Εκπαίδευση : Δυσκολίες στους δήμους για την εφαρμογή των μέτρων που ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο Παιδείας

Σημαντικές δυσκολίες στην εφαρμογή των μέτρων που ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων αντιμετωπίζουν οι δήμοι της χώρας.

Οι ασφυκτικές προθεσμίες για την πρόσληψη των καθαριστριών και την προμήθεια των αναγκαίων μέτρων προστασίας, καθώς επίσης ο μέσος όρος των 17 μαθητών ανά τάξη είναι οι μεγαλύτεροι βραχνάδες των δημάρχων, που εκτιμούν ότι δε θα μπορέσουν να είναι έτοιμοι για να υποδεχτούν τους μαθητές στις 7 Σεπτεμβρίου.
Την εκτίμηση ότι οι δήμοι θα είναι οριακά έτοιμοι εξέφρασε μιλώντας στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος επισήμανε ότι τα πράγματα είναι πολύ ρευστά. «Όταν και η ίδια η υπουργός δεν ξέρει πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, δείχνει και το μέγεθος της διαφορετικότητας», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, πρόβλημα θα υπάρξει με την προμήθεια των μασκών. «Το ποσό που έδωσε το υπουργείο επαρκεί για 6,5 χιλιάδες υφασμάτινες μάσκες. Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχουν στην ελληνική αγορά τόσες μάσκες», ανέφερε και πρόσθεσε ότι αντιθέτως δεν υπάρχει πρόβλημα με τα αντισηπτικά, ενώ οι υπόλοιπες προετοιμασίες, όπως οι συντηρήσεις γίνονται κανονικά, όπως κάθε χρόνο.

Λάθος ο υπολογισμός για τις καθαρίστριες

Για λάθος υπολογισμό στον αριθμό των καθαριστριών που θα προσληφθούν, αλλά και για ολιγωρία του Υπουργείου Παιδείας έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.
«Πώς να είμαστε έτοιμοι; Μόλις τώρα άλλαξαν το πλαίσιο πρόσληψης για τις καθαρίστριες,. Τις καθαρίστριες επίσης τις έχουν υπολογίσει με βάση τον αριθμό και τις αίθουσες αλλά προ κορωνοϊού. Τώρα όμως πρέπει να καθαρίζουν τρεις φορές την ημέρα. Και την τελευταία στιγμή γίνονται λοιπόν και με υπολογισμούς που δεν έχουν σχέση με τις τωρινές συνθήκες», είπε στο GRTimes.gr.
Σε ό,τι αφορά τις μάσκες τόνισε πως οι δήμοι θα κάνουν τις προμήθειες με τη συνδρομή και του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο, όπως είπε, κινήθηκε εγκαίρως και έστειλε ήδη τις κατανομές της χρηματοδότησης. «Βλέπουμε όμως μία ολιγωρία από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας και για τις υποδομές, καθώς δεν έχει στείλει τις αίθουσες για τη δίχρονη προσχολική υποχρεωτική εκπαίδευση που είχε ήδη αποφασίσει και για τις διαδικασίες πρόσληψης των καθαριστριών», τόνισε.
Σημειωτέον ότι νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η νέα διαδικασία που πριμοδοτεί τους ήδη εργαζόμενους, μπορεί να προσβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με το αιτιολογικό ότι καταστρατηγεί τη συνταγματική αρχή της ισότητας.

Δεν υπάρχουν επιπλέον αίθουσες

Ίσως, όμως, το βασικότερο ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι, είναι ότι δεν υπάρχουν επιπλέον αίθουσες, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στον μέσο όρο των μαθητών ανά αίθουσα που ανακοίνωσε το υπουργείο.
«Δεν υπάρχει σχολείο στην Ελλάδα που να μπορεί να έχει 17 μαθητές ανά αίθουσα», ανέφερε ο κ. Καϊτεζίδης.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου, όπου φοιτούν περισσότεροι από 18.200 μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης σε συνολικά 107 σχολεία.
«Το 17 μαθητές ανά αίθουσα είναι ανεδαφικό. Δεν υπάρχουν επιπλέον αίθουσες σε κανένα σχολείο», είπε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Σωτήρης Νικολαΐδης. Όπως ανέφερε, αυτή τη στιγμή στα δημοτικά σχολεία ο μέσος όρος των μαθητών είναι 24 με 25 ανά τάξη, ενώ υπερφορτωμένα είναι και τα γυμνάσια, όπου ο αντίστοιχος αριθμός ξεπερνά τους 27 μαθητές.
Το ίδιο ανέφερε στο GRTimes.gr και ο δήμαρχος Σιθωνίας Πάρης Ντέμπλας. «Δεν υπάρχει καμία τέτοια δυνατότητα. Δεν υπάρχουν επιπλέον αίθουσες», τόνισε.

Να θεσπιστεί ειδικό καθεστώς

Τη θέσπιση ειδικού καθεστώτος για τις προμήθειες, προκειμένου οι δήμοι να προλάβουν τις προθεσμίες, προτείνει ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου.
«Εάν δεν θεσπιστεί άμεσα ειδικό καθεστώς κατ’ εξαίρεση της νομοθεσίας που ισχύει τώρα, εφόσον η προμήθεια αφορά και εκπαιδευτικούς και μαθητές, δεν προλαβαίνουμε. Το θέμα δεν είναι αν υπάρχουν τόσες διαθέσιμες μάσκες για μία ημέρα ή μία εβδομάδα. Το θέμα είναι εάν υπάρχουν διαθέσιμες τουλάχιστον για ένα τρίμηνο και εν συνεχεία για ολόκληρο το σχολικό έτος. Επιπλέον, εάν σε κάποια διαγωνιστική διαδικασία υπάρξουν ενστάσεις, τελειώσαμε», τόνισε.
Ο κ. Κυρίζογλου υπογράμμισε επίσης ότι είναι παρακινδυνευμένη η κανονική λειτουργία των σχολείων. «Είναι πολύ ριψοκίνδυνο να πάμε σε μία κανονική λειτουργία των σχολείων με κανονική φοίτηση του συνόλου του αριθμού των μαθητών στα σχολεία, διότι δεν βλέπουμε υποχώρηση των κρουσμάτων. Βλέπουμε μία τάση συνεχούς αύξησης. Θα έπρεπε λοιπόν να πάμε στο μοντέλο της μέρα παρά μέρα φοίτησης των μαθητών». κατέληξε.