ΗΜΑΘΙΑ : Τα πιο απομακρυσμένα χωριά της Ημαθίας – Από τα Ριζώματα μέχρι το Ροδοχώρι

Ο Νομός Ημαθίας ήταν ένας από τους 51 νομούς της Ελλάδας, ενώ από το 2011 αποτελεί μία από τις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας. Βρίσκεται στη Μακεδονία και υπάγεται διοικητικά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα του νομού είναι η Βεροια. Συνορεύει στα βόρεια με το Νομό Πέλλας, στα ανατολικά με το Νομό Θεσσαλονίκης, στα νότια με το Νομό Πιερίας και στα δυτικά με το Νομό Κοζάνης.
Ημαθία ονομαζόταν απ΄ αρχής η παρά τον Θερμαϊκό κόλπο πεδιάδα, όταν σχηματίσθηκε το Βασίλειο της Μακεδονίας. Με το όνομα αυτό δηλωνόταν η περιοχή μεταξύ του Αλιάκμονα και του Λουδία, η οποία, επειδή υπήρξε ο πυρήνας του Βασιλείου, ονομάστηκε επίσης και Μακεδονία (Ηρόδοτος Ζ 127). Η Ημαθία αυτή περιελάμβανε τις Αιγές, αρχαία πρωτεύουσα και ιερή πόλη της Μακεδονίας, την πόλη Βέροια, το Κίτιον (σημ. Νάουσα) κ.ά.
Αυτά είναι τα πιο απομακρυσμένα χωριά της Ημαθίας
Ο νομός Ημαθίας διαθέτει πάνω από 100 χωριά που υπάγονται στους τρεις δήμους Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας. Ορισμένες περιοχές όμως, βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από όμορους νομούς και πολύ κοντά σ’ άλλες πόλεις που ανήκουν διοικητικά σε Πιερία, Κοζάνη, Θεσσαλονίκη και Πέλλα.
Συγκεκριμένα:
  • Η Καστανιά είναι το πιο κοντικό χωριό στα σύνορα με την Κοζάνη. Απέχει από τη Βέροια 4χλμ. από το νομό Κοζάνης.
  • Ο Άραχος είναι η πιο κοντική περιοχή στα σύνορα με την Θεσσαλονίκη. Απέχει μόλις 3 χλμ από το νομό της Συμπρωτεύουσας.
  • Τα Ριζώματα και η Ελαφίνα βρίσκονται μια ανάσα από το νομό Πιερίας. Μόλις 5 χλμ απόσταση!
  • Το Ροδοχώρι πιο κοντά βρίσκονται στην Έδεσσα, παρά στη Βέροια και στη Νάουσα. Η απόσταση που το χωρίζει από το νομό Πέλλας είναι μόλις 2 χλμ.