Ελέυθερο ΒΗΜΑ : Επιστολή μιας αγανακτισμένης …

Μέρες τώρα συζητάω με τους επαγγελματίες της γειτονιάς μου, την φαρμακοποιό μου, τον φούρναρη, τα παιδιά από την καφετέρια για το καινούργιο θέμα που προέκυψε, εκεί που όλα έβαιναν κατ’ ευχήν, για τη μετοίκηση των αρχαιοτήτων που ποτέ δεν θα επιστρέψουν πίσω. Και αν επιστρέψουν, όπως κάποιοι διατείνονται, πέρα από τα άδικα χρήματα, πώς θα κολλήσει ξανά το παζλ;
Και όλοι απορούν και εξίστανται πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν άνθρωποι στην πόλη αυτή που να θέλουν να διώξουν την πανάρχαιη καρδιά της Θεσσαλονίκης στα καλά του καθουμένου, με πρόσχημα μία συντόμευση του έργου ”πλαστό πρόσχημα” με πρόσχημα λιγότερα λεφτά πλαστό πρόσχημα που μόλις τους λέω ότι από κάτω περιμένουν λέει για ανασκαφή έξι αιώνες ως τον Κάσσανδρο τουλάχιστον, που σημαίνει χρόνο και μισθούς εξειδικευμένων, μου απαντάνε κουνώντας το χέρι «άει καλά»! Και οι γιατροί μου και η δικηγόρος μου τα ίδια μου λένε και «μην το βάλετε κάτω» μου λένε και «αφήστε τους αυτούς να λένε κι εσείς προχωράτε» μου λένε.
Τη Δευτέρα το απόγευμα 100 περίπου προσκεκλημένοι από τον δήμαρχο θα ακούσουν τις ανακοινώσεις της ΑΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ. Δεν θα συζητήσουν γιατί η απόφαση είναι ειλημμένη. Πολιτευτές, υπουργοί, βουλευτές Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης, Ευρωβουλευτές, ο Περιφεριεάρχης, οι Πρυτάνεις όλων των Πανεπιστημίων της πόλης αλλά όχι ειδικοί επιστήμονες από το ΑΠΘ, και οι δήμαρχοι Δέλτα, Θερμαϊκού, Θέρμης, Καλαμαριάς, Κορδελιού-Ευόσμου, Λαγκαδά, Νεάπολης-Συκεών, Χαλκηδόνος, Βόλβης, Παύλου Μελά (εκεί που θα γίνουν δύο μουσεία ντε, και όπου θα μεταφερθούν τα αρχαία), Πυλαίας-Χορτιάτη, Ωραιοκάστρου.
Και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ο Δικηγορικός, ο Ιατρικός Σύλλογος, ο Οδοντιατρικός (μπας και φτιάξει κάποια «γέφυρα», ο Φαρμακευτικός (τα χάπια μου εκεί γύρω στις 12 τα μεσάνυχτα) Σύλλογος, ο ΟΑΣΘ, ο ΟΛΘ και ΟΛΑ τα επιμελητήρια Εμπορικό-Βιομηχανικό, Επαγγελματικό το ΤΕΕ (Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας), ο σύνδεσμος Εξαγωγέων Β.Ε., το Οικονομικό Επιμελητήριο, το Γεωτεχνικό και το Παράρτημα, ο Εμπορικός Σύλλογος, η ΄Ενωση Ξενοδόχων, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Ν. Θεσσαλονίκης (αλλά όχι οι μετρόπληκτοι), ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Β.Ε., η Διεθνής Έκθεση και το ΑΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ άπαντες χωρίς τον προηγούμενο πρόεδρο (Διευθυντής ΄Εργων, Ανάπτυξης, Υποστήριξης και Λειτουργίας Μετρό Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Μετρό Θεσσαλονίκης στον κατασκευαστικό τομέα, Σωματείο Εργαζομένων. Και όλο το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο! Και πανεπιστημιακοί από άλλα Πανεπιστήμια, άλλων πόλεων.
