Με το πέρας του 2019 οι νέοι δήμαρχοι που ανέλαβαν για πρώτη φορά τη διοίκηση, συμπληρώνουν ένα πλήρες τετράμηνο με την «ευθύνη στα χέρια τους». Βέβαια είναι γνωστό ότι στην περίπτωση των νεοεκλεγέντων δημάρχων με το σύστημα απλής αναλογικής που ίσχυσε, οι νέες διοικήσεις συγκροτήθηκαν υπό πρωτόγνωρες συνθήκες.
Του Γρηγόρη Σαρίδη*
Ισχύει σε μεγάλο βαθμό αυτό που λέει ο Μαρξ στη «18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη» ότι «οι άνθρωποι δημιουργούν την ίδια την ιστορία τους, όχι όμως κάτω από συνθήκες, που διάλεξαν μόνοι τους, μα κάτω από συνθήκες που βρέθηκαν άμεσα, που δόθηκαν και κληρονομήθηκαν από το παρελθόν».
Εκτός δηλαδή από ό,τι καλό ή κακό παρέλαβαν και ήθελαν να συνεχίσουν ή να αλλάξουν,είχαν την πρόσθετη ανάγκη να δημιουργήσουν ή να «ανακαλύψουν» και την αναγκαία διοικούσα πλειοψηφία (εφόσον δεν την είχαν κατακτήσει από τον 1ο γύρο). Μια πλειοψηφία όχι μόνο αριθμητική, αλλά πολιτική και παραγωγική, η οποία θα μπορούσε να στηρίξει και να παράξει έργο και αποτέλεσμα σε όλη την υπόλοιπη θητεία τους.
Έτσι όλοι διαπιστώσαμε τις διαφορετικές επιλογές και πρακτικές που εκδηλώθηκαν κατά τόπους, στην ανάγκη να απαντηθούν όλα τα ανοιχτά θέματα και ειδικότερα η ανάγκη δημοκρατικής πλειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο και η συγκρότηση διοικητικής ομάδας με συνοχή, ενιαίο σχέδιο, κοινωνική στήριξη και πρακτικό αποτέλεσμα.
Έτσι φτάνουμε στην περίπτωση του δήμου Δέλτα και του νέου δημάρχου κ. Ιωαννίδη, ο οποίος μέσα από όλες αυτές τις περιοριστικές παραμέτρους που παρατέθηκαν, επεδίωξε και πέτυχε μέχρι τώρα και την υπέρβαση και την σύνθεση των δύσκολων αυτών συνθηκών. Παραλαμβάνοντας ένα δήμο που θα μπορούσε κάποιος βάσιμα να πει «ότι τα έχει όλα». Στον οποίο περιλαμβάνονται αστικές, ημιαστικές και αγροτικές περιοχές, με τις υποδομές να είναι οι ελάχιστες δυνατές σε όλα τα πεδία ενώ η συσσώρευση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (Ρομά, δομή φιλοξενίας για πρόσφυγες και μετανάστες, φυλακές Διαβατών κοκ) είναι η μέγιστη δυνατή.
Ενώ από πλευράς παραγωγικών δυνατοτήτων και λειτουργιών είναι σε πανελλαδικό συγκριτικό επίπεδο ένας πιλοτικός δήμος με δυναμική βιώσιμης ανάπτυξης διότι συγκεντρώνει κάθε είδους και φύσεως δραστηριότητες. Ενδεικτικά στο δήμο Δέλτα συνυπάρχουν ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου, Άτυπη βιομηχανική και άλλη συγκέντρωση (Καλοχώρι), εκτεταμένο παράκτιο μέτωπο (Καλοχώρι- Δέλτα Τριών Ποταμών), Εθνικό Πάρκο (158.000 στρ., σε σύνολο 310.898 στρ.του Δήμου), ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ και ΤΕΙ Θεσσαλονίκης στη Σίνδο (νυν Διεθνές Πανεπιστήμιο), εκτεταμένες παραγωγικές δραστηριότητες γεωργίας και αλιείας (Μύδια – Ρύζι- Βαμβάκι-Λαχανικά κα) και τέλος γειτνιάζει με τα Ελληνικά Πετρέλαια με όλα τα στοιχεία επιβάρυνσης από τη ρύπανση που συνοδεύουν αυτή την επαφή.