Θ. Παπαδόπουλος: “Ο δήμος Θέρμης αποτελεί την πρώτη επιλογή για μόνιμη κατοικία”

Εδώ και περίπου μια Εικοσιπενταετία και πλέον, ο δήμος Θέρμης παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό εποικισμού, μεταξύ των δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος. Μπορεί, σύμφωνα με τα πρώτα, ανεπίσημα στοιχεία της απογραφής του 2021, ο δήμος Θέρμης να εμφανίζει μικρή πληθυσμιακή αύξηση της τάξης του 3,8%, ωστόσο σε σχέση με την απογραφή του 2001 η συνολική αύξηση του πληθυσμού στον δήμο μας ξεπέρασε το 45%.

Αυτό από τη μια μας γεμίζει με βαθιά ικανοποίηση, καθώς ο δήμος Θέρμης φαίνεται να αποτελεί την ελκυστικότερη επιλογή για χιλιάδες νέους κατοίκους που επιλέγουν την περιοχή μας ως μόνιμη κατοικία τους, από την άλλη, όμως, μας φορτώνει με μεγάλες ευθύνες, καθώς καλούμαστε να ανταποκριθούμε στις τεράστιες υποχρεώσεις που συνεπάγεται η σημαντική πληθυσμιακή αύξηση.

Περιοχές όπως η Καρδία, ο Τρίλοφος, το Πλαγιάρι, αλλά και άλλες μικρότερες κοινότητες όπως οι Ταγαράδες, το Νέο Ρύσιο η Αγία Παρασκευή, παρουσίασαν αισθητή πληθυσμιακή αύξηση. Τα τελευταία χρόνια, δε, δίπλα στον παλιό οικισμό της Θέρμης αναπτύσσεται μία νέα πολιτεία. Πρόκειται για την επέκταση Θέρμης, μία έκταση της τάξης των περίπου τριάμισι χιλιάδων στρεμμάτων, η οποία ανοικοδομείται με ταχύτατους ρυθμούς. Κάθε χρόνο προστίθενται στη συγκεκριμένη περιοχή δεκάδες νέες κατοικίες και περισσότεροι από χίλιοι νέοι κάτοικοι. Όλα αυτά δημιουργούν τεράστιες απαιτήσεις σε έργα υποδομής.

Είναι ενδεικτικό ότι αυτή την περίοδο κατασκευάζονται στην περιοχή της επέκτασης δύο μεγάλα δίκτυα ύδρευσης (εσωτερικό και εξωτερικό), γεωτρήσεις και δεξαμενές, προϋπολογισμού περίπου 13,5 εκατ. ευρώ. Κατασκευάζεται επίσης τμήμα του δικτύου αποχέτευσης προϋπολογισμού 3,5 εκατ. ευρώ, ενώ ξεκινά η μελέτη και η κατασκευή του δικτύου ομβρίων. Δηλαδή, μόνον στην περιοχή Επέκτασης Θέρμης υλοποιούμε έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 17 εκατ. ευρώ.

Πέρα, όμως, από την πληθυσμιακή αύξηση, πολλά έργα υπαγορεύτηκαν και από την ανάγκη να υπάρξει δίκαιη και ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ των τριών πρώην καποδιστριακών δήμων Βασιλικών, Θέρμης και Μίκρας, οι οποίοι συνενώθηκαν το 2011, αποτελώντας τον σημερινό καλλικρατικό δήμο Θέρμης. Μεταξύ των τριών πρώην δήμων υπήρχαν σημαντικές αποκλίσεις, κυρίως σε έργα υποδομής, με κυρίαρχα αυτά της αποχέτευσης και της ύδρευσης. Σήμερα, δέκα χρόνια μετά, οι αποστάσεις αυτές έχουν μικρύνει αισθητά. Ελάχιστοι είναι οι οικισμοί που απέμειναν ακόμη χωρίς δίκτυα αποχέτευσης, τα οποία έχουν δρομολογηθεί και θα κατασκευαστούν το αμέσως προσεχές διάστημα.

Παράλληλα, κατασκευάζεται ο νέος μεγάλος βιολογικός σταθμός, προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ, ο οποίος θα διαχειρίζεται τα λύματα όλων των οικισμών του δήμου Θέρμης. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο, με ορίζοντα αρκετών δεκαετιών. Τα τελευταία χρόνια έχουν υλοποιηθεί και υλοποιούνται έργα αποχέτευσης συνολικού προϋπολογισμού περίπου 32 εκατ. ευρώ (σε Τρίλοφο, Πλαγιάρι, Καρδία, Σουρωτή, Αγία Παρασκευή, Θέρμη, Λακκιά, Βασιλικά).

Σημαντικά έργα έχουν γίνει σε όλη την έκταση του δήμου στον τομέα της ύδρευσης. Λειτουργούμε 65 γεωτρήσεις για ύδρευση και άρδευση, ενώ δίκτυα ύδρευσης έχουν γίνει σχεδόν σε όλους τους οικισμούς και σε πολλούς έχουν τοποθετηθεί και δεξαμενές νερού, ώστε να διασφαλίσουμε την επάρκεια σε νερό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Παράλληλα εγκαθίσταται σταδιακά σύγχρονος αυτοματοποιημένος εξοπλισμός σε ολόκληρο το δίκτυο ύδρευσης του δήμου για τη βελτίωση της απόδοσης και την εξοικονόμηση νερού.