Από 5 λεπτά μας κάνει 8 ώρες! Δηλαδή ο τελευταίος ομιλητής θα μιλήσει στις 2 μετά τα μεσάνυχτα! Τη Δευτέρα το απόγευμα οι άνθρωποι που εκπροσωπούν τα επαγγελματικά τους σινάφια τι θα πουν στο δημοτικό συμβούλιο; Το πιο απλό που μπορεί να πει κανείς είναι «θέλουμε επιτέλους να τελειώσει το μετρό». Εκείνο που σίγουρα δεν μπορεί όμως να πει είναι «πάρτε τα αρχαία και φύγετε». Κάθε νοήμων άνθρωπος, όποιο επάγγελμα κι αν κάνει, θα πει «ρωτήστε τους ειδικούς: Βρε παιδιά, εάν αυτό το πράγμα γίνεται». Γιατί μοιράστηκε η πόλη γι’ αυτό το θέμα; Δεν είναι το ίδιο θέμα για όλους; Ποιος δεν θέλει την προκοπή αυτής της πόλης;
Ποιος θέλει την καταστροφή της ιστορίας της. Ποιοι είναι αυτοί που μας έκαναν να μοιραστούμε μεταξύ μας; Γιατί να μοιραστούμε; Το συμφέρον μας ένα δεν είναι; Αγαπάμε τον τόπο μας όλοι, έτσι δεν είναι; Θέλουμε να είμαστε περήφανοι για την πόλη μας σε όλο τον κόσμο, έτσι δεν είναι; Δεν θέλουμε να υποφέρουν οι συμπολίτες μας με ψεύτικα διλήμματα. Δεν θέλουμε να ρημάζεται η τσέπη τους εν ονόματι πολιτικών θεοτήτων. Να γεμίσει θέλουμε και να κληροδοτήσουμε μέλλον θέλουμε.
Όλοι για τον έναν και για όλους. Αντί να βγάλουν παντιέρα να αποζημιωθούν όσοι πληγώθηκαν, προσπαθούν να τους πετάξουν πιο βαθιά. Με μια κομματική φιέστα, μια συνεδρίαση-χάος, όπου και τον πιο ψύχραιμο θα τον καταβάλει ως τη νύχτα η κούραση. Οι περιφερειακοί δήμαρχοι τι ξέρουν για ένα θέμα που δεν τους αφορά; Στην καλύτερη των περιπτώσεων να γεμίσουμε ευχολόγια και εντυπώσεις. Τι δουλειά έχουν καλεσμένα τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που θα κληθούν να «δικάσουν» μόλις γίνει η κωλοτούμπα; Προσκαλεί ποτέ κανείς τους δικαστές όση ώρα ετοιμάζει την εκτέλεση του αντιπάλου του; Και οι δικαστές πάνε αν προσκληθούν στη φιέστα; Προσκλήθηκε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων; Δεν τον βλέπω. Προσκλήθηκε η Κίνηση;
Δεν την βλέπω. Ίσως αργότερα. Εξάλλου, τι είναι αυτοί; Κατέβασε τις σημαίες σου καινούργιε δήμαρχε, δεν σε ψηφίσαμε για να εκδικηθείς την πόλη που σε γέννησε. Πρόσεχε πού βαδίζεις. Βιάζεσαι πολύ να λύσεις θέματα που δεν είναι θέματα όλων. Τότε ήσουν μέλος της διοίκησης του μετρό και έλεγες ό,τι έλεγες, τώρα είσαι αλλού, δεν μπορείς να μοιράζεις την πόλη στα δύο επειδή σε βολεύει το πολιτικό σκηνικό. Δημοκρατία δεν είναι να καλείς 100 σχετικούς με άσχετους μαζί να ακούσουν (sic) τις κυβερνητικές ανακοινώσεις.
Δημοκρατία θα πει να συζητάς με τους ειδικούς και να συγκρίνεις, να επεξεργάζεσαι τις διαφορετικές απόψεις. Δήμαρχος θα πει: «πρόσθεση, όχι αφαίρεση/πολλαπλασιασμός, όχι διάιρεση». Και εσύ, δήμαρχε αφαιρείς και διαιρείς αντί να προσθέτεις και να πολλαπλασιάζεις. Πόσο κοστίζει σε χρήμα η Ακρόπολη παιδιά;
Ο Παρθενώνας έχει από κάτω άλλους παλιότερους Παρθενώνες, να τον σηκώσουμε κι αυτόν. Και μετά να φέρουμε στη θέση του το έμβλημα του μίσους για τον ίδιο μας τον εαυτό. «Χαιρετάτε μας τον πλάτανο» κι «άντε καλά κρασιά», σαχλοί δικαιοπράκτες, που πήρατε προσωρινό βήμα. Η πόλη μας δική μας και της γης είναι, μα της τσέπης κανενός.

Μία αγανακτισμένη Δ-Χ Ε-Κ.