ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ – Δήμος Χαλκηδόνας : Διαφάνεια σε όλα …!

ΤΟΥ : ΛΟΥΚΑ ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗ

Απο τον δημοτικό   σύμβουλο κ Λουκά Ευσταθιάδη πήραμε την ποιό κάτω ΕΠΙΣΤΟΛΗ

 

ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΤΩΡΑ
ΚΕΚ ΝΕΦΕΛΗ : Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΛΑ ΕΛΕΓΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΚΑΝΕ
Στις 18/6/2020 (ΑΔΑ 6ΛΨΞΩΗ2-ΧΟΒ) το Δημοτικό μας Συμβούλιο όρισε 4 μέλη στο 11μελές Διαδημοτικό Όργανο του ΚΕΚ που αφενός εκλέγει το νέο ΔΣ που διαχειρίζεται εκατομμύρια ευρώ, και αφετέρου ελέγχει τη νομιμότητα των αποφάσεών του. Ο μόνος διαφωνών για την σύνθεση του ήμουν εγώ.
            Στις 15-07-2020 προσέφυγα στην Αποκεντρωμένη Περιφέρεια για την ακύρωση της απόφασης, ενώ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ ΑΠΕΦΥΓΑΝ ΝΑ ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΝ ΟΤΙ ΑΝΗΡΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΙΣ 19/6 ΣΕ ΠΙΝΑΚΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ ΣΕ ΔΙΑΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ.  
            Στις 11/9/2020 η Αποκεντρωμένη δέχεται την προσφυγή μου και ακυρώνει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (ΑΔΑ 91ΦΗΟΡ1Υ-ΥΧΠ), ορίζοντας ότι «η ενδεδειγμένη συγκρότηση …. ανέρχεται, αναλογικά σε είκοσι έξι (26) μέλη. Συνεπώς, ο Δήμος Δέλτα, …… εκπροσωπείται από δεκατέσσερις (14) εκπροσώπους και ο Δήμος Χαλκηδόνος από έντεκα (11) εκπροσώπους, …, ενώ ο Δήμος Ωραιοκάστρου με …. έναν/μία εκπρόσωπο …».
ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΥΤΗ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ ΑΠΟΚΤΟΥΣΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΙΔΑΝΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΕΙ. Και όμως ο Δήμαρχος Χαλκηδόνος, παρότι ο Δήμος μας ήταν ο μόνος κερδισμένος από την απόφαση της Αποκεντρωμένης, στράφηκε εναντίον της.
            Έτσι στις 1-10-2020 ο κ. Αναγνωστόπουλος αποφάσισε προσφυγή κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης στην  Επιτροπή ν. 152. Με ποια αιτιολογία; Ότι : «το ζήτημα θα πρέπει να κριθεί οριστικά και … να επικυρωθεί ή μη στο ανώτατο δυνατό επίπεδο τόσο διοικητικά ……..  όσο και δικαστικά ……., προκειμένου ο Δήμος μας με βεβαιότητα να γνωρίζει την επιβαλλόμενη ερμηνεία, η οποία …. να μην μπορεί να αμφισβητηθεί στο μέλλον από οποιονδήποτε .…… » (ΑΔΑ ΨΞ09ΩΗ2-ΖΧ0).
            Γιατί όμως στις 10/11/2020 ανατράπηκε η απόφαση της Αποκεντρωμένης για 26 μέλη ? ( ΑΔΑ ΨΥΖΥΟΡ1Υ-9ΓΒ) Με το τυπικό αιτιολογικό ότι η δική μου προσφυγή ήταν εκπρόθεσμη. Το σκεπτικό τους ήταν ότι η αρχική απόφαση του Δήμου μας : «δημοσιεύτηκε με τοιχοκόλληση, …..στον πίνακα ανακοινώσεων του Δήμου στις 19-6-2020 …… Η δεκαπενθήμερη προθεσμία ….για την άσκηση προσφυγής κατ΄ αυτής,… έληξε τη Δευτέρα, 6-7-2020 ….. και όχι από την ανάρτησή της στο διαδικτυακό πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» στις 2-7-2020 ».

ΤΟΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΓΙΑΤΙ ΕΠΙ 15 ΜΕΡΕΣ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΑ

ΟΤΙ ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΕ ΔΙΑΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ.

