ΕΚΤΑΚΤΟ : Δημιουργία “Κίνηση Δημοτών Δήμων Δέλτα και Χαλκηδόνος για την ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ στα Δημοτικά Δρώμενα “

ΚΙΝΗΣΗ ΔΗΜΟΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

ΔΕΛΤΑ ΚΑΙ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ

( Αποκλειστικό ) 

Πήραμε μία επιστολή από νεοσύστατη ομάδα δημοτών Χαλκηδόνος – Δέλτα  οι οποία αναμένεται να  διαδραματίσει  σημαντικό ρόλο – όσον αφορά την διαφάνεια –  στα ΤΟΠΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ το επόμενο χρονικό διάστημα

Χ.Θ.

Ολόκληρη η ΕΠΙΣΤΟΛΗ :

Αγαπητοί συνδημότες
Σήμερα ξεκινάμε να εκφράζουμε δημόσια την άποψή μας για σημαντικά ζητήματα στους Δήμους μας, επιλέγοντας να θίγουμε σημαντικές παραμέτρους στα δημοτικά μας δρώμενα.
Το πρώτο θέμα αφορά την υπόθεση της λειτουργίας της Διαδημοτικής Επιχείρησης των Δήμων Δέλτα, Χαλκηδόνος, Ωραιοκάστρου, με διακριτικό τίτλο «Νεφέλη». Μια διαδημοτική επιχείρηση η οποία διαχειρίζεται προγράμματα με δημοτικές και ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.
Πρόσφατα (Απρίλιος-Μάιος 2021), το νέο ΔΣ καθώς και το νέο Διαδημοτικό Όργανο του ΚΕΚ Νεφέλη αποφάσισαν την τροποποίηση της μετοχικής σύνθεσης της επιχείρησης, ως εξής : Δήμος Δέλτα από 54% σε 54,6%, Δήμος Χαλκηδόνος από 42,5% σε 36,3% και Δήμος Ωραιοκάστρου από 3, 5% σε 9,1%.
Είναι αξιοσημείωτο ότι οι 4 εκπρόσωποι του Δήμου Χαλκηδόνος στο ΚΕΚ (Αναγνωστόπουλος, Βαϊνάς, Ταχτατζόγλου, Σαραφίδης), δέχτηκαν  να παραχωρήσουν μετοχές, δηλαδή περιουσιακό στοιχείο του Δήμου Χαλκηδόνος, αποδεχόμενοι το γεγονός να είναι ο Δήμος Χαλκηδόνος, ο μόνος Δήμος που χάνει μετοχικό κεφάλαιο. Οφείλουν να δώσουν απάντηση γιατί έκαναν κάτι τέτοιο.
Εδώ τονίζουμε,  ότι παρά τη νέα μετοχική κατάσταση, οι συνθέσεις και του Διοικητικού Συμβουλίου και του Διαδημοτικού Οργάνου θα παραμείνουν 11μελείς όπως είναι και σήμερα. Δηλαδή : Δέλτα 6 εκπρόσωποι, Χαλκηδόνος 4 εκπρόσωποι και Ωραιόκαστρο 1 εκπρόσωπος.

ΓΙΑΤΙ ΟΜΩΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ STATUS,  ΕΝΩ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΜΕΤΟΧΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ;

Γιατί πολύ απλά, όλα αυτά τα χρόνια ως σήμερα, οι συνθέσεις των δύο οργάνων του ΚΕΚ δεν είχαν τη νόμιμη σύνθεση, σύμφωνα με το μετοχικό ποσοστό που κατείχε ο κάθε Δήμος. Αν εφαρμοζόταν η νομιμότητα, η εκπροσώπηση των τριών Δήμων θα έπρεπε να είναι όλα αυτά τα χρόνια ως εξής :
  • Στο 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο Δέλτα 6, Χαλκηδόνος 5 και Ωραιοκάστρου 0 εκπρόσωποι, αντί για 5-4-1 που ισχύει σήμερα. Κι αυτό γιατί το Ωραιόκαστρο δεν δικαιούταν βάσει του ποσοστού 3,5% που κατείχε, να έχει εκπροσώπηση στο 11μελές ΔΣ.
  • Στο Διαδημοτικό Όργανο η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης του Σεπτεμβρίου 2020, όρισε ρητά ότι η σύνθεσή του έπρεπε να είναι 26μελής. Δηλαδή Δέλτα 14, Χαλκηδόνος 11 και Ωραιοκάστρου 1. Όμως αυτό το Όργανο λειτουργούσε όλα αυτά τα χρόνια με μη νόμιμη 11μελή σύνθεση (πάλι 6-4-1). Αυτή την απόφαση που όριζε 26μελή σύνθεση, την αγνόησαν επιδεικτικά και απέφυγαν να την εφαρμόσουν στην πράξη οι τρεις νυν Δήμαρχοι. Με τη στάση τους έδειξαν ότι δεν ήθελαν σε καμία περίπτωση το άνοιγμα της σύνθεσης του Διαδημοτικού Οργάνου, του οποίου αρμοδιότητα είναι ο έλεγχος της νομιμότητας των πράξεων στο ΚΕΚ. Από ότι φαίνεται τους βολεύει ο στενός και περιορισμένος κλοιός των προσώπων.

