ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΑΠΑΛΕΞΑΝΔΡΗ
Μελομακάρονα: Το απόλυτο γλυκό των Χριστουγέννων
Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και αρχίζουμε σιγά-σιγά να μπαίνουμε στο εορταστικό κλίμα φτιάχνοντας μελομακάρονα στην κουζίνα.
Είναι ο «βασιλιάς» των γιορτινών γλυκών και έχει πάντα μια θέση στο τραπέζι και την καρδιά μας. Εκτός, όμως, από τα παραδοσιακά μελωμένα γλυκίσματα, πλέον συναντάμε παντού και αυτά με την επικάλυψη σοκολάτας.
Είναι εξίσου λαχταριστά και φέρνουν μια διαφορετική γεύση στον ουρανίσκο μας. Ειδικά αν είστε λάτρεις της σοκολάτας, το αποτέλεσμα θα σας ξετρελάνει!
Υλικά συνταγής για μελομακάρονα με σοκολάτα
Είναι ο «βασιλιάς» των γιορτινών γλυκών και έχει πάντα μια θέση στο τραπέζι και την καρδιά μας. Εκτός, όμως, από τα παραδοσιακά μελωμένα γλυκίσματα, πλέον συναντάμε παντού και αυτά με την επικάλυψη σοκολάτας.
Είναι εξίσου λαχταριστά και φέρνουν μια διαφορετική γεύση στον ουρανίσκο μας. Ειδικά αν είστε λάτρεις της σοκολάτας, το αποτέλεσμα θα σας ξετρελάνει!
Υλικά συνταγής για μελομακάρονα με σοκολάτα
Για τα μελομακάρονα
150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
500 γρ. αλεύρι
1/2 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
100 γρ. χυμό πορτοκάλι
3 κ.σ. κονιάκ
100 γρ. ζάχαρη
1 κοφτή κ.σ. τριμμένη κανέλα
1/3 κ.γλ. μοσχοκάρυδο (σκόνη)
1/3 κ.γλ. γαρύφαλλο (σκόνη)
1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας (ή 2 βανίλιες)
1/2 κ.σ. μαγειρική σόδα
90 γρ. νερό
125 γρ. ελαιόλαδο
125 γρ. σπορέλαιο
50 γρ. μέλι
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
Για το σιρόπι
300 γρ. νερό
600 γρ. ζάχαρη
2 στικ κανέλας
1 πορτοκαλί κομμένο στη μέση
3 γαρύφαλλα
180 γρ. μέλι
Εκτέλεση συνταγής για μελομακάρονα με σοκολάτα
Σιρόπι: Σε ένα κατσαρολάκι βάλτε όλα τα υλικά για το σιρόπι (εκτός του μελιού), βάλτε το στην φωτιά και περιμένετε να αρχίσει ο βρασμός. Βράστε το σιρόπι για 3-4 λεπτά, μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί και απομακρύνετε το σκεύος από την φωτιά. Ρίξτε το μέλι και ανακατέψτε. Αφήστε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει καλά.
Ετοιμάστε την ζύμη για τα μελομακάρονα. Σε ένα μπολ προσθέστε το σιμιγδάλι, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατέψτε καλά με ένα σύρμα.
Σε ένα άλλο μπολ προσθέστε τον χυμό του πορτοκαλιού, το κονιάκ, την ζάχαρη και τα αρωματικά. Στο τέλος προσθέστε την μαγειρική σόδα και ανακατέψτε αμέσως τα υλικά για 5-10 δευτερόλεπτα, μέχρι τα υλικά να αναμειχθούν καλά και η μαγειρική σόδα να διαλυθεί και να αρχίσει να αφρίζει. Προσθέστε στο ίδιο μπολ το νερό, το λάδι, το ξύσμα πορτοκαλιού και το μέλι και ανακατέψτε.
Προσθέστε το μείγμα αλευριού, σιμιγδαλιού και μπέικιν πάουντερ στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και ξεκινήστε να πλάθετε τη ζύμη με τα χέρια σας, μέχρι τα υλικά να ενωθούν καλά και η ζύμη να είναι απαλή. Ζυμώστε απαλά χρησιμοποιώντας τα χέρια σας μέχρι το αλεύρι να έχει απορροφηθεί από το μείγμα και η ζύμη να είναι μαλακή.
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180C. Απλώστε αντικολλητικό χαρτί σε δύο ταψιά και αρχίστε να πλάθετε τα μελομακάρονα. Τσιμπήστε ένα μέρος της ζύμης, περίπου στο μέγεθος ενός καρυδιού και σχηματίστε με τις παλάμες σας τα μελομακάρονα.
Τοποθετήστε τα πάνω στο ταψί, πιέστε τα ελαφρώς στο επάνω μέρος με ένα πιρούνι και κάντε μικρές τρύπες . Συνεχίστε το ίδιο και με την υπόλοιπη ζύμη.
