Πάνω από το επίπεδο των 250.000 ατόμων διατήρησε για τρίτη συνεχή χρονιά η ΔΕΘ τον πήχη της επισκεψιμότητας, εδραιώνοντας τη δυναμική της. Ειδικότερα, τις πύλες της 84ης ΔΕΘ πέρασαν 263.737 επισκέπτες (έναντι 283.853 πέρσι).
Η 84η ΔΕΘ, όπου τιμώμενη χώρα ήταν η Ινδία, μέτρησε πάνω από 1.600 εκθέτες έναντι 1.494 πέρυσι, αλλά και 18 διεθνείς συμμετοχές. Του χρόνου τιμώμενη χώρα θα είναι η Γερμανία, η συμμετοχή της οποίας προετοιμάζεται ήδη με εντατικούς ρυθμούς και αναμένεται να εντυπωσιάσει τους επισκέπτες της 85ης ΔΕΘ.
Το ινδικό περίπτερο, όπου παρουσιάστηκε η φετινή τιμώμενη χώρα Ινδία, έγινε πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες που πήραν μια γεύση από τη νέα αυτή οικονομική υπερδύναμη, η οποία «παντρεύει» την παράδοση με τις νέες τεχνολογίες. Ινδικό χρώμα στη διοργάνωση έδωσαν και οι καθημερινές χορευτικές εκδηλώσεις, που ταξίδεψαν νοητά τους επισκέπτες στην μακρινή ασιατική χώρα.
Το ενδιαφέρον του κόσμου συγκέντρωσε στην φετινή ΔΕΘ και το αφιέρωμα Digital Greece, μια πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της ΔΕΘ-Helexpo, σε συνεργασία με τους Industry Disruptors-Game Changers. Περισσότερες από 300 startups, ρεκόρ για τα δεδομένα της Έκθεσης, φιλοξενήθηκαν στο Digital Greece, παρουσιάζοντας στο κοινό μια άλλη Ελλάδα.
Η 84η ΔΕΘ έγινε η πρώτη έκθεση όπου παρουσιάσθηκε πιλοτικά το δίκτυο 5G, με τη συνδρομή της WIND και της Huawei.
Την ελληνική επιχειρηματικότητα από άκρου εις άκρον παρουσίασαν με επιτυχία στα περίπτερα 2 και 3 τα 43 Επιμελητήρια που συμμετείχαν στην 84η ΔΕΘ υπό την «ομπρέλα» της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, ενώ και οι ξεχωριστές συμμετοχές των ΕΕΘ, ΕΒΕΘ, Επιμελητηρίου Σερρών και ΕΒΕΑ προσέλκυσαν την προσοχή των επισκεπτών.
Μεγάλη επισκεψιμότητα είχε και το περίπτερο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που με τους VR εξομοιωτές του μετέφερε εικονικά τον κόσμο στην επιχειρησιακή καθημερινότητα των ενόπλων δυνάμεων.
Τη δική του πινελιά έβαλε στην 84η ΔΕΘ και το Circo Medrano, που μάγεψε με την δεξιοτεχνία των καλλιτεχνών του μικρούς και μεγάλους. Για έκτη χρονιά η CheapArt έφερε το κοινό κοντά σε σημαντικούς καλλιτέχνες και του έδωσε τη δυνατότητα να αποκτήσει το δικό του έργο τέχνης.
Σημαντικό αποτύπωμα άφησε στη φετινή Έκθεση το «The Mindspark», όπου διεθνούς φήμης ομιλητές μετέδωσαν με γλαφυρό τρόπο νέα γνώση για τις νέες εποχές που διανύουμε.
Μεγάλες ήταν οι ροές επισκεπτών σε όλα τα θεματικά αφιερώματα της ΔΕΘ, από τη μηχανοκίνηση και την ενέργεια μέχρι την εκπαίδευση και τη γαστρονομία. Energia, Automotion-Electricity-Mobility, Akademia και γαστρονομία (Γωνιά Γαστρονομίας, η Ελλάδα στο πιάτο μας) παρουσίασαν τις τελευταίες εξελίξεις και τάσεις στους διαφορετικούς αυτούς κλάδους. Στο αφιέρωμα Automotion-Electricity-Mobility παρουσιάστηκαν και ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες και επαγγελματικά οχήματα (συμμετείχαν 5 εταιρείες με ηλεκτροκίνητα οχήματα).
Στα Music Events, γνωστοί Έλληνες καλλιτέχνες όπως η Πάολα και ο Μάκης Δημάκης έδωσαν τον μουσικό τόνο της διοργάνωσης.
Το κοινό ενημερώθηκε φέτος για πρώτη φορά στη ΔΕΘ και για τις ιατρικές, φαρμακευτικές και βιομηχανικές χρήσεις της κάνναβης, στο Salonica Cannabis Expo.
Μεγάλη ήταν επίσης η ανταπόκριση, για δεύτερη συνεχή χρονιά, και στην πρωτοβουλία SMOKE-FREE, η οποία έστειλε ένα μήνυμα σεβασμού προς τον διπλανό μας.
Η ΔΕΘ διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης).
Η ΔΕΘ ανανεώνει το «ραντεβού» της με τον κόσμο για το 2020, οπότε η Γερμανία θα βάλει τη δική της σφραγίδα στην 85η διοργάνωση.
https://www.makthes.gr