ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ : H Ρωσίδα κατάσκοπος «Μαρία Τσάλλα» που δρούσε στο Παγκράτι

Ποια ήταν η Ρωσίδα κατάσκοπος «Μαρία Τσάλλα» που δρούσε στο Παγκράτι

Κατάσκοπος στο Παγκράτι – Η Μαρία Τσάλλα και το προφίλ της – Το κατάστημα «Γαλάζιο» και η δράση της – Πώς έφθασε η ΕΥΠ στα ίχνη της
Η υπόθεση με τη Ρωσίδα κατάσκοπο στο Παγκράτι που αποκάλυψε η ΕΥΠ, παραπέμπει σε κινηματογραφική ταινία του Χόλιγουντ.
Η «Μαρία Τσάλλα» ήταν τελικά η Ιrena Alexandrovna Smireva. Η Ρωσίδα κατάσκοπος  στην Αθήνα, διατηρούσε κατάστημα στο Παγκράτι με πλεκτά είδη και προϊόντα ραπτικής. Πρόκειται για το μαγαζί «Γαλάζιο». Παράλληλα, ισχυριζόταν ότι είναι και φωτογράφος, παίρνοντας μάλιστα μέρος και σε διαγωνισμούς φωτογραφίας.
Η κατάσκοπος Ιρίνα Αλεξάντροβνα Σμίρεβα δρούσε για 5 χρόνια στην Αθήνα και χρησιμοποιούσε ένα παραποιημένο διαβατήριο από χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η οποία έκανε τις ανακοινώσεις για την υπόθεση κατασκοπείας, το 2018 η «Μαρία Τσάλλα» εξέδωσε πλαστή  ληξιαρχική πράξη γέννησης. Ειδικότερα, δηλώθηκε στον Δήμο Αλιβερίου και στo πιστοποιητικό γέννησης είχε ως ημερομηνία τον Δεκέμβριο του 1991. Πληροφορίες αναφέρουν ότι χρησιμοποίησε ημερομηνία από μωρό που πέθανε στη γέννα.
Σημειώνεται ότι η «Μαρία Τσάλλα» είναι παντρεμένη με Ρώσο κατάσκοπο στη Βραζιλία, ο οποίος χρησιμοποιούσε το όνομα «Daniel Campos».

Η Ρωσίδα κατάσκοπος «Μαρία Τσάλλα» και το κατάστημα «Γαλάζιο» στο Παγκράτι

Πώς ξεσκέπασε η ΕΥΠ την κατάσκοπο στο Παγκράτι «Μαρία Τσάλλα»

Η πληροφορία που έλαβε η ΕΥΠ τον Ιανουάριο για την ύποπτη δράση της «Μαρίας Τσάλλα» στην Ελλάδα ήταν η αρχή του τέλους για τη Ρωσίδα κατάσκοπο.
Με προσεκτικές και μελετημένες κινήσεις οι αρχές κατάφεραν να την ξεσκεπάσουν, αποκαλύπτοντας την πραγματική της ταυτότητα σε αυτό το κατασκοπευτικό θρίλερ στην Αθήνα.
Όπως διαπιστώθηκε, η Ρωσίδα κατάσκοπος Ιρίνα Αλεξάντροβνα Σμίρεβα διέφυγε τον Ιανουάριο στη Ρωσία, αφήνοντας πίσω τα προσωπικά της αντικείμενα και το μαγαζί της στο Παγκράτι.
Παράλληλα, επικοινώνησε με τον σπιτονοικοκύρη του σπιτιού και κατέβαλε τα νοίκια. Τόσο στον ίδιο όσο και στην υπάλληλό της επικαλέστηκε λόγους υγείας για την ξαφνική αναχώρησή της και την απόφασή της να μην επιστρέψει στην Ελλάδα.

