Εκπαίδευση : Καταλήψεις σε σχολεία της Θεσσαλονίκης

«Δεν θέλουμε λόγια, θέλουμε πράξεις, βάλτε υπόστεγο και τάξεις», το μήνυμα των μαθητών του 5ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης στην υπουργό παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Σε κατάληψη πέντε σχολεία στη συμπρωτεύουσα λόγω άλυτων προβλημάτων.

Αίθουσες στις οποίες τα νερά της βροχής στάζουν από την οροφή, ανεπαρκής θέρμανση και ανύπαρκτος κλιματισμός είναι μερικά από τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι 210 μαθητές του 5ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης. Και καθώς έχει περάσει ένας μήνας από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, τα παιδιά αποφάσισαν να βάλουν λουκέτο.

Αν όμως σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για μια ακραία και εν θερμώ απόφαση, ας πληροφορηθεί πως οι μαθητές του συγκεκριμένου σχολείου, αντί για σχολικές αίθουσες, κάνουν μάθημα σε τέσσερα κοντέινερ τα τελευταία επτά χρόνια!

Υπό αυτές τις συνθήκες, ανακοίνωσαν ότι προχώρησαν στην κατάληψη του σχολείου καθώς το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη αιθουσών, με αποτέλεσμα τα μαθήματα κατεύθυνσης να γίνονται στο γραφείο καθηγητών, ενώ δεν υπάρχει ένα στέγαστρο για να προστατεύονται από τη βροχή και τον ήλιο στα διαλείμματά τους.

Βέβαια, τις προηγούμενες μέρες, η νέα διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης δεσμεύτηκε να επιλύσει το πρόβλημα ώσπου να αποκατασταθεί το διατηρητέο κτίριο που στέγαζε το σχολείο στο παρελθόν, ωστόσο οι τεχνικές υπηρεσίες είχαν δώσει αρνητική εισήγηση.

«Εδώ και δύο χρόνια μας υπόσχονται στην αρχή της σχολικής χρονιάς λύση στα προβλήματά μας, αλλά στο τέλος η χρονιά μας βρίσκει με τα ίδια προβλήματα άλυτα», λένε μαθητές που περιφρουρούν την κατάληψη.

Στο μεταξύ, άλλα τρία σχολεία τελούν υπό κατάληψη στην ανατολική Θεσσαλονίκη κι ακόμη ένα στη δυτική. Κλειστό είναι από χθες το 19ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, με τους μαθητές να καταγγέλλουν την έλλειψη αθλητικού εξοπλισμού, ενώ και το 19ο Γυμνάσιο που συστεγάζεται δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Σε κατάληψη βρίσκεται επίσης το 1ο ΕΠΑΛ Καλαμαριάς, αρκετοί μαθητές του οποίου αντιμετωπίζουν πρόβλημα μετακίνησης. Τα παιδιά ζητούν να μπουν δύο λεωφορεία για να μπορούν να πηγαίνουν στα μαθήματά τους κι επίσης ζητούν να υπάρξει «κατανόηση» με τις πρωινές απουσίες, αφού ενίοτε καθυστερούν να φτάσουν στην ώρα τους λόγω της κατάστασης.

Μιλούν ακόμη για ελλείψεις σε βιβλία ειδικοτήτων και συμπεριφορές εκπαιδευτικών που δεν συνάδουν με τη σύγχρονη εκπαιδευτική πρακτική. Υπό κατάληψη βρίσκονται επίσης το 7ο ΓΕΛ και το 7ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, καθώς και το 2ο ΓΕΛ Εχεδώρου