ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΑΠΑΛΕΞΑΝΔΡΗ
Αποτελούν το συνοδευτικό για ατελείωτες συνταγές, όμως αυτές οι πατάτες φούρνου είναι τόσο νόστιμες που τρώγονται και σκέτες.
«Πόσο δύσκολο μπορεί να ‘ναι να ψήσει κανείς πατάτες στο φούρνο;», θα σκεφτεί κάποιος. Όσο εύκολο είναι να βράσει ή να τηγανίσει κανείς ένα αυγό, αλλά να το κάνει σωστά, να είναι όπως ακριβώς το θέλει.
Κάθε συνταγή, κάθε τεχνική έχει τα μυστικά της, όσο απλή και βασική κι αν φαίνεται. Πόσες φορές δεν έχετε δοκιμάσει να φτιάξετε ένα ωραίο κοτόπουλο με πατάτες και αυτές οι τελευταίες δεν ψήθηκαν καλά, έμειναν σκληρές σαν… «σαπούνι» και δεν ήταν όπως θα περιμένατε;
Μερικά μυστικά της συνταγής
Στην Ελλάδα έχουμε δυστυχώς ομαδοποιήσει τις πατάτες, χωρίς να είναι ευδιάκριτες οι ποικιλίες τους. Θα μου πείτε, τι διαφορά μπορεί να έχουν. Σκεφτείτε, αυτό: Και το ξινόμηλο, αλλά και το μήλο μου κόκκινο και το φιρίκι στο Πήλιο και όλα τα φρούτα του φθινοπώρου είναι μήλα. Δεν μπορούμε όμως να ισχυριστούμε πως έχουν την ίδια γεύση και την ίδια υφή.
Για καλή μας τύχη, ειδικά στις πατάτες φούρνου, θα βρείτε ακόμη και στη λαϊκή πάγκους που έχουν ξεχωριστά ποικιλίες που αναγράφουν πως είναι ιδανικές για αυτό τον σκοπό.
Ένα ακόμη πολύ σημαντικό στοιχείο για τις πατάτες είναι πως δεν θέλουν λεμόνι. Ναι, καλά ακούσατε. Τουλάχιστον για όσο ψήνονται, καλό θα ήταν να το αποφύγετε και αν λατρεύετε την λεμονάτη γεύση, προσθέστε χυμό λεμονιού λίγο πριν βγάλετε το ταψί από τον φούρνο. Το λεμόνι σφίγγει τις πατάτες και δεν γίνονται όσο βουτυράτες θέλουμε.
Τελευταίο, αλλά πιο σημαντικό, το νερό. Το νερό στο ταψί είναι το Α και το Ω για να γίνουν οι πατάτες όσο νόστιμες θέλετε. Και όταν λέμε νερό, εννοούμε μπόλικο νερό. Μάθαμε το μυστικό αυτό από παλιά νοικοκυρά, στο σπίτι της οποίας έχουμε δοκιμάσει τις πιο νόστιμες πατάτες φούρνου. Γεμίστε το ταψί με νερό, σχεδόν να καλύπτει τις πατάτες και αφήστε τις να το πιούν και να ψηθούν τέλεια σε αυτό.