Η κουζίνα της γιαγιάς : Τσουρέκια με… ζαχαρούχο – Μία συνταγή που έχει γίνει viral – Πασχαλινά κουλούρια

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

ΤΖΕΝΗ ΓΟΥΣΣΗ

Όλες οι μαμάδες του Facebook που θέλουν να περηφανεύονται για τις μαγειρικές τους ικανότητες, έχουν αναρτήσει τις τελευταίες ημέρες φωτογραφίες από τις δικές τους απόπειρες να φτιάξουν τσουρέκια. Μία συνταγή όμως είναι αυτή που έχει γίνει viral και όλες θέλουν να την δοκιμάσουν.
Υποτίθεται πως η παρασκευή ενός τσουρεκιού θέλει ζύμωμα.
Πολύ ζύμωμα.
Και υπομονή. Πολλές ώρες υπομονή.
Να ζυμώσεις, να φουσκώσει, να ξαναζυμώσεις, να ξαναφουσκώσει και πάλι από την αρχή. Κι αν στο τέλος, το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό, έχεις μείνει με το παράπονο και τα χέρια να πονάνε από την δύναμη που έβαλες για να φτιάξεις τα τσουρέκια.
Τις τελευταίες ημέρες όμως, σε όλα τα μαμαδογκρούπ στο Facebook, μία συνταγή για τσουρέκια είναι αυτή που κάνει πάταγο. Και όσες την δοκιμάζουν, έχουν να το λένε για το πόσο αφράτα. μυρωδάτα και γεμάτα ίνες γίνονται τα τσουρέκια τους. Αλλά κυρίως, για τον ελάχιστο κόπο που κατέβαλαν.
Και το αποτέλεσμα δικαιώνει και πείθει ακόμη και τους πιο δύσκολους κριτές.
Τσουρέκια πασχαλινά σε τραπεζομάντιλο
Η συγκεκριμένη συνταγή βγάζει περίπου 6-7 μεγάλα τσουρέκια και 3-4 μικρά

To τσουρέκι με ζαχαρούχο που έχει τρελάνει το διαδίκτυο! Δείτε την εκπληκτική συνταγή!

Ας δούμε όμως την συνταγή για τα τσουρέκια με το ζαχαρούχο γάλα.
Υλικά:
1 ζαχαρούχο γάλα
2,5 κουτιά (μετράμε από το ζαχαρούχο) ζάχαρη
2 βανίλιες
6 αυγά
2 κουτιά σπορέλαιο
2 κουτ. γλ. κακουλέ
2 κουτ. γλ. μαχλέπι
1 κουτ. Γλ. μαστίχα Χίου
1 πορτοκάλι (τον χυμό και το ξύσμα)
200 γραμ. Μαγιά νωπή (ή 7 φακελάκια ξηρή)
1 φακελάκι bakin powder
3 κιλά αλεύρι σκληρό
3 κουτιά ζεστό νερό
αμύγδαλο φιλέ για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το ζαχαρούχο γάλα, την ζάχαρη, τις βανίλιες και τα αυγά. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Χαμηλώνουμε την φωτιά και προσθέτουμε το σπορέλαιο.
Παράλληλα, σε ένα δοχείο διαλύουμε την μαγιά στο ζεστό νερό (προσοχή: ζεστό και όχι καυτό) μέχρι να ενοποιηθούν τα 2 υλικά.
Σε μια μεγάλη λεκάνη (κι όταν λέμε μεγάλη, εννοούμε μεγάλη) ρίχνουμε τη μαγιά με το νερό και προσθέτουμε το ζεστό μείγμα.
Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά σιγά-σιγά, και στο τέλος, το αλεύρι.
Ζυμώνουμε καλά τα τσουρέκια μας και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό περιβάλλον για περίπου 2 ώρες μέχρι να φουσκώσει.
Πλάθουμε τσουρέκια σε πλεξούδες ή ό,τι άλλο σχήμα θέλουμε και τα αφήνουμε για λίγο να φουσκώσουν πάλι.
Αλείφουμε την επιφάνεια κάθε τσουρεκιού με ασπράδι αυγού και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ.
Τοποθετούμε σε λαδόκολλα ή σε φύλλο σιλικόνης και ψήνουμε στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν τα τσουρέκια.
Δεν θα ευχηθούμε καλή επιτυχία γιατί είναι δεδομένη!

 

Το Πάσχα είναι εδώ και

απαιτεί αυγοκούλουρα!

Η Βέφα Αλεξιάδου, όταν είχε παρουσιάσει στο παρελθόν τη συνταγή της για πασχαλινά κουλούρια, είχε προτείνει, αντί για βανίλια που βάζουμε συνήθως, να βάλουμε μαστίχα για έξτρα και διαφορετική γεύση. Ο καθένας μπορεί να εκτελεί τη συνταγή είτε με βανίλια είτε με μαστίχα. Μια υπέροχη συνταγή για τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Τις προηγούμενες ημέρες, εν τω μεταξύ, είδαμε μια υπέροχη συνταγή για κουλουράκια σμυρνέικα, αλλά και μια συνταγή για τσουρέκι-αφρό.
Συνταγή για πασχαλινά κουλούρια
1.150 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γραμμάρια βούτυρο φρέσκου γάλακτος
250 γραμμάρια μαργαρίνη σοφτ
2 κούπες ζάχαρη
4 αβγά
3 βανίλιες
μισό κουταλάκι αμμωνία
1 κουταλιά γάλα
5 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
Εκτέλεση συνταγής για πασχαλινά κουλούρια 
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και τη βανίλια (ή μαστίχα) να αφρατέψουν
Οταν αφρατέψουν θα ρίξουμε ένα ένα τα κροκάδια
Εντωμεταξύ θα διαλύσουμε την αμμωνία μέσα στο γάλα.
Σε περίπτωση που επιλέξουμε να κάνουμε κουλουράκια με γεύση μαστίχας σε αυτό το σημείο μέσα στο μείγμα της αμμωνίας με το γάλα προσθέτουμε και μισό ποτήρι λικέρ μαστίχα.
Στη συνέχεια εναλλάξ προσθέτουμε λίγο αλεύρι και λίγο από το μείγμα αμμωνία-γάλα μέσα στο μίξερ.
Η ζύμη μας πρέπει να είναι προς το σκληρό και όχι μαλακή.
Πλάθουμε τα κουλουράκια σε σχέδια που μας αρέσουν.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10 με 15 λεπτά.