Ελεύθερο ΒΗΜΑ : Από τον γιατρό μας Περικλή Μάρα… Διαβάστε το, κρατήστε το.

ΤΟΥ : ΠΕΡΙΚΛΗ ΜΑΡΑ

ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ

Από τον γιατρό μας Περικλή Μάρα…

Διαβάστε το, κρατήστε το.

Αυτες είναι οι συμβουλες που συνηθως δίνω στους ασθενεις μου που μου τηλεφωνούν πανικόβλητοι…

Η νόσος κοβιντ είναι καθαρά μια ανορθόδοξος ανοσολογική απάντηση του οργανισμού στον ιό με μια ελαφριά, μέτρια η βαριά εμφάνιση στον ασθενή.

Η υπερβολική μεταδοτικότητα αυτού του ιού και η ύπουλη εξέλιξη της νόσου έχει τρελάνει την ιατρική κοινότητα.

Η μετάβαση από την ήπια κατάσταση σε μετριου βαθμού και εν συνεχεία σε πολύ βαριά κατάσταση μπορεί να συμβεί σε λίγα εικοσιτετράωρα. Αυτή της μέτριας βαρύτητας σε πολύ βαριά κατάσταση μπορεί να πάρει λίγες ώρες. Όλα εξαρτώνται από το μέγεθος των ιικων φορτίων που έχει ο ασθενής μας.

Έτσι οι οδηγίες για τα άτομα που νοσηλευουμε στο σπίτι πρέπει να είναι σαφείς και κατανοητές από τον απλό πολίτη ώστε να προλάβουν καταστάσεις δύσκολες για τον ασθενή τους.

Στο σπίτι θα πρέπει να υπάρχουν απαραίτητα θερμόμετρο, δακτυλικό οξυμετρο, αντιπυρετικά της ομάδας παρακεταμόληςΔηλαδή, ντεπον, αποτελ παναντολ.Απαγορεύονται δια ροπάλου τα αντιφλεγμονώδη δηλ μεσουλιντ, βολταρεν, σελεμπρεξ κλπ.

Στην ήπια κατάσταση μείνετε απομονωμένος στο δωμάτιο, αν έχετε μυαλγιες πάρτε λίγη παρακεταμόλη και καλή διατροφή, σουποειδη κατά προτίμηση και πολλά υγρά. Κανένας πανικός, όσο συνεχίζεται έτσι για μερικές μέρες όλα θα πάνε καλά.

Αν όμως αρχίσετε να ανεβάζετε υψηλό πυρετό , πάνω από 38, τότε ίσως περνάτε στην μεσαία βαρύτητα. Παρακεταμόλη για τον πυρετό και παρακολούθηση της οξυγόνωσης με το δακτυλικό οξυμετρο.Αν σας δείχνει μέχρι 95% είμαστε καλά. Οι μετρήσεις θα πρέπει να είναι συχνές και σε ήρεμη κατάσταση.

Αν όμως δείτε ότι μετά από το πυρετικο κύμα η οξυγόνωση πέφτει, ειδικά κάτω από το 90%, αρχίζει ένας ενοχλητικός βήχας, χωρίς φλέματα τότε η πρέπει πραγματικά να είμαστε σε εγρήγορση. Ειδικά αν υπάρχουν συννοσηρότητες τύπου καρδιοπάθειες, βρογχικό άσθμα ή ΧΑΠ θα χρειαστεί να επισκεφθείτε το νοσοκομείο για εξετάσεις χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει εισαγωγή όπως δηποτε. Θα ακολουθήσετε τις οδηγίες των γιατρών του νοσοκομείου.

Σε όλη αυτή τη διάρκεια της νοσηλείας χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή ώστε να μην μολυνθεί η υπόλοιπη οικογένεια, διπλή μάσκα και γάντια στα χέρια όταν μπαίνουμε στον χώρο του ασθενούς μας, πολύ καλό αερισμό στο σπίτι ώστε να κρατάμε χαμηλά τα ιικα φορτία και δεν διακόπτεται η οποιαδήποτε προηγούμενη φαρμακευτική θεραπεία που έπαιρνε ο ασθενής μας καθώς και η χορήγηση των βιταμινών (βιταμίνη C,βιταμίνη D)

Εννοείται ότι απομακρύνονται από το σπίτι τα ηλικιωμένα άτομα αν είναι δυνατόν ή τα βάζουμε και αυτά σε καραντίνα σε διαφορετικό καθαρό δωμάτιο.

Οπλιστείτε με κουράγιο, δύναμη κυρίως ψυχική γιατί αυτή η νόσος γίνεται απάνθρωπη οταν τα πράγματα δεν πάνε καλά που ο καθένας την περνάει σε απόλυτη μοναξιά.

Εύχομαι να είμαστε όλοι καλα