ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ : Μια ιδιαίτερα ελπιδοφόρα κλινική έρευνα που γίνεται στις ΗΠΑ, μπορεί να αποτελέσει την αρχή του τέλους για την επικράτηση του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα ξεκίνησε στην άλλη μεριά του Ατλαντικού η πρώτη πειραματική κλινική έρευνα για εμβόλιο, η οποία θα εξετάσει 45 ανθρώπους για την απάντησή τους με αντισώματα σε διαφορετικές δόσεις. Το εμβόλιο θα χορηγηθεί σε δύο δόσεις με διαφορά 28 ημερών και ήδη, 4 εθελοντές έχουν πάρει την πρώτη δόση. Πάντως τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της μελέτης αναμένονται σε τρεις μήνες και αυτό δείχνει ότι δε μπορούμε να ευελπιστούμε σε μία ταχεία και μαζική παραγωγή εμβολίου, πριν περάσει τουλάχιστον το καλοκαίρι.
Την ίδια ώρα, κατά τη χθεσινή ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας τονίστηκε ότι σχετικά με τη χλωροκίνη, υπάρχουν επαρκείς ποσότητες των φαρμάκων για τους ασθενείς. Σε ό,τι αφορά τον διπλό συνδυασμό με πολύ καλά αποτελέσματα, – με την έγκριση του ΕΟΦ- θα δοθεί σε όλους τους ασθενείς που μπαίνουν στα νοσοκομεία και των οποίων η υγεία θα παρακολουθείται στενά και τα δεδομένα θα εισάγονται σε ειδική βάση δεδομένων.
Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη δημοσιευτεί μελέτη σύμφωνα με την οποία η χρήση, ως μονοθεραπεία, ενός από τα αντιικά που χρησιμοποιήθηκαν, φάρμακο για τον HIV, δεν είναι είχε ιδιαίτερα αποτελέσματα. Αλλά δεν αξιολογήθηκε σε συνδυασμό, προς το παρόν.
Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε τη μονοθεραπεία στη χώρα μας και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε με συνδυαστική θεραπεία, από την αρχή στα σοβαρά περιστατικά και ίσως τριπλή και τετραπλή σε επιπλεγμένα περιστατικά. Υπάρχουν φάρμακα στη φαρέτρα μας, μένει να δούμε πως θα πάνε στην ελληνική πραγματικότητα και στον Έλληνα ασθενή και θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα από εκείνα που δημοσιεύονται με μονοθεραπεία σε άλλες χώρες».
«Έχουμε ανθρώπους που έχουν πάρει τη διπλή και τριπλή θεραπεία και έχουν πάει καλά, αλλά και άνθρωποι οι οποίοι ήταν σοβαρά και τους κρατούσαμε με νύχια και με δόντια, αλλά πέρασαν το βουνό και είναι σε καλύτερη κατάσταση η υγεία τους», συμπλήρωσε.
Ταυτόχρονα, ειδική ομάδα της Επιτροπής μας ήδη εξετάζει την πιθανή χορήγηση ορού και τις συνθήκες που μπορεί να γίνει αυτό, από συμπολίτες μας που έχουν αναρρώσει από τη νόσο. Αυτό αποτελεί μια περίπλοκη διαδικασία η οποία περιλαμβάνει τη βοήθεια των αιματολόγων. Γίνεται με πλασμαφαίρεση. Ομάδα αιματολόγων από το Νοσοκομείο «Αττικόν» έχει εμπλακεί στο να γράψει μία διαδικασία υπό την ηγεσία της καθηγήτριας της κ. Παππά και του κ. Παπαγεωργίου.
Αυτή η διαδικασία θα συζητηθεί στην ειδική επιτροπή, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε κάποιους που είναι ιδιαίτερα βαριά, κάποιους για τους οποίους βλέπουμε ότι τα φάρμακα δεν δουλεύουν καλά, να πάρουν τα αντισώματα από αυτούς που έχουν γίνει καλά. Αντίστοιχη εμπειρία υπάρχει στο εξωτερικό και ιδιαίτερα από προηγούμενες επιδημίες, όπως το SARS-1 και το MERS και έχει οδηγήσει σε μερικές δύσκολες περιπτώσεις σε πολύ καλά αποτελέσματα.

πηγή: news247.gr