ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 : Λ. Σ. Δήμου Χαλκηδόνος / Απο την ομιλία του υποψηφιου δημάρχου Π. Μαρκίδη

Φταίει η κλιματική αλλαγή; Ποιος φταίει;
Αυτές τις μέρες έχουμε συγκλονιστεί από τα γεγονότα που μας ξεπερνούν όλους.
Πρώτα οι φωτιές, στην Αλέξανδρούπολη και όχι μόνο, η δολοφονία του νεαρού Αντώνη στον Πειραιά με αποκορύφωμα τώρα τις πλημμύρες στο θεσσαλικό κάμπο και τις δραματικές επιπτώσεις που συνεπάγονται.
Οι απίστευτες εικόνες της δολοφονίας του 36χρονου στον καταπέλτη του “Blue Horizon” σοκάρουν και “σφίγγουν το στομάχι” σε όποιον θέλει να λέγεται άνθρωπος.
Η απαξίωση της ανθρώπινης ζωής, που βιώνουμε σχεδόν καθημερινά, σε μια κοινωνία όπου βασιλεύουν οι σάπιες αξίες του ατομισμού και του κέρδους, οδηγεί σε τέτοια επίπεδα αποκτήνωσης, ώστε να πετάει κάποιος έναν άνθρωπο στη θάλασσα και – ενώ τον βλέπει να πνίγεται μέσα στα απόνερα – να δίνει εντολή να ξεκινήσει κανονικά το πλοίο, προφανώς για να μην υπάρξει καθυστέρηση, αφού για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες “ο χρόνος είναι χρήμα”.
Ζούμε σε μία χώρα που το καλοκαίρι καιγόμαστε από τις φωτιές , το φθινόπωρο πνιγόμαστε από τις πλημμύρες και το χειμώνα αποκλειόμαστε από τα χιόνια. Και έχεις αυτόν το δήμαρχο και όλους τους προηγούμενους,φροντίστε για τους έπόμενους, να λένε να μην πολιτικοποιούμε τα θέματα, να ασχολούμαστε μόνο με τα τοπικά.
Για μια ακόμη χρονιά, είμαστε θεατές όχι στο ίδιο έργο πια, αλλά στο ίδιο έγκλημα.
Από την πολύπαθη Πάρνηθα μέχρι την ανυπολόγιστη καταστροφή στον Εβρο, τη μεγαλύτερη πυρκαγιά στην ΕΕ με τις πάνω από 800.000 στρέμματα καμένες εκτάσεις.
Και από τα τουριστικά νησιά, όπως η Ρόδος, η Ανδρος και η Κέρκυρα, μέχρι τις περιοχές με εγκαταστάσεις στρατιωτικής σημασίας, όπως το Στεφανοβίκειο, η Αγχίαλος, οι Αβάντες της Θράκης, η Ελευσίνα.
Ξέρετε, εμείς δεν υποτιμάμε ούτε τις περιβαλλοντικές αλλαγές, ούτε τους εμπρησμούς.
Όμως φταίει η κλιματική κρίση για το γεγονός ότι δίνεται μόνο το 0,04% του προϋπολογισμού για τα δάση;
Για το ότι δεν υπάρχει κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των δασών πανελλαδικά;
Για το ότι κανένα δάσος δεν έχει σύγχρονη μελέτη αντιπυρικής προστασίας ;
Φταίνε οι ακραίες συνθήκες για το γεγονός ότι λείπουν 2.000 δασολόγοι και δεν υπάρχει κανένας δασεργάτης σε πολλά δασαρχεία της Ελλάδας;
Φταίει η κλιματική αλλαγή για τα δίκτυα πυροσβεστικών κρουνών, που είναι ελλιπή;
Όλα αυτά είναι η κατάργηση στην πράξη του νευραλγικού κρίκου της πρόληψης. Κι αυτός είναι οι δασικές υπηρεσίες.
Βγήκε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής σε τηλεοπτικό σταθμό και συνέστησε στους κατοίκους των πλημμυρισμένων χωριών της Καρδίτσας να ανέβουν στις ταράτσες των σπιτιών! Ούτε κουβέντα φυσικά για το γεγονός ότι άνθρωποι νέοι, ηλικιωμένοι, με αναπηρία, οικογένειες με μικρά παιδιά είναι αβοήθητοι από το κράτος για μέρες και νύχτες ολόκληρες, χωρίς ρεύμα, φαΐ και νερό.
