Η κουζίνα της ΜΟΡΦΩΣ : Λαχταριστά vegan κεφτεδάκια για το πασχαλινό μας τραπέζι
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
ΜΟΡΦΟΥΛΑ ΓΙΑΝΝΑΚΕΡΗ
To Πάσχα είναι πλέον μία ανάσα μακριά και εμείς προετοιμαζόμαστε για το εορταστικό τραπέζια και θα έχουμε συνταγές με παραδοσιακά φαγητά. Για σήμερα έχουμε Καφτεδάκια φακής με βρώμη & γρήγορη σος πιπεριάς Μία συνταγή με λαχταριστά vegan καφεδάκια για το πασχαλινό μας τραπέζι
Υλικά για τα κεφτεδάκια
1 λευκό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 καρότο, χοντροτριμμένο
2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες ή ψιλοκομμένες
60 γρ. νιφάδες βρώμης Quaker
½ κ.γ. ξερή ρίγανη
200 γρ. φακές, βρασμένες (~150 γρ. ξερές)
1 κ.σ. σάλτσα σόγιας
1 κ.σ. τοματοπελτέ ½ ματσάκι μαϊντανό (τα φύλλα)
1 αυγό ή 1 κ.σ. κοπανισμένο λιναρόσπορο ανακατεμένο με 2 ½ κ.σ. νερό αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι ελαιόλαδο
Ζεσταίνουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι 3 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το καρότο και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά και στο τέλος το σκόρδο για ένα ακόμα λεπτό. Αποσύρουμε το τηγάνι από την φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Βάζουμε στο μούλτι τις νιφάδες βρώμης Quaker με τη ρίγανη και μπλεντάρουμε μέχρι να γίνει σκόνη. Προσθέτουμε τις βρασμένες φακές, τη σάλτσα σόγιας, τον τοματοπελτέ, τον μαϊντανό και το υποκατάστατο αυγού (για τη vegan εκδοχή του βλ. παρακάτω) ή το αυγό, αλατοπιπερώνουμε και μπλεντάρουμε καλά. Αν χρειαστεί το κάνουμε σε δύο δόσεις.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το μείγμα της βρώμης με το καρότο και το κρεμμύδι, σκεπάζουμε και βάζουμε στο ψυγείο για 10 λεπτά, να σφίξει ελαφρώς το μείγμα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις. Πλάθουμε 18-20 κεφτεδάκια και τα αραδιάζουμε σε ταψί όπου έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Τα αλείφουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε για 20 λεπτά, γυρίζοντας τα κεφτεδάκια στη μέση περίπου του ψησίματος.
Όσο ψήνονται τα κεφτεδάκια ετοιμάζουμε τη σάλτσα, μπλεντάροντας όλα τα υλικά στο μούλτι και διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα