ΚΟΡΩΝΟ ΙΟΣ – Κικίλιας: Αυτός είναι ο τρόπος που θα γίνει ο εμβολιασμός

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τον εθνικό εμβολιασμό για τον κορωνοϊό παρουσίασε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μαζί με την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.
«Είναι σημαντική και κρίσιμη η κατάσταση που βιώνει η χώρα με τη διασπορά του κορωνοϊού και στις επιπτώσεις που έχει στην υγεία», ξεκίνησε λέγοντας ο κ. Κικίλιας.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας, λέγοντας πως όλη η Βόρεια Ελλάδα είναι στο «κόκκινο»: Γρεβενά, Πέλλα, Δράμα, Χαλκιδική, Έβρος.
«Μπαίνουμε σε χειμωνιάτικες μέρες, οι κλιματικές συνθήκες δεν βοηθούν» είπε ο κ. Κικίλιας, αναφέροντας ότι καταλαβαίνει την πίεση και τις θυσίες, ειδικά λόγω του lockdown.
Ο υπουργός Υγείας κατόπιν αναφέρθηκε στην τεράστια πίεση που αντιμετωπίζει η υπόλοιπη Ευρώπη.

«Βρισκόμαστε σε καλύτερο σημείο από την υπόλοιπη Ευρώπη και θέλω να παρακαλέσω θερμά να κάνουμε την προσπάθεια γιατί κανείς δε θέλει να δει εικόνες σαν την υπόλοιπη Ευρώπη» δήλωσε.

Ακόμα, ο υπουργός ευχαρίστησε το νοσηλευτικό προσωπικό που δίνει τη μάχη και έκανε ειδική μνεία στις νοσηλεύτριες που φθάνουν στην Θεσσαλονίκη από την Κρήτη.

«Είμαι βέβαιος ότι αν τηρήσουμε τα μέτρα θα τα καταφέρουμε» τόνισε ο κ. Κικίλιας.

Παράλληλα, ανέφερε πως ο υποδιοικητής της Γ’ Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας, Αναστάσιος Κυριακίδης, είναι διασωληνωμένος σε νοσοκομείο και δίνει μάχη προκειμένου να κρατηθεί στη ζωή.

Το σχέδιο για τους εμβολιασμούς

Για το εθνικό σχέδιο εμβολιασμών είπε πως τα εμβόλια σώζουν ζωές και θα είναι δωρεάν.
Η χρονική περίοδο παράδοσης θα είναι ίδια για κάθε κράτος – μέλος, ίδια θα είναι και η τιμή και η ποσότητα θα δοθεί ανάλογα με τον πληθυσμό κάθε χώρας. Στην τιμή θα συμβάλλει και η ΕΕ που σημαίνει ότι θα είναι φθηνότερο.
Στη συνέχεια ανέφερε πως η ΕΕ έχει διαπραγματευτεί με 6 εταιρείες, με τις 4 έχει υπογράψει.
Για την αποθήκευση και διανομή είπε πως τα εμβόλια θα φτάσουν σε αποθήκες και έπειτα σε εμβολιαστικά κέντρα.
Συνολικά στη χώρα μας θα λειτουργούν 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, και θα μπορούν να εξυπηρετηθούν 2.117.440 πολίτες τον μήνα.
Ο εμβολιασμός στα κέντρα θα γίνεται με ραντεβού σε δυο βάρδιες, πρωινή και απογευματινή, 6 ημέρες την εβδομάδα, δηλαδή κάθε μέρα πλην της Κυριακής και, όπως είπε ο υπουργός υγείας, «έχουμε υπολογίσει ότι κάθε συμπολίτης μας θα χρειαστεί δέκα λεπτά προκειμένου να εμβολιαστεί».
Στη συνέχεια εξήγησε πως ο εμβολιασμός θα γίνεται με ραντεβού, με μήνυμα (SMS) ή διαδικτυακά είτε από τηλεφωνικά κέντρα.
Για οίκους ευγηρίας είπε θα υπάρχουν 65 κινητές ομάδες που θα εμβολιάσουν και τους εργαζομένους και τους φιλοξενούμενους.
Το εμβόλιο είναι προαιρετικό, ξεκαθάρισε σημειώνοντας πως «ο στόχος μας είναι να πείσουμε τους συμπολίτες μας πως πρέπει να το κάνουν».
Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, τα στοιχεία για το εμβόλιο της γρίπης είναι ενθαρρυντικά.
Για όσους θέλουν να δώσουν αίμα, ο κ. Κικίλιας είπε πως μπορούν να στείλουν SMS με τον αριθμό 1 στο 13033.
Παίρνοντας το λόγο η Μαρία Θεοδωρίδου είπε πως τα εμβόλια πρέπει να τηρούν τρεις κανόνες: Να είναι ανοσογόνα, δηλαδή ικανά να διεγείρουν το σώμα να παράγει αντισώματα, να είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.
Τα εμβόλια είναι ένα μεγάλο όπλο αλλά δεν είναι το άπαν, συνέχισε, τονίζοντας πως πρέπει να τηρούμε τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού.
«Λίγη ακόμα υπομονή, υπάρχει η προετοιμασία να εφαρμοστούν τα εμβόλια όταν θα υπάρχουν στα ψυγεία μας». Στη συνέχεια, διαβεβαίωσε πως «καμία ομάδα υψηλού κινδύνου δεν θα μείνει χωρίς εμβόλιο. Η διαθεσιμότητα του εμβολίου θα είναι σταδιακή γι αυτό και θα υπάρχει κατηγοριοποίηση στο ποιοι θα το λάβουν».

Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι

Ερωτώμενη για το ποιό εμβόλιο θα έρθει πρώτο στην Ελλάδα, απάντησε όποιο πάρει την έγκριση από τον FDA ή τον ευρωπαϊκό οργανισμό.

«Είμαστε σε αναμονή. Δύο εμβόλια είναι πολύ κοντά. Για αυτό συζητούμε για πιθανή έναρξη του εμβολιασμού τον πρώτο μήνα του 2021».

Για τα αντισώματα στον πληθυσμό ή αλλιώς την ανοσία της αγέλης, συνέχισε λέγοντας πως θα χρειαστεί χρόνος και αυτό θα εξαρτηθεί από κάποιες ιδιότητες των εμβολίων και από τον αριθμό των ανθρώπων που θα εμβολιαστούν.
Ακόμη, ανακοίνωσε πως στις ομάδες που θα λάβουν το εμβόλιο κατά προτεραιότητα εκτός από άτομα υψηλού κινδύνου και ιατρικό – νοσηλευτικό προσωπικό συμπεριλαμβάνονται και αστυνομικοίπυροσβέστες και εκπαιδευτικοί.
Πάντως, πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, μετά οι ευπαθείς ομάδες και τέλος ο γενικός πληθυσμός.

Νέο μαύρο ρεκόρ με 3.209 νέα κρούσματα, 480 διασωληνωμένους και 60 νέους θανάτους

Σημειώνεται πως ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.209 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 29 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 82034, εκ των οποίων το 53.7% άνδρες.
Τα 4.714 (5.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 20917 (25.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Την ίδια ώρα, 480 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 148 (30.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 81.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 410 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 60 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1.288 θανάτους συνολικά στη χώρα. 523 (40.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

error: Content is protected !!