Βάλτε τα ταψιά με τα μελομακάρονα στον φούρνο και ψήστε για 20 λεπτά, μέχρι τα μελομακάρονα να ροδίσουν και να έχουν ψηθεί καλά.
Όταν βγάλετε τα μελομακάρονα από το φούρνο, βουτήξτε τα στο κρύο σιρόπι, και τα γυρίζετε με μία τρύπια κουτάλα για να απορροφήσουν το σιρόπι για περίπου 20 δευτερόλεπτα, αναλόγως πόσο σιροπιασμένα τα θέλετε.
Αφαιρέστε τα μελομακάρονα με την τρυπητή κουτάλα και τοποθετήστε σε μια σχάρα.
Ετοιμάστε τη σοκολάτα για την επικάλυψη. Λιώστε τη σοκολάτα σε κομματάκια και το βούτυρο ή το λάδι σε μπεν μαρί. Βουτήξτε ένα ένα τα μελομακάρονα στη σοκολάτα και τοποθετήστε πάνω σε σχάρα να κρυώσουν. Γαρνίρετε με τριμμένο καρύδι ή καβουρδισμένο αμύγδαλο φιλέ.
Συνταγή για τραγανά, μελωμένα ισλί –
Τα μικρασιάτικα γεμιστά μελομακάρονα
Συχνά όταν ακούμε χριστουγεννιάτικες συνταγές, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό είναι κουραμπιέδες και μελομακάρονα. Αυτά όμως τα τριγωνικά γλυκάκια θα γίνουν τα αγαπημένα σας φέτος τα Χριστούγεννα.
Ονομάζονται ισλί και μοιάζουν αρκετά με τα μελομακάρονα, κυρίως επειδή είναι σιροπιασμένα και περιέχουν καρύδια και άρωμα κανέλας. Ωστόσο, τα μικρασιάτικα ισλί είναι πολύ πιο τραγανά και η διαφορά τους είναι πως είναι γεμιστά με καρύδι.
Οι παλιές νοικοκυρές χρησιμοποιούν την γνωστή φυτική λιπαρή ουσία που ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη πριν χρόνια για γλυκά και μπισκότα. Ωστόσο, θα μπορούσατε να αντικαταστήσετε το συστατικό με πρόβειο, μαλακό βούτυρο, σαν εκείνο που χρησιμοποιούμε για τους κουραμπιέδες.
Καλό είναι να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με το γαρίφαλο και την κανέλα. Είναι ιδιαίτερα αρωματικά, αλλά αν πέσουν σε μεγαλύτερη ποσότητα θα σκεπάσουν όλες τις άλλες γεύσεις, κάτι που δεν θέλουμε για το τελικό αποτέλεσμα.
Τέλος, οι Μικρασιάτισες μαγείρισσες είχαν ένα τσιμπιδάκι, με το οποίο κεντούσαν τα ισλί, έκαναν δηλαδή σχέδια στην επιφάνειά τους. Αυτό, πέραν του αισθητικού αποτελέσματος, βοηθά το σιρόπι να εισέλθει ως μέσα στο γλυκό, αλλά και το τριμμένο καρύδι να σταθεί (αν προσθέτετε καρύδι πάνω από τα ισλί).
Υλικά
Για τη ζύμη: 6 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 πρέζα αλάτι
4 κουταλιές κρυσταλλική ζάχαρη
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
1 φλιτζάνι μαγειρικό λίπος ή πρόβειο βούτυρο
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Για τη γέμιση: 2 φλιτζάνια καρύδια τριμμένα
2 κ.σ κανέλα
1 κ.σ γαρίφαλο
2 κ.σ ζάχαρη
Για το σιρόπι: 1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι μέλι
2 1/2 φλιτζάνια νερό
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Σε λεκάνη ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη εκτός από το αλεύρι. Προσθέτουμε και το αλεύρι σταδιακά και ζυμώνουμε να πάρουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 30 κομμάτια περίπου και αφήνουμε στην άκρη
Ανακατεύουμε τα καρύδια τριμμένα, με τη ζάχαρη και την κανέλα με το γαρίφαλο.
Με ένα πλάστη ανοίγουμε τα μπαλάκια της ζύμης σε δίσκους 10-12 εκατοστών και βάζουμε λίγη από τη γέμιση στο εσωτερικό τους. Διπλώνουμε τη ζύμη ώστε να κλείσουμε τη γέμιση και στρώνουμε με την ένωση προς τα κάτω σε ταψί με λαδόκολλα. Αν έχουμε τσιμπιδάκι, κεντάμε την επιφάνεια των γλυκών, ειδάλλως τρυπάμε ελαφρά με ένα μικρό πιρουνάκι
Ψήνουμε τα ισλί στους 180 βαθμούς, στον αέρα για 45 λεπτά περίπου να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα
Στο μεταξύ βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε κατσαρολάκι και αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Αποσύρουμε από τη φωτιά
Ρίχνουμε τα ισλί όπως είναι ζεστά από το φούρνο στο σιρόπι και γυρίζουμε με κουτάλα να τραβήξουν