            Και έτσι, ενώ η υπόθεση κρίθηκε στην ουσία της και το 26μελές διαδημοτικό όργανο ουσιαστικά έγινε δεκτό, ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΥΠΙΚΟ ΛΟΓΟ δεν μπόρεσε να συγκροτηθεί.
Και τι έκανε στη συνέχεια ο κ. Αναγνωστόπουλος?  Αυτός που δήλωνε ότι : «το ζήτημα θα πρέπει… να επικυρωθεί ή μη στο ανώτατο επίπεδο τόσο διοικητικά…  όσο και δικαστικά…, προκειμένου η επιβαλλόμενη ερμηνεία,. να μην μπορεί να αμφισβητηθεί στο μέλλον». Τίποτε. Άφησε το θέμα εκεί. Δεν αντέδρασε με καμία ενέργεια.
Και βέβαια στη συνέχεια (στις 2/3/2021) δέχθηκε την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου στο ΚΕΚ από το 11μελές Διαδημοτικό Όργανο. Σ΄ αυτό το νέο ΔΣ που συμμετέχει ως σύμβουλος ο κ. Σαραφίδης, που είναι ταυτόχρονα και μέλος του Διαδημοτικού Οργάνου το οποίο έχει ελεγκτικό ρόλο επί του ΔΣ. Δηλαδή ταυτόχρονα και διοικεί, αλλά και ελέγχει τον εαυτό του σαν διοικούντα.
Παράλληλα παραμένει και Διευθύνων Σύμβουλος στο ΚΕΚ, με πρόσφατη απόφαση.
Όλα αυτά γίνονται με τις ευλογίες του κ. Αναγνωστόπουλου. Τα αποδέχεται, τα συντηρεί συμβάλλοντας και ο ίδιος. Και πρόσφατα ανακοίνωσε ότι στην Κοινότητα Γέφυρας θα στεγαστούν υπηρεσίες του Δήμου. Για να φύγει το ΚΕΚ, που επί 25 χρόνια είναι εκεί ?
Και να πάει που ? Στη Χαλάστρα για να γίνει το χατίρι κάποιων που το θέλουν για τους δικούς τους λόγους εκεί ?
Για μένα είναι πολιτικά κατακριτέες όλες οι παραπάνω ενέργειες του κ. Αναγνωστόπουλου. Κι αυτές που έκανε και αυτές που απέφυγε να κάνει. Όπως κατακριτέα είναι και η στάση αυτών που τις στηρίζουν. Και ως δημοτικός σύμβουλος ρωτάω : κάνουν κάποιοι κρυφές συμφωνίες πίσω από την πλάτη των δημοτών? Είναι κάποιοι που δεν θέλουν τη διαφάνεια στο ΚΕΚ ¨Νεφέλη¨ το οποίο διαχειρίζεται εκατομμύρια ευρώ και κάνουν τα πάντα για να την αποφύγουν? Είναι κάποιοι που θέλουν ένα ολιγομελές και εύκολα ελεγχόμενο 11μελές διαδημοτικό όργανο και κάνουν τα πάντα για να αποφύγουν το διευρυμένο 26μελές το οποίο μάλιστα είναι εγκεκριμένο και από την Αποκεντρωμένη ?
Ενημερώνω εδώ ότι η αναφορά μου στον Εισαγγελέα για το ΚΕΚ Νεφέλη βρίσκεται σε διαδικασία διερεύνησης από την Οικονομική Εισαγγελία και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και αναμένονται οι εξελίξεις. Βέβαια αναρωτιέμαι, γιατί από τη στιγμή που την υπέβαλα στον Εισαγγελέα εδώ και ενάμισι χρόνο, σταμάτησαν άμεσα οι απευθείας αναθέσεις  (12 Χ 25.000 € μέχρι τότε) και οι κατακυρώσεις διαγωνισμών (εκατοντάδων χιλιάδων € ) προς την ιδιωτική  ΚΟΙΝΣΕΠ «Στόχος» (όπου πρόεδρος ήταν και είναι ο κ. Σαραφίδης και μέλη ήταν συγγενικά πρόσωπα Α΄ βαθμού συμβούλων του ΔΣ του ΚΕΚ )? Σε μια ιδιωτική ΚΟΙΝΣΕΠ που στεγαζόταν στο δημοτικό κτίριο της Γέφυρας.
Για μένα, ως δημοτικός σύμβουλος, το αίτημα είναι πλέον ένα. Και το απευθύνω στο δήμαρχο αλλά και σε όλους-ες τους δημοτικούς-ες συμβούλους που στηρίζουν αυτές τις επιλογές και έτσι έχουν και αυτοί-ές μεγάλη ευθύνη για ότι συμβαίνει.
Κύριοι – κυρίες
ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΤΩΡΑ 
Ευσταθιάδης Λουκάς, Δημοτικός Σύμβουλος