ΕΠΩΝΥΜΟΣ : Με τον Λουκά Ευσταθιάδη ” Με ποιους ρυθμούς ενεργεί η σημερινή διοίκηση …”

ΤΡΕΙΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ

Επισημαίνω τρεις περιπτώσεις που δείχνουν με

ποιους ρυθμούς ενεργεί η σημερινή διοίκηση

Η πρώτη έχει να κάνει με την (επιεικώς) αργοπορημένη αντίδραση της στο θέμα της παροχής τάμπλετ στις ευάλωτες κατηγορίες μαθητών και μαθητριών του Δήμου μας, προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της τηλεκπαίδευσης.

Τονίζω ότι οι γειτονικοί μας Δήμοι παρείχαν αυτό το υλικό πριν επτά μήνες, ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας. Η δική μας διοίκηση ούτε καν ασχολήθηκε. Με συνέπεια να τρέχουν πολλοί Σύλλογοι Γονέων να καλύψουν τώρα το κενό.

Και έρχονται τώρα ξαφνικά, σαν να ξύπνησαν από λήθαργο, (λίγες μέρες πριν επιστρέψουν τα παιδιά στα θρανία από το δεύτερο κύμα), να  εισηγηθούν μια απόφαση που έπρεπε να είχε ληφθεί εδώ και μήνες. Και το κάνουν ασθμαίνοντας και πιεζόμενοι από την κατακραυγή που υπήρξε.

Διοικητική ανικανότητα και για το Δήμαρχο αλλά και για την αρμόδια Αντιδήμαρχο του κα Κωστοπούλου. Αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά  ότι τα διοικητικά αλλά και τα κοινωνικά αντανακλαστικά τους είναι ανεπαρκή. Τρέχουν αργοπορημένα να καλύψουν ότι οι άλλοι Δήμοι κάλυψαν εδώ και μήνες.

Κρίμα, ειδικά μάλιστα όταν ο σημερινός Δήμαρχος μας έχει αποδείξει ότι σε θέματα απευθείας αναθέσεων, έχει φοβερές επιδόσεις και τα αντανακλαστικά του λειτουργούν άψογα.

Η δεύτερη περίπτωση έχει να κάνει με τη λειτουργία του αποχετευτικού δικτύου στα χωριά του παλιού Δήμου Αγίου Αθανασίου (Αγίου Αθανασίου, Γέφυρας, Βαθυλάκου και Νέας Μεσημβρίας). Πριν λίγους μήνες στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε δημόσια – για μια ακόμη φορά – ότι μέσα στον Οκτώβριο θα λειτουργούσε το δίκτυο. Πήγαμε Δεκέμβριο και ακόμη είμαστε στο θα, θα , θα. Η ανικανότητα να παραδώσουν για χρήση στους δημότες τελειωμένα έργα προηγούμενων διοικήσεων καταντά πλέον προκλητική και επιζήμια.

Τονίζω εδώ ότι δίκτυο δεν είδαμε. Είδαμε όμως μια απόφαση ντροπή, ορισμό της κοινωνικής αναλγησίας. Να στέλνουν σε καιρό πανδημίας και κλειστής αγοράς, 400 οικογένειες για βεβαίωση χρεών στην εφορία. Με ότι επώδυνο μπορεί να επισύρει αυτή η ενέργεια για αυτά τα νοικοκυριά.

Όταν η ίδια η ΔΕΥΑ Χαλκηδόνος που πήρε την απόφαση αυτή, οφείλει στην ΕΥΑΘ Παγίων (σύμφωνα με την απαίτηση της) ποσό ύψους 600.000 €, γεννιέται το ερώτημα : τι έπρεπε να κάνει η ΕΥΑΘ Παγίων; Να τα βεβαιώσει κι αυτή στην εφορία και να δεσμεύσει το ΑΦΜ της ΔΕΥΑΧ ;

Η τρίτη περίπτωση έχει να κάνει με την εισήγηση που έρχεται στο Συμβούλιο της Δευτέρας από τη Διοίκηση και προβλέπει τη διατήρηση των δημοτικών τελών στο ίδιο κόστος και για το 2021.

Μα επιτέλους δεν βλέπουν στη Διοίκηση ότι όλοι οι Δήμοι πανελλαδικά προχωρούν σε μείωση των τελών για το 2021, αντιλαμβανόμενοι την άσχημη οικονομική συγκυρία που δημιουργείται λόγω της πανδημίας; Δεν κατανοούν ότι πρέπει και εμείς να προχωρήσουμε σε μείωση δημοτικών τελών και να δώσουμε μια ανάσα στους δημότες μας, όπως το κάνουν και οι άλλοι; Που είναι επιτέλους η κοινωνική τους ευαισθησία και τα κοινωνικά τους αντανακλαστικά;

Δυστυχώς κάθε μέρα αποδεικνύεται ότι διοικητικά πάμε με τον αυτόματο πιλότο. Και δυστυχώς έτσι θα πάμε ως το τέλος. Γιατί είναι ξεκάθαρη επιλογή του σημερινού Δημάρχου να λειτουργεί με ένα μικρό, κλειστού τύπου διοικητικό σχήμα το οποίο ελέγχει ο ίδιος απόλυτα. Δεν επιθυμεί ανοίγματα σε νέες δυνάμεις, για λόγους τους οποίους – όσοι γνωρίζουμε πρόσωπα και καταστάσεις – τους έχουμε κατανοήσει εδώ και καιρό. Θα συνεχίσει για τους δικούς του λόγους να κρατά τη διοίκηση εγκλωβισμένη σε αυτή του την επιλογή στηριζόμενος στο ‘’μότο’’ του : «Εγώ πήρα το 60%». ( Εδώ, εμείς που ξέρουμε, γελάμε). Αυτό θα ακούμε μέχρι το διοικητικό του τέλος.

Ευτυχώς τουλάχιστον που υπάρχουν και οι δημοτικοί υπάλληλοι αλλά και οι συμβασιούχοι οχταμηνίτες, για να γίνονται τα βασικά και αυτονόητα. Αξίζουν συγχαρητήρια στους υπαλλήλους, ειδικά σε τέτοιους καιρούς.

* Ευσταθιάδης Λουκάς – Δημοτικός Σύμβουλος