ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ : ΟΑΣΘ – Πανέτοιμοι οι εργαζόμενοι να αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό

Πανέτοιμοι οι εργαζόμενοι να αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό

Του Γιώργου Καλλίνη

Σε επιφυλακή λόγω του κορονοϊού είναι και ο ΟΑΣΘ, ο οποίος εναρμονίζεται στις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και εντατικοποιεί τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των επιβατών λόγω των κρουσμάτων κορωνοϊού στην πόλη.
Αρχικά, θα μπει σε ισχύ καμπάνια ενημέρωσης, πρόληψης και προστασίας για τον κορωνοϊό για το επιβατικό κοινό με αφίσες αλλά ακόμη και στις οθόνες μέσα στα λεωφορεία.
Επίσης, τα λεωφορεία και τα σταθμαρχεία θα απολυμαίνονται καθημερινά στο τέλος της βραδινής βάρδιας, για να κρατηθεί ένα καλό επίπεδο υγιεινής σε χώρους που συνωστίζονται πολλοί άνθρωποι. Επίσης, έχει ήδη μοιραστεί αντισηπτικό υγρό στους οδηγούς για να τηρούν και αυτοί όλες τις οδηγίες προστασίας.
«Εμείς θα ακολουθήσουμε πιστά όλες τις οδηγίες από το υπουργείο υγείας και θα βοηθήσουμε τους εργαζόμενους και τους επιβάτες να χρησιμοποιούν με ασφάλεια τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι και εφοδιασμένοι για να αντιμετωπίσουμε ό,τι προκύψει», σημειώνει στο TyposThes ο πρόεδρος των εργαζομένων ΟΑΣΘ, Δημήτρης Τσερμενίδης.
«Δεν υπάρχει κανένας πανικός και ανησυχία, ακριβώς γιατί είμαστε πάρα πολύ καλά προετοιμασμένοι», συμπληρώνει.
Οδηγίες από τον ΟΣΕΘ
Νέες αναλυτικές οδηγίες με έμφαση στα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στις δημόσιες συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση του κινδύνου εξάπλωσης του Covid 19 απέστειλε σήμερα προς όλους τους εποπτευόμενους φορείς ο Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ).
Συγκεκριμένα, στο νέο επείγον έγγραφο που απέστειλε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕΘ κ. Γιάννης Τόσκας προς τον ΟΑΣΘ, τα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Σερρών και Κιλκίς καθώς και το Σωματείο Ταξί «Ο Ερμής» αλλά και φορείς της πόλης, τονίζεται πρώτα και κύρια πως όλοι πρέπει να ενεργούν άμεσα με ψυχραιμία και υπευθυνότητα με βάση τις οδηγίες που δίνονται από τις υγειονομικές αρχές.
Ο ΟΣΕΘ επισημαίνει πως πρέπει να υπάρξει στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς άμεση ενημέρωση πρόληψης και προστασίας και χρήση κάθε δυνατού μέσου: έντυπη, ηλεκτρονική, τηλεφωνική, «call center», σε σταθμαρχεία, τερματικούς σταθμούς, συμβουλευτικά desks, αμαξοστάσια, συνεργεία, χώρους συνάθροισης, εκδοτήρια και γραφεία καθώς και σημεία υποδοχής μετακινούμενων στον αερολιμένα κ.α.
Με δεδομένο πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος εξάπλωσης του κορωνοϊού έγκειται στην συνάθροιση πολλών ανθρώπων, κάτι που συμβαίνει κατά κόρον στις αστικές συγκοινωνίες, ο ΟΣΕΘ προτείνει ο ΟΑΣΘ και οι λοιποί φορείς να υλοποιούν σταθερή καμπάνια ενημέρωσης των μετακινούμενων με οδηγίες πρόληψης και προστασίας, η οποία εκτός από την τοποθέτηση αφισών (όπως ήδη έκανε ο ΟΑΣΘ για τα οχήματά του και ο Δήμος Θεσσαλονίκης στις στάσεις και που οφείλουν και άλλοι Δήμοι να κάνουν) και μηνυμάτων π.χ. σε στάσεις και σταθμούς ΟΑΣΘ, θα περιλαμβάνει και ενημέρωση του υπαλληλικού προσωπικού από γιατρούς και δημιουργία ειδικών σημείων για πλύσιμο χεριών. Εάν απαιτηθεί άμεση απολύμανση χώρων, πρέπει να πραγματοποιηθεί με ευθύνη των Διοικήσεων. Επίσης, ο ΟΣΕΘ προτείνει να επαναλαμβάνονται διαρκώς ενημερωτικά μηνύματα στις οθόνες τηλεματικής του ΟΑΣΘ, ενώ ειδική μέριμνα πρέπει να ληφθεί και για τους εργαζόμενους.
Επιπλέον, ο ΟΣΕΘ τονίζει πως πρέπει να δοθεί άμεση οδηγία για απολύμανση οχημάτων στο τέλος κάθε βάρδιας με ειδική διαδικασία αντισηπτικού καθαρισμού, αλλά και καθημερινής καθαριότητας και απολύμανσης των χώρων που ακουμπούν συστηματικά οι επιβάτες (μπάρες, χειρολαβές κλπ).
Τέλος, ο ΟΣΕΘ παραμένει σε εγρήγορση, ενώ οι άνθρωποί του έχουν έτοιμο σχέδιο δράσεων ακόμη και για το ενδεχόμενο έξαρσης της παρουσίας του ιού, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων χρήση μασκών και γαντιών από τους οδηγούς, αλλαγή στον τρόπο επιβίβασης ώστε να προστατεύονται οι οδηγοί και ό,τι άλλο κριθεί απαραίτητο.

 

www.typosthes.gr