ΘΕΡΜΗ : Έριχναν ανεξέλεγκτα σε χωράφι στερεά απόβλητα

Στις συλλήψεις οκτώ ατόμων που εμπλέκονται σε υπόθεση περιβαλλοντικής ρύπανσης σε αγροτεμάχιο του δήμου Θέρμης προχώρησαν αστυνομικοί του Τμήματος Περιβαλλοντικής Προστασίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για ημεδαπούς ηλικίας 32 έως 57 ετών σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος κατά συναυτουργία.
Συγκεκριμένα, σε περιοχή του δήμου Θερμαϊκού, σε εργοτάξιο εταιρείας οικοδομικών εργασιών, νόμιμος εκπρόσωπος της οποίας είναι ένας εκ των συλληφθέντων, διαπιστώθηκε να πραγματοποιούνται εργασίες εκσκαφών και να εξέρχονται από αυτό έμφορτα με στερεά απόβλητα ανατρεπόμενα φορτηγά με οδηγούς δύο εκ των παραπάνω και να κατευθύνονται σε χωράφι του δήμου Θέρμης, ιδιοκτησίας 62χρονου, και να προβαίνουν σε ανεξέλεγκτες απορρίψεις των φορτίων τους, οπότε και συνελήφθησαν. Σημειώνεται ότι σε βάρος του τελευταίου επίσης σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία.
Image
Image
Από την περαιτέρω έρευνα προέκυψε ότι στο ίδιο αγροτεμάχιο οι προαναφερόμενοι οδηγοί, καθώς και τρία ακόμη άτομα που συμπεριλαμβάνονται στους συλληφθέντες, έχουν πραγματοποιήσει κατ’ επανάληψη ανεξέλεγκτες απορρίψεις στερεών αποβλήτων εκσκαφών κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με χρήση φορτηγών ιδιοκτησίας τους, κατόπιν συνεννόησης του επιβλέποντα μηχανικού των εργασιών, με τον υπεργολάβο χωματουργικών εργασιών και με το νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας (άπαντες συλληφθέντες), προκειμένου να απορριφθούν στο προαναφερόμενο αγροτεμάχιο ιδιοκτησίας 62χρονου έχοντας τη συναίνεση του.
Όπως επισημαίνει η αρμόδια υπηρεσία της ΕΛΑΣ, οι παραπάνω πράξεις έχουν ως αποτέλεσμα να προκαλείται υποβάθμιση του περιβάλλοντος, καθιστώντας το ακατάλληλο για τις επιθυμητές του χρήσεις, μεταβάλλοντας τη γεωμορφολογία του εδάφους από τη συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων στερών αποβλήτων και την πρόκληση αρνητικών επιπτώσεων στην οικολογική ισορροπία, την ποιότητα ζωής και την υγεία των κατοίκων.
Image
Image
Κατασχέθηκαν συνολικά πέντε Ι.Χ. φορτηγά.
Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.