ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ : Κυριακάτικες εφημερίδες που γίνονται Σαββατιάτικες

… που οδηγεί στη συρρίκνωση των ημερήσιων

φύλλων και σε περικοπές μισθών

Η πίεση των εκδοτών να μπουν οι εφημερίδες στα σοέπερ μάρκετ έγινε κατά κύριο λόγο για τα κυριακάτικα φύλλα… Και τελικά τα σούπερ μάρκετ αποφασίστηκε να μείνουν κλειστά τις Κυριακές! Έτσι τώρα ο ένας μετά τον άλλον οι εκδότες ζητούν οι Κυριακάτικες εκδόσεις τους να διανέμονται από το Σάββατο (και στα σούπερ μάρκετ), με στόχο να φρενάρουν την πτώση των κυκλοφοριών (παραμένοντας δυο ημέρες στα σημεία πώλησης που είναι ακόμη ανοιχτά).
Το αποτέλεσμα είναι ήδη τα κυριακάτικα φύλλα των οποίων σχεδόν το σύνολο της ύλης τους βγαίνει με τους δημοσιογράφους από τα σπίτια τους να κλείνουν (την ύλη) από Τετάρτη (το μεγαλύτερο μέρος) και για την Πέμπτη να αφήνουν την πρώτη σελίδα. Ελάχιστοι εκδότες έχουν πια τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν στην ύλη των εφημερίδων τους Παρασκευή.
Μοιραία αυτή η αλλαγή αποδυναμώνει τη Σαββατιάτικη αγορά των εφημερίδων (με την προσθήκη δηλαδή και των κυριακάτικων φύλλων στα περίπτερα), και άρα θέτει τους όρους για τη συρρίκνωση των ημερήσιων εφημερίδων… Αλλά πάνω από όλα δημιουργεί τις συνθήκες για τη ριζική αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, δημοσιογράφων και τεχνικών του Τύπου. Αφού οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε εργασία τριών ημερών τους δημοσιογράφους των κυριακάτικων και ταυτόχρονα σε αντίστοιχη μείωση των αποδοχών τους… Με λίγα λόγια όταν με τηλεργασία τριών ημερών βγαίνουν τα κυριακάτικα φύλλα γιατί όχι οι εκδότες αύριο να μην απαιτήσουν και περικοπές που να φθάνουν εως και το 50% των αποδοχών;