Και εδώ προκύπτει το ερώτημα : πως είναι δυνατόν τα όργανα αυτά του ΚΕΚ Νεφέλη τα οποία λειτουργούσαν επί τόσα χρόνια με μη νόμιμες συνθέσεις, να παράγουν νόμιμα αποτελέσματα; Αυτό θα μας το απαντήσει η Δικαιοσύνη.

ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΥΝΑΓΕΤΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΟΤΙ Η ΜΕΤΟΧΙΚΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ, ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΜΗ ΝΟΜΙΜΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΤΟΥ ΚΕΚ, ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΠΙΕΣΗΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΞΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ.

Εμείς ως δημότες, ζητάμε πλήρη διαφάνεια στη διοίκηση καθώς και στη διαχείριση των κονδυλίων στο ΚΕΚ Νεφέλη, όχι μόνο από εδώ και στο εξής, αλλά και για όσα έχουν συμβεί τα προηγούμενα χρόνια.
Όμως οι σημερινές διοικήσεις των τριών Δήμων, εξακολουθούν να κρύβουν από τους δημότες όλα τα παραπάνω.
Ενώ έχουν μεγάλη ευθύνη μαζί με τις  προηγούμενες,  γιατί ανέχθηκαν επί θητείας τους αυτό το καθεστώς διαχείρισης δημοσίου χρήματος, δυστυχώς δείχνουν και αυτές να θέλουν να σπρώχνουν τα ζητήματα κάτω από το χαλί.
Διότι ανέχονται ακόμη και τώρα καταστάσεις τραγελαφικές. Όπως το ίδιο πρόσωπο να είναι σήμερα διευθυντικό στέλεχος στο ΚΕΚ, σύμβουλος στο Διοικητικό του Συμβούλιο και εκπρόσωπος στο ελεγκτικό Διαδημοτικό Όργανο.
Δηλαδή με την ιδιότητα του συμβούλου στο ΔΣ να δίνει εντολές στον εαυτό του ως Διευθυντή, και με την ιδιότητα του ελεγκτή – μέλους του Διαδημοτικού Οργάνου να ελέγχει τον εαυτό του για τις αποφάσεις που λαμβάνει στο ΔΣ.
Και ταυτόχρονα να συμμετέχει το ίδιο πρόσωπο σε ιδιωτική ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. η οποία συστεγαζόταν μαζί με το ΚΕΚ μέσα στο ίδιο δημοτικό κτίριο και πήρε από αυτό 300.000 € σε απευθείας αναθέσεις και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε διαγωνισμούς όπου ήταν η μοναδική προσερχόμενη.
Αν δεν ήταν αλήθεια, θα μπορούσε να είναι ένα καλό ανέκδοτο. Και όλα αυτά με την άγνοια των δημοτών και την ανοχή των σημερινών διοικήσεων.
Σε κάθε περίπτωση εμείς ως δημότες, περιμένουμε να δούμε την απόφαση των δημοτικών συμβούλων στο ζήτημα της αλλαγής της μετοχικής σύνθεσης.
Και δηλώνουμε ότι δεν θα σταματήσουμε στο μέλλον να κρίνουμε δημοσίως τις ενέργειες όλων των εμπλεκομένων στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Κίνηση Δημοτών Δήμων Δέλτα και Χαλκηδόνος για την ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ στα Δημοτικά Δρώμενα