Ο δήμος Θέρμης διαθέτει και πρωτογενή τομέα, με εκατοντάδες γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Αυτό συνεπάγεται εκτενές δίκτυο αγροτικής οδοποιίας το οποίο συντηρείται διαρκώς, παράλληλα και με το μεγάλο έργο ασφαλτοστρώσεων σε όλους τους οικισμούς του δήμου. Στους τομείς αυτούς έχουν υλοποιηθεί και υλοποιούνται έξι προγράμματα ασφαλτοστρώσεων συνολικού προϋπολογισμού περίπου 13 εκατ. ευρώ, 8,5 εκατ. για αστική οδοποιία και 4,5 εκατ. για αγροτική.

Πολύ σημαντική για τον δήμο Θέρμης είναι η διαρκής επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου σε οικισμούς αλλά και επιχειρήσεις. Ο δήμος, σε συνεργασία με την ΕΔΑ ΘΕΣΣ, έχει εκπονήσει και υλοποιείται με απόλυτη συνέπεια, ένα σχέδιο σταδιακής ένταξης όλων των οικισμών στο δίκτυο του φυσικού αερίου. Αυτή τη στιγμή το φυσικό αέριο έχει φτάσει στους έντεκα πολυπληθέστερους οικισμούς και μέσα στο επόμενο διάστημα πρόκειται να εξαπλωθεί και στους υπόλοιπους, κυρίως του ορεινού όγκου.

Στις αρχές Αυγούστου το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε το νέο Τεχνικό Πρόγραμμα για το έτος 2023, ο συνολικός προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ, ενώ άλλα περίπου 30 εκατ. είναι ο προϋπολογισμός του αντίστοιχου Τεχνικού Προγράμματος της ΔΕΥΑΘ.

Μεταξύ των έργων τα οποία περιλαμβάνονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα είναι η ολοκλήρωση της κατασκευής του κτιριακού συγκροτήματος του βρεφονηπιακού και παιδικού σταθμού στη Νέα Ραιδεστό προϋπολογισμού 6,5 εκατ., η κατασκευή της γέφυρας της οδού Περικλέους που ενώνει τους οικισμούς του Τριλόφου και του Πλαγιαρίου προϋπολογισμού 3,5 εκατ., η έναρξη κατασκευής του κλειστού γυμναστηρίου Μίκρας, προϋπολογισμού 3,7 εκατ., το οποίο έχει πλέον ανάδοχο, η κατασκευή του Πολιτιστικού Κέντρου Ταγαράδων προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ, η κατασκευή και ο εκσυγχρονισμός δώδεκα παιδικών χαρών σε διάφορους οικισμούς του δήμου, συντηρήσεις και προσεισμικός έλεγχος των δημοτικών κτιρίων, κατασκευή κυκλικών κόμβων και πεζοδρομίων, έργα φωτισμού, υλοποίηση των παρεμβάσεων που αφορούν στο Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου, εκπόνηση νέων μελετών για μια σειρά νέων έργων, επικαιροποίηση του φακέλου που αφορά την κατασκευή νέου κτιρίου διοίκησης, μαζί και μουσείου, έργα ψηφιακού μετασχηματισμού του δήμου προϋπολογισμού περίπου 1,5 εκατ. ευρώ κ.ο.κ.

Το 90% των έργων που υλοποιούμε χρηματοδοτούνται από διάφορα προγράμματα. Αυτό αποτελεί στρατηγική επιλογή μας εδώ και χρόνια, καθώς ο δήμος δεν διαθέτει τους πόρους που απαιτούνται για την υλοποίηση όλων αυτών των μεγάλων έργων. Καταφέρνει, όμως, με τη σημαντική βοήθεια των στελεχών του και εκπονεί μελέτες, ωριμάζει τα έργα, ώστε μπορεί και απορροφά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά προγράμματα.

Στην πολύ δύσκολη συγκυρία που βιώνει η Αυτοδιοίκηση, λόγω και της ραγδαίας αύξησης του κόστους κατασκευής καθώς και του ενεργειακού κόστους, αποδεικνύεται ότι η στρατηγική μας αυτή είναι απολύτως ορθή.

Η κατασκευή των έργων υποδομής αποτελεί βασική προτεραιότητα της διοίκησης του δήμου για τους λόγους που εξήγησα. Δεν είναι όμως η μοναδική.

Ο δήμος Θέρμης έχει να επιδείξει σημαντικό έργο και σε άλλους τομείς, όπως είναι ο Πολιτισμός και ο Αθλητισμός, μέσω της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού Περιβάλλοντος και Αθλητισμού, με ένα σπουδαίο δημοτικό ωδείο, με την πλούσια και δραστήρια δημοτική βιβλιοθήκη, με τμήματα στους τομείς των εικαστικών, του χορού, του θεάτρου, με πάρα πολλές εκδηλώσεις, με αιχμή τα “Θέρμης Δρώμενα” κ.ο.κ.

Θέλω να σταθώ, όμως, στο τεράστιο κοινωνικό έργο το οποίο επιτελούμε, μέσα από τις κοινωνικές μας δομές. Το Κέντρο Κοινότητας, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Φαρμακείο, το ΚΕΠ Υγείας κ.ά. Τη μακρά περίοδο της κρίσης, αρχικά οικονομικής και στη συνέχεια και υγειονομικής, ο δήμος μας στάθηκε στο πλευρό κάθε συμπολίτη μας, κάθε οικογένειας που δεν μπορούσε να τα βγάλει πέρα. Μπήκαμε σε κάθε σπίτι, δίπλα σε κάθε δημότη μας που μας είχε ανάγκη.

Ήταν επιλογή μας, τους όποιους ίδιους πόρους έχει ο δήμος μας, να τους διαθέσουμε πρωτίστως για να στηρίξουμε τους κοινωνικά ευάλωτους συμπολίτες μας.