Ιωάννης Ταχματζίδης*: Το μεγάλο στοίχημα για εμάς, η ανάδειξη του κοινωνικού ρόλου των ΟΤΑ

Από την πρώτη στιγμή και πριν ακόμη εμφανιστούν τα πρώτα κρούσματα στη χώρα μας, ο Δήμος Λαγκαδά έδωσε το δικό του παρών στον αγώνα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Το μεγάλο στοίχημα για εμάς ήταν η ανάδειξη, στο μέγιστο βαθμό, του κοινωνικού ρόλου που οφείλουν να έχουν σε περιόδους κρίσης και έκτακτων καταστάσεων οι ΟΤΑ.
Να δείξουμε το «ανθρώπινο» πρόσωπο, να αγκαλιάσουμε όλους τους δημότες ακόμη και αυτούς που δεν είναι ενταγμένοι σε προγράμματα και κοινωνικές δομές αλλά έχουν ανάγκη υποστήριξης, τους άπορους, τους οικονομικά αδύνατους, την Τρίτη ηλικία, τις οικογένειες, τις μονογονεϊκές, τα παιδιά, χωρίς διακρίσεις, χωρίς εξαιρέσεις. Γιατί από αυτήν την κρίση όλοι γινόμαστε πιο σοφοί και κυρίως αντιληφθήκαμε πως είμαστε όλοι ίσοι.
Σε ότι αφορά τις δράσεις του Δήμου Λαγκαδά, αυτές στόχευαν αρχικά στην ενημέρωση των δημοτών, στα μέτρα προφύλαξης και ατομικής υγιεινής και στην ευθύνη που έχουμε ως πολίτες. Αναρτήσαμε σε όλα τα δημοτικά κτίρια αλλά και σε χώρους όπου συναθροίζονταν κοινό, (γήπεδα, αθλητικές εγκαταστάσεις, σχολεία, παιδικοί σταθμοί, στάσεις λεωφορείων κλπ). αφίσες με πληροφοριακό υλικό της Πολιτικής Προστασίας και του Υπουργείου Υγείας. Ειδική μέριμνα υπήρξε στη δομή προσφύγων που φιλοξενεί ο δήμος μας, ενώ καθημερινά ήταν τα μηνύματα για την ανάγκη προφύλαξης του πληθυσμού στην ιστοσελίδα του Δήμου Λαγκαδά και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.
Στην πορεία και με την εξέλιξη της πανδημίας αναλάβαμε στοχευμένες πρωτοβουλίες τόσο σε διοικητικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο οργάνωσης των υπηρεσιών μας. Αφενός μεν οι δράσεις προσανατολίστηκαν στην προφύλαξη των εργαζομένων στο δήμο, ακολουθώντας τις εγκυκλίους του υπουργείου Εσωτερικών, και παράλληλα στην προσφορά ευέλικτων υπηρεσιών και διευκολύνσεων προς τους δημότες. Αφετέρου έγιναν συντονισμένες και άμεσες ενέργειες των κοινωνικών υπηρεσιών και των νομικών προσώπων του δήμου ώστε να συνδράμουμε, με όσα μέσα και τρόπους διαθέτουμε, στην ανακούφιση των συνδημοτών μας από τις συνέπειες που γέννησε η κρίση του κορωνοϊού. Ενδεικτικά αναφέρω τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που αναλάβαμε από την αρχή της πανδημίας ενώ συνεχίζουμε να εμπλουτίζουμε καθημερινά τις κοινωνικές υπηρεσίες μας προς τους δημότες.
Ήμασταν από τους πρώτους δήμους στη χώρα που προχωρήσαμε σε απολυμάνσεις δημοτικών και άλλων κτιρίων και σχολείων, σε καθαρισμούς και απολυμάνσεις δρόμων και κάδων απορριμμάτων, προμηθευτήκαμε έγκαιρα απολυμαντικά και προστατευτικά μέσα ατομικής υγιεινής για τους εργαζόμενους μας και το υγειονομικό προσωπικό των Κέντρων Υγείας του Δήμου Λαγκαδά. Δημιουργήσαμε έκτακτες τηλεφωνικές γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης και αλληλεγγύης αλλά και άμεσης κοινωνικής παρέμβασης και βοήθειας, συνεργαζόμαστε με το «Χαμόγελο του Παιδιού» για την προσφορά βοήθειας σε παιδιά και τις οικογένειές τους, συνδράμουμε στο φιλανθρωπικό έργο της Ιεράς Μητρόπολης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης και στην παρασκευή και διανομή συσσιτίου αλλά και δεμάτων τροφίμων σε άπορους συνανθρώπους μας, κινητοποιούμε ένα μεγάλο αριθμό εθελοντών που συμπράττουν στη λειτουργία των κοινωνικών δομών, ενισχύουμε το Κοινωνικό Παντοπωλείο με δωρεές και χορηγίες τοπικών επιχειρήσεων, εξυπηρετούμε, με το Κοινωνικό Φαρμακείο, σε θέματα φαρμακευτικής περίθαλψης και δωρεάν φαρμάκων σε δημότες που δεν μπορούν ή δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν ή σε δημότες που είναι άποροι και οικονομικά αδύναμοι, φροντίζουμε για τη δημιουργική απασχόληση των μικρών συνδημοτών μας που βρίσκονται στο σπίτι.
Σημαντικότατη είναι η βοήθεια που προσφέρουν καθημερινά οι εργαζόμενοι του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Μέσω του προγράμματος έχουμε εντάξει επιπρόσθετες υπηρεσίες, όπως νοσηλευτική μέριμνα, συντροφιά, αγορές, πληρωμή λογαριασμών, βοήθεια στην ατομική υγιεινή και άλλες υπηρεσίες που κρίνονται αναγκαίες. Αυτονόητη θεωρείται και η συμμετοχή μας στις προσπάθειες για την ενίσχυση των τραπεζών αίματος διοργανώνοντας έκτακτη εθελοντική αιμοδοσία στο Δήμο Λαγκαδά. Μεριμνούμε, τέλος και για τη σίτιση των αδέσποτων ζώων. Για την ενημέρωση και διευκόλυνση των δημοτών, είναι επίσης σημαντικό να αναφέρω ότι τις προσεχείς ημέρες δημιουργείται ξεχωριστή ιστοσελίδα του Δήμου Λαγκαδά όπου όλες οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει όπως και όλες οι παρεχόμενες υπηρεσίες θα βρίσκονται συγκεντρωμένες διαδικτυακά.