ΕΠΙΚΑΙΡΑ : “”Θα μας φάνε τα κουνούπια…” / Μέτρα απο την Αντιπεριφέρεια Υγείας

Μεγάλη αύξηση του πληθυσμού ακμαίων κουνουπιών προκύπτει από τα αποτελέσματα των ελέγχων που γίνονται στις παγίδες σύλληψης ακμαίων κουνουπιών που έχουν εγκατασταθεί στις περιοχές των ορυζώνων στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Ημαθίας.
Αυτό ανακοίνωσε η Αντιπεριφέρεια Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενημερώνοντας ότι λόγω της όχλησης από τα τσιμπήματα των κουνουπιών και των κινδύνων για τη δημόσια υγεία από νοσήματα που μεταδίδουν τα κουνούπια, προγραμματίστηκε η πραγματοποίηση ψεκασμών στις περιοχές αυτές την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη.
Οι ψεκασμοί θα γίνουν από αέρος, με ειδικού τύπου ελικόπτερο και θα καλύψουν συνολικά έκταση έως ογδόντα χιλιάδων (80.000) στρεμμάτων του μπλοκ των εκτάσεων της περιοχής των ρυζοκαλλιεργειών της Θεσσαλονίκης και της Ημαθίας ανάλογα με τις επικρατούσες κλιματολογικές συνθήκες.
Για τους ψεκασμούς αυτούς έχουν εκδοθεί οι απαιτούμενες άδειες από τα αρμόδια Υπουργεία Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Η έναρξη των ψεκασμών θα γίνει μετά τη δύση του ηλίου με πτήσεις διάρκειας έως δύο ωρών, με εγκεκριμένο από το αρμόδιο Υπουργείο σκεύασμα και σε ακατοίκητες περιοχές, σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τους οικισμούς.
Για προληπτικούς λόγους επιβάλλεται η ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού και η λήψη μέτρων από τις τοπικές αρχές, ώστε καθ’ όλη τη διάρκεια των ψεκασμού (τρεις ώρες κάθε βράδυ) να μην κυκλοφορούν άνθρωποι και ζώα στις περιοχές αυτές.
Οι τοπικοί Αγροτικοί Συνεταιρισμοί καλούνται να ενημερώσουν άμεσα τα μέλη τους ώστε να λάβουν τα σχετικά μέτρα προστασίας.