ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 Σπαρτιάτες: Ποιο είναι το κόμμα που μπαίνει στη Βουλή

«Αφού απέκλεισαν με αντισυνταγματικό τρόπο τους Ελληνες, θα στηρίξω συνειδητά τους Σπαρτιάτες που αποτελούν διαχρονικά και συμβολικά την πρώτη γραμμή των Ελλήνων στους αγώνες για την Ελευθερία».
Με αυτή τη μικρή ανακοίνωση-ανάρτηση, ο Ηλίας Κασιδιάρης, το πρώην πρωτοπαλίκαρο του Μιχαλολιάκου στη Χρυσή Αυγή μετά την απόρριψη της καθόδου του στις κάλπες της 25ης Ιουνίου, έδειξε στους ψηφοφόρους που τον ακολουθούν την προτίμησή του. Και όπως δείχνουν τα exit poll, με την κίνηση αυτή άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για την  παρουσία της άκρας δεξιάς στο κοινοβούλιο, μετά τις προηγούμενες θητείες των χρυσαυγιτών.
Λίγο μετά την γνωστοποίηση της παρουσίας των Σπαρτιατών στον προεκλογικό χάρτη, οι δημοσκοπήσεις του έδιναν αρχικά ποσοστά κοντά στο 1%, τα οποία βαθμιαία σκαρφάλωσαν στο 2,5% δίνοντας βάσιμες ελπίδες για είσοδο στη Βουλή. Και τελικά exit poll εκτινάσσει το ποσοστό του κόμματος στο 5% θεωρώντας μάλλον σίγουρη την είσοδό του στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Ο αρχηγός που πέρασε από έξι κόμματα και οι υποψήφιοι από τους «Έλληνες»
Με αρχηγό τον Βασίλη Στίγκα, έναν πρώην υποψήφιο της Ενωσης Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, οι «Σπαρτιάτες», την Πέμπτη 8 Ιουνίου, εξασφάλισαν ανοιχτή δήλωση υποστήριξης από τον καταδικασμένο ως ηγετικό μέλος εγκληματικής οργάνωσης, Ηλία Κασιδιάρη, στα social media.
Ο επικεφαλής των «Σπαρτιατών», Βασίλης Στίγκας, είχε την πρώτη του επαφή με πολιτικό κόμμα με τη Νέα Δημοκρατία, μετά ακολούθησε τον Αντώνη Σαμαρά στην Πολιτική Άνοιξη, ενώ το 2001 εντάχθηκε στον ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη, όπου παρέμεινε έως το 2014. Το 2015 συμμετείχε στην ίδρυση του κόμματος ΡΙΖΕΣ με επικεφαλής τον Γιώργο Καπερνάρο, ενώ στις εκλογές του 2019 – πριν ιδρύσει τους Έλληνες – υπήρξε υποψήφιος ευρωβουλευτής και βουλευτής της «Ένωσης Κεντρώων» του Βασίλη Λεβέντη.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα Σαββατοκύριακου», ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος «Σπαρτιάτες», δικηγόρος Χαράλαμπος (Χάρης) Κατσιβαρδάς, ο οποίος πρωτοστάτησε στην ανάδειξη του θέματος με την ταινία μικρού μήκους «Αγόρια στο ντους» σε σχολείο στου Ζωγράφου, είχε δραστηριοποιηθεί στους «Έλληνες» του Κασιδιάρη.
Άλλα επτά στελέχη του κόμματος Κασιδιάρη είναι υποψήφιοι βουλευτές με τους … «Σπαρτιάτες»! Πρόκειται για τους Κωνσταντίνο Βενετσάνο (Κορινθία), Νικόλαο Κέκη (Καβάλα), Κωνσταντίνο Κυριακόπουλο (Μεσσηνία), Ευστράτιο Πρίγκα (Χαλκιδική), Αθανάσιο Χαλκιά (Α’ Αθηνών), Τζένη Ντάσιου (Φθιώτιδα) και Γεώργιο Διαμαντή (Κιλκίς).
Στη Β’ Θεσσαλονίκης, υποψήφιος με τους … «Σπαρτιάτες» είναι ο δικηγόρος Πέτρος Δημητριάδης, πρώην νομικός σύμβουλος του Κασιδιάρη, ενώ στην Α’ Θεσσαλονίκης είναι υποψήφιος ο Ιωάννης Κόντης, που είχε ανακοινωθεί ως υποψήφιος με τον Κασιδιάρη, πριν απαγορευτεί η κάθοδος του κόμματός του στη Βουλή. Στη Β’ Πειραιά, υποψήφιος είναι ο Αλέξανδρος Ζερβέας, προερχόμενος, επίσης, από τους «Έλληνες».