ΕΠΙΚΑΙΡΑ : Στις 10 Σεπτεμβρίου οι εκλογές για τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ

Με την εκλογή προέδρου να ορίζεται στις 10 Σεπτεμβρίου (και σε περίπτωση που χρειαστούν επαναληπτικές στις 16 Σεπτεμβρίου) ολοκληρώθηκε οι διήμερες εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.
Ο οδικός χάρτης που εγκρίθηκε από το σώμα αποτελεί μία ελαφρά τροποποιημένη πρόταση της ΠΓ που υπερίσχυσε της της πρότασης για μετάθεση της εκλογής νέου/ας προέδρου. Αρχικώς έγινε ψηφοφορία δια της ανατάσεως της χειρός, όμως, ζητήθηκε από τους Σπίρτζη και Πολάκη ονομαστική ψηφοφορία η οποία και πραγματοποιήθηκε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε σαφής πλειοψηφία υπέρ της πρότασης της Πολιτικής Γραμματείας: 160 ψήφους έλαβε η πρώτη πρόταση της ΠΓ, 88 η δεύτερη που προέβλεπε εκλογή προέδρου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και 2 δήλωσαν παρών και 2 ψήφισαν λευκό. Επί των ψηφισάντων η πρόταση πέρασε με 63,5%. Παράλληλα, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί διαρκές συνέδριο στις 3 Σεπτεμβρίου. Η πολιτική απόφαση πέρασε με συντριπτική πλειοψηφία.
Υπενθυμίζεται ότι υποψηφιότητα για την εκλογή προέδρου έχουν θέσει οι Έφη Αχτσιόγλου, Νίκος Παππάς, Στέφανος Τζουμάκας και Ευκλείδης Τσακαλώτος. Εάν ο νέος/α πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή, τότε θα εκπροσωπήσει την αξιωματική αντιπολίτευση στη ΔΕΘ, με ομιλία στους παραγωγικούς φορείς και παράθεση Συνέντευξης Τύπου το δεύτερο σαββατοκύριακο της Διεθνούς Έκθεσης. Εάν χρειαστεί επαναληπτική εκλογή, τότε ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα παραστεί στη ΔΕΘ.
Κατά τη διάρκεια της σημερινής Κεντρικής Επιτροπής υπήρξε η -αναμενόμενη- παραίτηση του Χρήστου Σπίρτζη από την Πολιτική Γραμματεία, η τοποθέτηση του πρώην προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση υπέρ της υποψηφιότητας της Έφης Αχτσιόγλου αλλά και το κείμενο συμβολής της «Ομπρέλας» που άσκησε σκληρή κριτική στα πεπραγμένα του κόμματος προβάλλοντας και τις θέσεις για την επόμενη μέρα του κόμματος. «Είναι αναγκαία η ριζική προγραμματική ανανέωση, με αξιοποίηση όλων των γενιών, και ιδιαίτερα της νέας γενιάς», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Παππάς τάχθηκε υπέρ της δεύτερης πρότασης, καθώς, αυτή, σύμφωνα με το σκεπτικό του, δεν θα απέκλειε το ενδεχόμενο υποψηφιότητας Πολάκη και Τεμπονέρα. Αχτσιόγλου και Τσακαλώτος τάχθηκαν με την πρόταση της ΠΓ
Τοποθετήσεις πραγματοποιήσαν μεταξύ άλλων οι Κατερίνα Νοτοπούλου και Νίκος Μπίστης.
Η βουλεύτρια Α’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του οδικού χάρτη και πρότεινε μεταξύ άλλων η υπόθεση του νέου ΣΥΡΙΖΑ να γίνει υπόθεση όλης της κοινωνίας, όπως «και ο διάλογος που θα κάνουμε να συσπειρώσει όλους μας σε μια νέα Κοινωνική Συμφωνία».
Ο κ. Μπίστης μεταξύ άλλων ζήτησε από τον Στέφανο Τζουμάκα να ξανασκεφτεί την υποψηφιότητά του, ενώ χαρακτήρισε τις άλλες τρεις υποψηφιότητες ως εξαιρετικές.
Τέλος, σε δηλώσεις της, μετά το πέρας της διαδικασίας, η Θεανώ Φωτίου στήριξε την υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου.
Η αποτίμηση των περισσότερων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ότι πραγματοποιήθηκε μια ζωντανή διεργασία με αρκετή πολιτική συζήτηση για την επόμενη μέρα του κόμματος.