Ελεύθερο ΒΗΜΑ : Σχολιάζοντας τα… Γεγονότα !

ΤΟΥ : ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΑΛΑΜΑΤΗ

Μόλις σήμερα μάθαμε ότι στην πόλη μας παρακολουθούσαμε θεατρικές παραστάσεις, σε αίθουσες που, αν και αδειοδοτημένες, δεν είχαν πιστοποιητικά πυρασφάλειας!! Δεν είχαν δηλαδή την έγκριση της πυροσβεστικής υπηρεσίας, ώστε να υποδέχονται στους χώρους τους εκατοντάδες πολίτες, με διασφαλισμένη την ακεραιότητά τους σε περίπτωση πυρκαγιάς!! Χοντρό!! Και στους τρεις χώρους που αναφέρονται στα δημοσιεύματα, έχω παρακολουθήσει τα τελευταία χρόνια θεατρικές παραστάσεις, μαζί με τη σύζυγο και κάποιες φορές και τα παιδιά μου.

Πριν λίγες μέρες μάλιστα η Αντιγόνη με το Γιάννη παρακολούθησαν την πρεμιέρα μίας εξαιρετικής κατά τα άλλα παράστασης, σε έναν από αυτούς τους χώρους, καθώς εγώ που είχα προσκληθεί δεν θα μπορούσα να πάω. Διαβάζουμε χθες ότι ο δήμος τελικά ανακάλεσε τις άδειές τους, για τον λόγο αυτό, καθώς η προηγούμενη διοίκησή του προσπέρασε στις αρχές του καλοκαιριού την έλλειψη του πιστοποιητικού, δίνοντας μία παράταση…ανοχής, ώστε οι υπεύθυνοι των χώρων να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες. Παράταση ανοχής στο να μένουν ακάλυπτοι στον κίνδυνο πυρκαγιάς εκατοντάδες θεατές των διάφορων παραστάσεων!!

Ωστόσο σήμερα, μια μέρα μετά την ενημέρωση περί ανάκλησης των αδειών, διαβάζουμε ότι…κύκλοι(!!) του δήμου ενημερώνουν ότι τελικά “…τα θέατρα θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν μιας και απομένει μόνο η τυπική επικαιροποίηση των πιστοποιητικών πυροπροστασίας, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων ημερών!!..”. Δεν γνωρίζω σε ποια φάση βρίσκεται η διαδικασία πιστοποίησης από την πυροσβεστική κι αν απομένει μόνο η τελική σφραγίδα. Αν είναι έτσι ας μπει αύριο το πρωί κι ας λειτουργήσουν τα θέατρα με τη…βούλα, ώστε και τυπικά και ουσιαστικά οι χώροι να είναι διασφαλισμένοι. Αν όμως απαιτούνται αυτοψίες ή αξιολογήσεις των μελετών, που όπως διαβάζουμε έχουν κατατεθεί, τότε θα ήταν αδιανόητο, θα έλεγα και εγκληματικό, να υποδεχθούν το προσεχές τριήμερο εκατοντάδες θεατές, σε χώρους χωρίς πιστοποιημένη πυροπροστασία.

Και για να κλείσω, η πιστοποίηση σε όλο τον κόσμο, σε κάθε κατηγορία ( εγκαταστάσεις, τρόφιμα, υπηρεσίες, κά) δεν είναι μια τυπική γραφειοκρατική διαδικασία, αλλά μια ουσιαστική, αυστηρή, τεκμηριωμένη και επιστημονική εργασία, με στόχο -ανάλογα με το τι πιστοποιεί -τη διασφάλιση της ποιότητας, της υγείας, της ακεραιότητας κά των ανθρώπων. Οι σκοποί και οι στόχοι της είναι σαφέστατοι και παντελώς ξένοι με ερμηνείες, χατήρια ή και…εξυπηρετήσεις..


(Πηγή:https://www.voria.gr/…/kanonika-i-litourgia-ton-kinimatogra…)

ΑΠΟ ΤΟ  FACEBOOK : Dimitris Galamatis