Εκπαίδευση : Ανοίγουν αύριο δημοτικά, γυμνάσια – Πότε κλείνουν για καλοκαίρι

ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ :

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο

ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ

Τη Δευτέρα 10 Μαΐου επιστρέφουν στα σχολεία οι μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων όλης της χώρας – Πώς θα γίνουν τα self test
Στις τάξεις τους επιστρέφουν οι μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίου, από αύριο Δευτέρα 10 Μαΐου, με απαραίτητη προϋπόθεση για μαθητές και εκπαιδευτικούς τα self test.
Όπως σημείωσε μιλώντας στο Open η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, τα δημοτικά και τα γυμνάσια «ανοίγουν με τις ίδιες προϋποθέσεις που άνοιξαν τα Λύκεια. Δηλαδή με αποστάσεις, μάσκες, self test κτλ» επισημαίνοντας πως «όσοι εκπαιδευτικοί δεν κάνουν self test, θα έχουν κυρώσεις, ακόμα και μείωση μισθού».
Από τη Δευτέρα ανοίγουν εκτός από τα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, και τα φροντιστήρια. Όπως ανάφερε η υφυπουργός, τα φροντιστήρια θα ανοίξουν μόνο για τους μαθητές που θα συμμετάσχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις, καθώς και τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών θα ανοίξουν για όσους δίνουν εξετάσεις γλωσσομάθειας.

Πώς θα γίνουν τα self test 

self test foto

Mαθητές, εκπαιδευτικοί, βοηθητικό και λοιπό προσωπικό πρέπει τη Δευτέρα 10 Μαΐου να προσέλθουν στα σχολεία έχοντας βεβαίωση αρνητικού τεστ (self test, PCR ή rapid test).
Το self test παρέχεται δωρεάν και διενεργείται πριν από την έναρξη των μαθημάτων της Δευτέρας και της Πέμπτης, από μαθητές, εκπαιδευτικούς, μέλη του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού (ΕΕΠ) και του ειδικού βοηθητικού προσωπικού (ΕΒΠ) και το διοικητικό προσωπικό όλων των σχολικών μονάδων.
Ο έλεγχος διενεργείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο. Ως προς τις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, η διενέργεια self test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τους μαθητές.
«Υπενθυμίζουμε ότι η πλατφόρμα δωρεάν διάθεσης self tests παραμένει κλειστή κάθε Σάββατο από το απόγευμα στις 5 το απόγευμα μέχρι και την Δευτέρα στις 8 το πρωί. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος απευθύνει εκ νέου έκκληση στους δικαιούχους δωρεάν self tests όπως προσέρχονται μόνο στις ημερομηνίες που αναφέρονται πιο πάνω, για την αποφυγή συγχρωτισμού και για λόγους προστασίας Δημόσιας Υγείας. Σε περίπτωση που προσέλθουν στα φαρμακεία σε άλλες ημερομηνίες δεν θα είναι δυνατό να εξυπηρετηθούν», τονίζεται ακόμη στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή απαντώντας για το τι θα γίνει σε περίπτωση που κάποιοι αρνηθούν να κάνουν το self test, η κ. Μακρή άφησε αιχμές μέχρι και για οριστική παύση των εκπαιδευτικών από την εργασία τους. Συγκεκριμένα είπε πως «αν κάποιος εκπαιδευτικός αρνηθεί να κάνει το διαγνωστικό τεστ, τότε υπάρχει ρητή πρόβλεψη να υπάρχουν πειθαρχικές ποινές που προβλέπουν από έγγραφη επίπληξη μέχρι μείωση μισθού ή οριστική αποβολή».