Σε άλλο τηλεοπτικό κανάλι, ένας από το επιστημονικό επιτελείο του κράτους, που διαχειρίζεται φυσικές καταστροφές, έλεγε ότι πρόκειται για «πρωτοφανή φαινόμενα» που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από κανένα τεχνικό έργο κι ότι μια τέτοια πλημμύρα γίνεται μια φορά στη …χιλιετία!
Ωραία τα μαθήματα Μετεωρολογίας, αλλά την ώρα της καταστροφής, ο ζήλος του να πείσει πως το κράτος δεν μπορεί να κάνει τίποτα, δεν είναι τίποτα περισσότερο από αισχρή προπαγάνδα, για να βγαίνουν λάδι η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός.
Τον 21ο αιώνα, με την εξέλιξη των συστημάτων πρόγνωσης και τις δυνατότητες που υπάρχουν για ολοκληρωμένη πρόληψη, είναι πρόκληση να ακούγεται από τα χείλη επιστημόνων ότι είναι «κανονικότητα» να πνίγεται και να καίγεται ο λαός. Κανένας συμβιβασμός με τέτοιες «κανονικότητες».
Αυτό είναι το αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής κυβερνήσεων, Περιφερειακών και Δημοτικών αρχών σε σχέση με τις ανάγκες του λαού για προστασία από τα φυσικά φαινόμενα. Μία «πολιτική που εξυπηρετεί και στηρίζει με κρατικό χρήμα, νομικό πλαίσιο, επιδοτήσεις και παντός είδους διευκολύνσεις τις επενδύσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, αλλά αφήνει σε πλήρη ανυπαρξία αναγκαία έργα υποδομής και προστασίας».
Προσπαθούν να ευνουχίσουν έναν ολόκληρο λαό να μην αντιδρά. Ότι δηλαδή όλα τα προκαλούν οι θεομηνίες ή η κλιματική αλλαγή, άρα τι να μας κάνει και το κράτος….. τι θα κάνουμε λοιπόν; Θα τα υπομείνουμε όλα….. Θα περιμένουμε πότε θα αναδασώσουμε τα δάση μας με το SKY, θα χορτάσουμε τους πεινασμένους, θα στεγάσουμε τους άστεγους με το όλοι μαζί μπορούμε…όλοι μαζί στον εθελοντισμό αλλά στις δουλειές με λεφτά, οι λίγοι θα τα τσεπώνουν.
Έχουμε και στο δήμο μας τέτοια προβλήματα. Έχουμε τον Αξιό ποταμό, το δεύτερο σε μέγεθος ποτάμι στην Ελλάδα.
Το φράγμα του Αξιού, τα αναχώματά του και η Βαρδαρόβαση απαιτούν έργα και όχι προεκλογικές φιέστες, τέτοιες που στήνουν δήμαρχος και περιφέρεια που, αν δεν γίνουν, όλος ο κάμπος με τα χωριά του θα θαφτούν μέσα στα λασπόνερα.
Έχουμε την παλιά γέφυρα στο Λουδία που, αν πέσει, τα νερά του ποταμού θα πλημμυρίσουν το Λουδία και το Μικρό Μοναστήρι. Χωριά όπου ούτε τα νερά μιας καλής βροχής δεν μπορούν να αποστραγγιστούν στο ποτάμι.
Η Λαϊκή Συσπείρωση σε δήμους και περιφέρειες επισημαίνει ότι η παντελής έλλειψη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας στη χώρα μας, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους σεισμούς, επιβεβαιώνει με τον πλέον τραγικό τρόπο τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, των περιφερειών, αλλά και του κάθε δήμου ξεχωριστά.
Αυτό κάνει και η Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο μας και απαιτούμε από το δήμο και την περιφέρεια να πάρουν όλα τα μέτρα που χρειάζονται και να προβούν άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες με επίκεντρο την πρόληψη, ώστε να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης ακραίων φυσικών φαινομένων… [απόσπασμα από την ομιλία του Παναγιώτη Μαρκίδη, υποψηφίου Δημάρχου Χαλκηδόνος]