ΚΟΙΝΩΝΙΑ : Χορήγηση αριθμού από το… μαιευτήριο και σύνδεση ΑΦΜ με ΑΜΚΑ

Τη χορήγηση ΑΦΜ στα παιδιά από τη στιγμή της γέννησής τους σχεδιάζει η κυβέρνηση. Αυτό αποκαλύπτει η Καθημερινή της Κυριακής με δημοσίευμά της όπου επίσης αναφέρεται πως από του χρόνου, το 2020, αριθμό φορολογικού μητρώου θα αποκτήσουν με έκτακτη διαδικασία και όλοι οι ανήλικοι που δεν έχουν.
Η κυβέρνηση προβλέπει τη σύνδεση του ΑΦΜ με τον  ΑΜΚΑ και τον αριθμό αστυνομικής ταυτότητας, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική ταυτοποίηση των πολιτών και να μειωθεί η γραφειοκρατία.
Διευκρινίσεις για το θέμα έδωσε σήμερα στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση δεν εξετάζει μόνο τη χορήγηση ΑΦΜ στα παιδιά από τη στιγμή της γέννησής τους, αλλά κάτι ευρύτερο, για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας
«Δεν έχουμε ακόμα αποφασίσει ούτε το όνομα του αριθμού, δε θα είναι ΑΦΜ, δεν εννοούμε μόνο αριθμό φορολογικού ενδιαφέροντος, άλλα για την παροχή συνολικά υπηρεσιών σε όλες τις αλληλεπιδράσεις με το κράτος. Φυσικά Δεν θα αντικαταστήσει τον αριθμό της ταυτότητας, γιατί αυτός είναι ο αριθμός του πιστοποιητικού, απλώς θα  χρησιμοποιείται αντί της ταυτότητας σε όλες τις αλληλεπιδράσεις με το κράτος» αποσαφήνισε ο υπουργός.
Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη «είναι μια απλή ιδέα, εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες, έχουμε αυτή τη στιγμή ΑΦΜ, ΑΜΚΑ που εκδίδεται στη γέννηση, αριθμό ταυτότητας μια σειρά αριθμών, όλοι αυτοί οι αριθμοί να θα πρέπει να γίνουν ένας αριθμός για να μην ταλαιπωρείται ο πολίτης, θα εκδίδεται στη γέννηση όπως ο ΑΜΚΑ και θα ακολουθεί κάθε πολίτη καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του».
Οι νέες ταυτόητες
Ο ίδιος τόνισε ακόμη ότι ο διαγωνισμός για τις νέες αστυνομικές ταυτότητες όπως έχει ήδη αναφέρει ο πρωθυπουργός θα είναι στον «αέρα» από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πριν το τέλος του τρέχοντος έτους, και ο κυβερνητικός στόχος  είναι οι πολίτες να έχουν τις νέες ταυτότητες στα χέρια τους πριν από το τέλος του 2021. Σύμφωνα με τον υπουργό, ένα από τα πιο καλά παραδείγματα που εξετάζει το κυβερνητικό επιτελείο, είναι το μοντέλο που ακολουθήθηκε στην Εσθονία, όπου οι ταυτότητες «μοιάζουν πιο πολύ με το σημερινό δίπλωμα οδήγησης, είναι έγχρωμες και έχουν επάνω τους και την κατάλληλη ψηφιακή υποδομή».
«Η κεντρική ιδέα, είναι όχι απλώς να έχω ένα πιστοποιητικό αλλά να μπορώ να χρησιμοποιώ την ταυτότητα για να έχω βασικές υπηρεσίες από το σπίτι μου ή από τη δουλειά μου», εξήγησε ο κ. Πιερρακάκης. Για παράδειγμα όπως είπε, μια από τις υπηρεσίες των νέων ταυτοτήτων, μπορεί να είναι να λαμβάνει ο πολίτης μια εξουσιοδότηση ή να συμπληρώνει μια υπεύθυνη δήλωση χωρίς να προσφύγει σε κάποιο ΚΕΠ.
Διευκρίνισε ότι η υπηρεσία αυτή θα συνεχίσει να είναι διαθέσιμη μέσω ΚΕΠ για πολίτες που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, αλλά «ένας νέος άνθρωπος ή ένας επαγγελματίας, είναι αμαρτία να μην μπορεί να το κάνει αυτό αυτόματα  και να μην μπορεί να πιστοποιηθεί αυτόματα όπως γίνεται σε τόσες άλλες χώρες του κόσμου». «Θα γίνει και εδώ», διαβεβαίωσε ο κ. Πιερρακάκης.
Ένα ακόμη βασικό χαρακτηριστικό των νέων ταυτοτήτων θα είναι η ψηφιακή υπογραφή, η οποία θα είναι ισοδύναμη με τη φυσική υπογραφή που έχει κάποιος όταν τον ταυτοποιεί ένας υπάλληλος του κράτους.
Δεν διευκρίνισε πόσο θα κοστίσει στους πολίτες η αλλαγή των ταυτοτήτων και εμφανίστηκε βέβαιος ότι αν διαπιστώσουν ότι διευκολύνει τη ζωή τους, τότε θα το δεχθούν «αν είναι κάτι συμβολικό σε σχέση με κάτι άλλο».

Πηγή: Καθημερινή της Κυριακής