Πότε κλείνουν τα σχολεία – Οι τρεις ημερομηνίες «κλειδιά»

Για το τέλος της σχολικής χρονιάς και την έναρξη της νέας η υφυπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε ότι:
-Τα δημοτικά σχολεία θα κλείσουν στις 25 Ιουνίου
-Τα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα κλείσουν στις 11 Ιουνίου
-Στις 14 Ιουνίου θα αρχίσουν και οι πανελλαδικές εξετάσεις για τα ΓΕΛ
Για δεύτερη χρονιά, ακολουθήθηκε από το υπουργείο Παιδείας το μοντέλο της ματαίωσης των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων.
Ενδεχόμενο έναρξης μαθημάτων νωρίτερα τον Σεπτέμβριο
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής να αποτιμήσει τα κενά που υπάρχουν από την έως τώρα εκπαιδευτική διαδικασία. Θεωρείται πολύ πιθανό να υπάρξει, όπως έγινε και πέρσι, ένας επαναπροσδιορισμός της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο.
Δηλαδή εκτάκτως τα σχολεία να ανοίξουν λίγες μέρες νωρίτερα -με πιθανότερο σενάριο την έναρξη των μαθημάτων μια εβδομάδα νωρίτερα από ό,τι συνήθως- προκειμένου να κερδηθεί η χαμένη ύλη.
«Υπάρχει σκέψη η σχολική χρονιά να ξεκινήσει νωρίτερα τον Σεπτέμβρη» δήλωσε η Ζ. Μακρή, ενώ και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε δηλώσεις της δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο προκειμένου να κερδηθεί περισσότερος χρόνος.
«Ο λόγος που τα σχολεία μπορεί να ανοίξουν νωρίτερα είναι για να κερδηθεί περισσότερος χρόνος, καθώς φέτος ήταν κλειστά σχεδόν όλη τη χρονιά» είχε δηλώσει η κ. Κεραμέως.

Στις 17 Μαΐου ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί

Κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα ανοίξουν στις 17 Μαΐου. Η απόφαση να μην συμπέσει το άνοιγμα των βρεφονηπιακών σταθμών με αυτό των νηπιαγωγείων, των δημοτικών και των γυμνασίων, στις 10 Μαΐου, ελήφθη κατόπιν σχετικής εισήγησης της Επιτροπής των ειδικών.

«Η απόφαση αυτή βασίστηκε στην επιφύλαξή μας να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες μαζί κι έτσι περιοριστήκαμε αρχικά στο να ξεκινήσει αρχικά η υποχρεωτική εκπαίδευση. Επίσης να μην ξεχνάμε ότι βρέφη και παιδιά κάτω των 4 ετών δεν φοράνε μάσκα”, επεσήμανε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

paidikoi-stathmoi-720x400.jpg

Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για ολόκληρη την εκπαίδευση

  • Οι σχολικές μονάδες και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης ανοίγουν την ερχόμενη Δευτέρα 10 Μαΐου.
  • Το σχολικό έτος παρατείνεται έως την Παρασκευή 25 Ιουνίου για τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά και έως την Παρασκευή 11 Ιουνίου για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια.
  • Οι Πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινούν στις 14 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και στις 15 Ιουνίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια.
  • Τα φροντιστήρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών θα λειτουργήσουν ξανά στις 10 Μαΐου μόνο όμως για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου και για όσους δίνουν εξετάσεις για την απόκτηση πτυχίου ξένης γλώσσας.
  • Από τις 17 Μαΐου ξεκινούν διά ζώσης τα εργαστηριακά μαθήματα και οι πρακτικές ασκήσεις, στα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ, με τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) μια φορά την εβδομάδα, τόσο για τους καταρτιζόμενους όσο και για τους εκπαιδευτές.
  • Την ίδια ημέρα και με την ίδια ακριβώς διαδικασία αυτοδιαγνωστικού ελέγχου θα διεξάγονται και το προπαρασκευαστικό Πρόγραμμα Πιστοποίησης αποφοίτων Μεταλυκειακού έτους – Τάξης Μαθητείας ΕΠΑΛ.
  • Επανεκκινεί και η διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία του Α’ και Β’ κύκλου των σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας με self test εκπαιδευομένων, εκπαιδευτών και εκπαιδευτικών, μια φορά την εβδομάδα, προ Δευτέρας, στις 17 Μαΐου.
  • Εργαστηριακές και πρακτικές ασκήσεις θα διεξάγονται και στα ιδιωτικά κολέγια σύμφωνα με όσα ορίζουν οι αποφάσεις για τα Πανεπιστήμια.

https://www.alfavita.gr/ekpaideysi

error: Content is protected !!