Ελευθεροτυπία : Θερμαϊκός – Ένας κόλπος με ηλεκτρικά πατίνια !

 

ΤΟΥ : ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΑΛΑΜΑΤΗ
Τις τελευταίες μέρες μάθαμε ότι ο Θερμαϊκός είναι ένας κόλπος όπου…ενδημούν τα ηλεκτρικά πατίνια. Ο βυθός του φιλοξενεί ήδη μεγάλο αριθμό. Ο δήμος, που δικαίως αγωνιά για την επιβάρυνσή του, παίρνει πρωτοβουλίες για την ανεύρεση και την απομάκρυνή τους. Πριν λίγες μέρες συνεργεία του…ψάρεψαν και απομάκρυναν αρκετά, ενώ σήμερα βλέπουμε ότι το έργο εντοπισμού και απομάκρυνσής τους ανέλαβε ένα μη κερδοσκοπικό ινστιτούτο, παρουσία εκπροσώπων του δήμου. Είναι προφανές ότι όσοι επιλέγουν να ρίχνουν πατίνια στο Θερμαϊκό – για να σπάνε πλάκα ίσως?- είναι κατακριτέοι και ανεύθυνοι, θα μπορούσε να πει κάποιος και ανεγκέφαλοι.
Αυτή είναι η μια πλεύρα. Από την άλλη πλευρά, αυτό που γεννά απορίες, αλλά και θυμό, είναι το γεγονός ότι ενώ το θέμα έχει αναδειχθεί, η δημοτική αρχή, οι πολίτες και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν ενεργοποιηθεί, διέθεσαν προσωπικό και ανέλαβαν το κόστος των επιχειρήσεων καθαρισμού της θάλασσας, υπάρχει ένας μεγάλος απών, ο ιδιοκτήτης των πατινιών! Δεν υπάρχει πουθενά, ούτε ακούγεται, η εταιρία ή εκείνος στον οποίο ανήκουν και ασκεί εδώ και μήνες αυτή την επιχειρηματική δραστηριότητα στην πόλη, αποκομίζοντας προφανώς έσοδα, έστω κι αν την ασκεί χωρίς κανένα θεσμικό πλαίσιο, χωρίς κανόνες! Ο ιδιοκτήτης είναι κυρίως αυτός που θα πρέπει να φροντίζει για την περιουσία του, όχι μόνο όταν αυτό αφορά τις εισπράξεις, αλλά κι όταν υπάρχουν ζητήματα σαν αυτό που προέκυψε.
Αν δηλαδή κάποιος αρχίζει να ρίχνει στη θάλασσα, για παράδειγμα μηχανάκια ή ποδήλατα που νοικιάζει από μια εταιρία, θα πρέπει να κινητοποιηθεί όλη η πόλη για να τα βγάλει ή να κινούνται από τρίτους ποινικές διαδικασίες, για την καταστροφή της ιδιωτικής του περιουσίας;;! Μήπως, εκτός των άλλων, πάνω στην δικαιολογημένη αγωνία για τις συνέπειες που προκαλούνται στο θαλάσσιο περιβάλλον, από τους ανόητους που ρίχνουν τα πατίνια στη θάλασσα, με τις ενέργειες αντιμετώπισης που επιλέγονται, περνά ένα στρεβλό μήνυμα, σε μια ούτως ή άλλως κακομαθημένη κοινωνία, να συνεχίζει να παρατά όπου θέλει παλιά αυτοκίνητα, κομοδίνα, ντουλάπες, χαλασμένα πλυντήρια, κά, αφού έτσι κι αλλιώς, με κάποιο τρόπο, ο δήμος ή κάποιο…μαγικό χέρι, θα τα απομακρύνουν, χωρίς καμία συνέπεια για τους αυτουργούς?
Και για να επιστρέψω στο θέμα, πιστεύω ότι θα πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες, εκτός από την αναζήτηση και τιμωρία όλων όσων έχουν επιλέξει αυτή τη δήθεν πλάκα, να αναζητήσουν και να θέσουν προ των ευθυνών της την ιδιοκτησία των ηλεκτρονικών πατινιών, τόσο για τη συνεχή φύλαξή τους, όσο και για τις διαδικασίες (κόστος και προσωπικό) για την απομάκρυνσή τους από τον βυθό του Θερμαϊκού.