Η ανακοίνωση της ΕΥΠ για τη Ρωσίδα κατάσκοπο στην Αθήνα – Ποιοι είναι οι illegals

«Σε μια σημαντική αποκάλυψη του τρόπου δράσης και διείσδυσης ξένων υπηρεσιών στη χώρα μας προχώρησε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Συγκεκριμένα, έρευνες που συστηματικά διεξήγαγε η ΕΥΠ, σε συνέχεια πληροφοριών που συνέλεξε, απέδειξαν ότι η φερόμενη ως «Μαρία Τ.», η οποία τα τελευταία χρόνια ισχυριζόταν ότι είναι Ελληνίδα και δραστηριοποιούνταν ως φωτογράφος και ιδιοκτήτρια καταστήματος ειδών χειροτεχνίας και πλεκτικής στην Αθήνα, με ελληνική υπηκοότητα και ταυτότητα από το 2018, στη πραγματικότητα είναι η ξένη υπήκοος «Irina A. S.», που δρούσε στη χώρα μας υπό «βαθύ κάλυμμα».
»Η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη, ξεκίνησε με τον εντοπισμό απόπειρας πρόσβασης τρίτης χώρας σε στοιχεία Eλλήνων πολιτών που έχουν αποβιώσει, μια διεθνώς διαπιστωμένη πρακτική των Υπηρεσιών Πληροφοριών συγκεκριμένης χώρας για τη δημιουργία της ειδικής κατηγορίας κατασκόπων με το προσωνύμιο “illegals”.
»Οι “illegals” στρατολογούνται και εκπαιδεύονται από τις Υπηρεσίες συγκεκριμένης ξένης χώρας, με σκοπό να τοποθετηθούν σε χώρες – στόχους, αναλαμβάνοντας στη συνέχεια κατασκοπευτική δράση υπέρ της χώρας της. Για την προστασία της πραγματικής τους ταυτότητας, χρησιμοποιούν “βαθύ κάλυμμα”, το οποίο δημιουργείται με παραποίηση ατομικών εγγράφων και χρήση πιστοποιητικών που προέρχονται από στοιχεία θνησιγενών βρεφών ή ατόμων που έχουν αποβιώσει. Από τη στιγμή τοποθέτησής τους στο εξωτερικό, οι “illegals” ζούνε και συμπεριφέρονται με βάση την κατασκευασμένη ιστορία που έχει δημιουργηθεί για αυτούς, ώστε να προστατεύσουν την αποστολή τους.
»Το προφίλ και η δράση της «Μαρίας Τ.» παραπέμπει ευθέως στην ειδική κατηγορία των “illegals”.
»Η υπόθεση που μόλις αποκαλύφθηκε από την ΕΥΠ, είναι χαρακτηριστική του τρόπου σκέψης και δράσης των συγκεκριμένων Υπηρεσιών καθώς για την οικοδόμηση της ταυτότητας και του προφίλ της “Τ.” εργάστηκαν συστηματικά για πολλά έτη με κατάλληλη εκμετάλλευση προσώπων, διαδικασιών και φορέων, ώστε τελικά η αλλοδαπή “Irina” να ζει και να αναγνωρίζεται ως Ελληνίδα “Μαρία”, εξαπατώντας ακόμη και τους πιο κοντινούς της ανθρώπους στην Ελλάδα, που προφανώς δεν γνώριζαν την πραγματική της ταυτότητα.
»Είναι προφανές ότι η δράση της “Τ.” δεν θα περιοριζόταν στην ελληνική επικράτεια, καθώς ως πολίτης της Ε.Ε., θα μπορούσε να ταξιδέψει και να εργαστεί σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. Γι’ αυτό και η επιτυχία της ΕΥΠ έχει μια διάσταση που ξεπερνά τα εθνικά σύνορα και αφορά το σύνολο των Δυτικών χωρών γενικότερα», αναφέρει η ανακοίνωση για τη «Μαρία Τσάλλα», τη Ρωσίδα κατάσκοπο με το μαγαζί στο Παγκράτι.