» «χτύπησε» την ανατολική και την κεντρική χώρα χθες βράδυ προκαλώντας μεγάλες ζημιές και έφερε βροχοπτώσεις «χωρίς προηγούμενο», σύμφωνα με Ιάπωνες μετεωρολόγους, με αποτέλεσμα να προκληθούν φονικές πλημμύρες και κατολισθήσεις.

Yohei Kanasashi/Kyodo News via AP

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, 27.000 μέλη του στρατού και διασωστικών συνεργείων συμμετέχουν στις επιχειρήσεις. Μαζί τους εθελοντές δίνουν μάχη με το χρόνο και προσπαθούν να απεγκλωβίσουν άτομα των οποίων τα σπίτια θάφτηκαν στις λάσπες από τις κατολισθήσεις.

Ελικόπτερα μετέφεραν ανθρώπους από τα πλημμυρισμένα σπίτια τους στην περιοχή Ναγκάνο, όπου ένα ανάχωμα του ποταμού έσπασε, ενώ ξεχείλισαν ακόμα 13 ποταμοί μεταξύ των οποίων ο Τάμα, ο οποίος διέρχεται από το Τόκιο.

Τμήμα της Φουκουσίμα πλημμύρισε επίσης με μόνο τις στέγες των κτιρίων να είναι ορατές σε ορισμένες περιοχές. Το ίδιο συνέβη στην κοντινή Μιγιάγκι.

Kyodo News via AP

Περίπου μισό εκατομμύριο νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και 14.000 χωρίς νερό, μετέδωσε το BBC.

Οι αρχές είχαν απευθύνει έκκληση χθες σε έξι εκατομμύρια πολίτες να απομακρυνθούν επειγόντως από τις εστίες τους σε περιοχές που θα πλήττονταν από τον τυφώνα.

Ο «Χαγκίμπις» ξύπνησε μνήμες από τον φονικό τυφώνα του 1958 που στο πέρασμά του είχε αφήσει πάνω από 1.200 νεκρούς και μισό εκατομμύριο πλημμυισμένα.

https://www.efsyn.gr