ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 : ΣΥΡΙΖΑ / Υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ο Γιάννης Μυλόπουλος με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ

Υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα είναι ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος. Το όνομα του συνδυασμού είναι: «Αλλαγή στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας».
Το προηγούμενο διάστημα αρκετά ονόματα έπεσαν στο τραπέζι για το χρίσμα του υποψηφίου περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με αρκετούς πρώην βουλευτές του κόμματος να αρνούνται τη θέση. Παράλληλα, προκρίθηκε η υποψηφιότητα ατόμου από τη Θεσσαλονίκη και όχι την υπόλοιπη περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καθώς η Θεσσαλονίκη είναι η μεγαλύτερη πληθυσμιακά πόλη στην περιφέρεια. Τέλος, υπήρξαν σκέψεις για τη στήριξη του υποψηφίου με το ΠΑΣΟΚ Χρήστου Παπαστεργίου χωρίς όμως να προκριθεί και αυτή η συνθήκη.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές είχε στηρίξει την υποψηφιότητα του βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης Χρήστου Γιαννούλη, που είχε κατέλθει στις εκλογές με την παράταξη «Κοιτάμε Μπροστά». Τότε είχε λάβει ποσοστό 11,48%.
Ο Γιάννης Μυλόπουλος είναι πανεπιστημιακός, πρώην πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2010-2014, ενώ υπήρξε πρόεδρος της ΕΡΤ3 το 2015 και πρόεδρος του ΔΣ της Αττικό Μετρό, το 2016-2019.
Σημειώνεται ότι ο Γιάννης Μυλόπουλος ήταν υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές του Μαϊου και του Ιουνίου με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Α’ Θεσσαλονίκης χωρίς όμως να καταφέρει να εκλεγεί, καθώς ήρθε 16ος μεταξύ των 21 υποψηφίων, με 5.970 σταυρούς. Στο παρελθόν ήταν ξανά υποψήφιος στην ίδια εκλογική περιφέρεια, με το ΠΑΣΟΚ.
Στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο υποψήφιος περιφερειάρχης έχει ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας της Έφης Αχτσιόγλου.
Ο Γιάννης Μυλόπουλος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του με δήλωση που έκανε. Όπως τόνισε «αναλαμβάνω τη μεγάλη ευθύνη της υποψηφιότητας στις αυτοδιοικητικές εκλογές ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου «Αλλαγή στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» στηριζόμενος στις γνώσεις και την εμπειρία που μου παρέχει η μακρόχρονη ενασχόλησή μου με τα κοινά και τα δημόσια πράγματα».
Αναλυτικά η δήλωσή του:
«Με στόχο μια νέα εποχή για την Ανάπτυξη και το Περιβάλλον στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ανακοινώνω την υποψηφιότητά μου για τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ως επικεφαλής ψηφοδελτίου με τίτλο:
«Αλλαγή στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας»
«Αλλαγή στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» σημαίνει για εμάς το τέλος της εποχής όπου η διοίκηση της Περιφέρειας ήταν απλός θεατής της φτωχοποίησης των πολιτών, της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς, της ιδιωτικοποίησης των δημόσιων αγαθών και της κατάρρευσης των δημόσιων δομών.
«Αλλαγή στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» σημαίνει για εμάς το τέλος της εποχής που η διοίκηση ήταν χειροκροτητής των ολέθριων για την ανάπτυξη, την κοινωνία και το περιβάλλον πολιτικών που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια στη χώρα και στην περιφέρειά μας.
«Αλλαγή στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» σημαίνει για εμάς μια νέα εποχή, στην οποία η Περιφέρεια θα αναλάβει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο για την ουσιαστική αποκέντρωση των δράσεων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, την Πράσινη Μετάβαση και την αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης.
Μια νέα εποχή για μια ισόρροπη Οικονομική, Κοινωνική και Περιβαλλοντική Ανάπτυξη στην Κεντρική Μακεδονία.
Μια νέα εποχή για μια δίκαιη Ανάπτυξη που με όριο τη φέρουσα ικανότητα του Περιβάλλοντος θα δίνει ισότιμες ευκαιρίες σε όλους για την πρόσβαση στα αγαθά της.
Μια νέα εποχή για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, με δημόσιες πολιτικές προσαρμογής στους αυξημένους φυσικούς κινδύνους και μετριασμού των φυσικών καταστροφών που προκαλεί.
Αναλαμβάνω τη μεγάλη ευθύνη της υποψηφιότητας στις αυτοδιοικητικές εκλογές ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου «Αλλαγή στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» στηριζόμενος στις γνώσεις και την εμπειρία που μου παρέχει η μακρόχρονη ενασχόλησή μου με τα κοινά και τα δημόσια πράγματα, ως:
Καθηγητής στον Τομέα Υδραυλικής & Τεχνικής Περιβάλλοντος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, όπου διδάσκω και ερευνώ εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια στο ευρύτερο γνωστικό αντικείμενο της Βιώσιμης Ανάπτυξης για το Περιβάλλον,
Πρύτανης του ΑΠΘ (2010 – 2014), ως διοικητής δηλαδή του μεγαλύτερου πανεπιστημίου της χώρας στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης και της λιτότητας,
Πρόεδρος της ΔΕ της ΕΡΤ3, (2015), πρώτος Πρόεδρος μετά το «μαύρο» της ΕΡΤ και
Πρόεδρος της Αττικό Μετρό ΑΕ, (2016 – 2019), διάστημα κατά το οποίο για πρώτη φορά το Μετρό της Θεσσαλονίκης προχώρησε από το 30% στο 75% της ολοκλήρωσής του.
Ακολουθώντας τη σύγχρονη διεθνή οικολογική προτροπή:
«Σκέψου παγκόσμια – Δράσε τοπικά», απευθύνομαι σε όλες και όλους τους προοδευτικούς πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας, σε όλες και όλους που δυσφορούν κάτω από τις συντηρητικές, τις οπισθοδρομικές, τις κερδοσκοπικές, τις αντιπεριβαλλοντικές και τις αντικοινωνικές πολιτικές επιλογές που σαρώνουν τη χώρα και τους καλώ να ενώσουμε δυνάμεις.
Να στρατευθούμε όλοι μαζί σε αυτόν τον αγώνα για μια νέα εποχή στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Να σώσουμε ό,τι σώζεται στην Περιφέρεια, στο κοινό μας σπίτι, που απειλείται από: τα ακραία φυσικά φαινόμενα που φέρνει η κλιματική κρίση, αλλά και από τα ακραία συντηρητικά πολιτικά φαινόμενα που φέρνουν οι πολιτικές του κέρδους για τους λίγους και της φτώχειας για τους πολλούς, οι πολιτικές της παράδοσης του Περιβάλλοντος και των κοινών αγαθών σε οικονομικά συμφέροντα, με συνέπεια την υπονόμευση της προοπτικής της Βιώσιμης Ανάπτυξης για εμάς και για τα παιδιά μας».