ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ : Αγωνία για τις δομές φτώχειας των δήμων

Την έντονη ανησυχία τους για τους κινδύνους εξάπλωσης του κορωνοϊού στις δομές αντιμετώπισης της φτώχειας που λειτουργούν στους δήμους (Υπνωτήρια και Ανοιχτά Κέντρα Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων, Κέντρα Κοινότητας, Κοινωνικά Παντοπωλεία, Παροχή Συσσιτίου, Κοινωνικά Φαρμακεία), οι οποίες εξυπηρετούν χιλιάδες πολίτες, τονίζουν οι εργαζόμενοι.

Με επιστολή τους προς τα αρμόδια υπουργεία, την ΚΕΔΕ, την ΕΝΠΕ και τον ΕΟΔΥ ο Σύλλογος Κοινωνικών Δομών για την Αντιμετώπιση της Φτώχειας (Σ.ΚΟΙΝ.Δ.Α.Φ.) προτείνει την άμεση αποσυμφόρησή τους μέσω ανοίγματος κάποιων άλλων χώρων για προσωρινή φιλοξενία. Προτείνουν δε η λειτουργία τους να υποστηριχθεί με το προσωπικό των δημοτικών δομών που σταμάτησαν να λειτουργούν, όπως είναι τα ΚΑΠΗ και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί.
Επίσης, οι εργαζόμενοι ζητούν την «την άμεση χορήγηση θερμομέτρων μετώπου, έτσι ώστε το νοσηλευτικό προσωπικό της δομής να μπορεί να ελέγχει τους ωφελούμενους».
Στην ανακοίνωση τονίζεται πως ειδικότερα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη «η πληρότητα των κλινών για τους άστεγους αγγίζει το 100% και είναι επιτακτική ανάγκη να μένει το 1/4 των ωφελούμενων αναλογικά με την δυνατότητα των κλινών, για να μπορέσει να τεθεί σε καλύτερο έλεγχο η κατάσταση και μετέπειτα να θεσπιστεί η υποχρεωτική 24ωρη διαμονή εντός της δομής».
Για τα Ανοιχτά Κέντρα Ημέρας Αστέγων προτείνεται η συνέχιση της λειτουργίας με μειωμένο ωράριο και εξυπηρέτηση κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού αποκλειστικά για θέματα ατομικής υγιεινής (πλυντήρια και μπάνια), ενώ για τα Κοινωνικά Συσσίτια των δήμων επισημαίνεται πως η διανομή φαγητού μπορεί να γίνεται τρεις φορές την εβδομάδα (δίνοντας δύο φαγητά) και να μην παρέχεται η δυνατότητα σίτισης στις τραπεζαρίες.
Για τα Κοινωνικά Παντοπωλεία προτείνεται αναστολή των προγραμματισμένων διανομών για τον Μάρτιο και Απρίλιο 2020 και διακοπή της διαδικασίας παραλαβής νέων αιτήσεων, ενώ για τα Κοινωνικά Φαρμακεία συνιστάται η χορήγηση φαρμάκων μετά από τηλεφωνικό ραντεβού και μόνο για έκτακτες περιπτώσεις. Τέλος, συνέχιση της λειτουργίας αλλά με μειωμένο ωράριο κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού προτείνεται και για τα Κέντρα Κοινότητας.
Όπως αναφέρεται στην επιστολή προς τον ΕΟΔΥ οι εργαζόμενοι στις δομές αντιμετώπισης της φτώχειας, ανεξαρτήτου ειδικότητας, «εξυπηρετούν ωφελούμενους με σοβαρά προβλήματα υγείας, που δεν τηρούν τους κανόνες ατομικής υγιεινής, πάσχουν από διάφορες παθήσεις και από μεταδιδόμενα νοσήματα, γεγονός που επιβαρύνει την υπάρχουσα κατάσταση».