ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 : Επί ποδός βρίσκονται Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και δήμοι για την ομαλή διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών

Επί ποδός βρίσκονται Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και δήμοι για την ομαλή διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής (8 Οκτωβρίου). Οι κάλπες και τα παραβάν στα σχολικά συγκροτήματα θα αρχίσουν να στήνονται από μεθαύριο (Παρασκευή), ενώ παράλληλα θα ξεκινήσει και η μεταφορά των ψηφοδελτίων στα εκλογικά τμήματα, τα οποία θα είναι αυξημένα σε σχέση με τις εθνικές εκλογές.
«Επειδή είναι διπλές οι κάλπες, για να μην υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση, έχουν αυξηθεί τα εκλογικά τμήματα σε σχέση  με τις εκλογές του Ιουνίου και του Μαΐου, ειδικά στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης από 1601 έχουν γίνει 1733» τόνισε ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Οργάνωσης και Λειτουργίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο FM 104,9».
Όπως εκτιμά, αυτό δεν σημαίνει ότι ο πολίτης θα πρέπει να προσέλθει σε νέο εκλογικό κέντρο, αλλά πιθανότατα στο ίδιο σχολείο, όπου έχει προστεθεί και νέα αίθουσα. Ωστόσο για να μην υπάρξει καμία ταλαιπωρία θα πρέπει να ελέγξει νωρίτερα το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζει.
Όσον αφορά τους υποψήφιους σε δήμους και Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που θα ζητήσουν από τους πολίτες να τους «σταυρώσουν» στα ψηφοδέλτια, ο αριθμός τους αγγίζει τις 22.000. «Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τις περιφερειακές εκλογές υπάρχουν εννέα εκλογικοί συνδυασμοί, με τους οποίους κατεβαίνουν συνολικά 940 υποψήφιοι. Αντίστοιχα, στους 34 δήμους της Κ. Μακεδονίας συμμετέχουν 140 εκλογικοί συνδυασμοί με 8.257 δημοτικούς και 12.579 διαμερισματικούς υποψηφίους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχαηλίδης.
Οι ψηφοφόροι της ερχόμενης Κυριακής θα χρειαστεί να περάσουν δύο φορές μέσα στο παραβάν. Αρχικά θα επιλέξουν τους εκπροσώπους τους για τον δήμο εσωκλείοντας το ψηφοδέλτιο στον λευκό φάκελο που θα τους δοθεί και στη συνέχεια θα επαναλάβουν τη διαδικασία για τις περιφερειακές εκλογές ρίχνοντας στην κάλπη έναν γαλάζιο φάκελο.
Για τα αποτελέσματα των εκλογών θα χρειαστεί υπομονή καθώς η διαδικασία της διπλής κάλπης προφανώς και δεν είναι δυνατόν να είναι τόσο γρήγορη όσο ήταν στις εθνικές εκλογές. «Όπως έχει καθοριστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, στα εκλογικά τμήματα που η αρίθμησή τους λήγει σε μονό αριθμό, οι εκλογικές επιτροπές θα ξεκινήσουν πρώτα την καταμέτρηση των δημοτικών εκλογών, μετρώντας πρώτα τις ψήφους υπέρ συνδυασμών και μετά τη σταυροδοσία υπέρ υποψηφίων. Αμέσως μετά θα κάνουν την αντίστοιχη διαδικασία για τις περιφερειακές εκλογές. Στα εκλογικά τμήματα που λήγουν σε ζυγό αριθμό, η διαδικασία θα είναι αντίστροφη» εξήγησε ο προϊστάμενος τονίζοντας ότι «και μόνο αυτό δείχνει ότι δεν θα έχουμε πουθενά το σύνολο των εκλογικών τμημάτων, πριν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση και των δύο καλπών».
Όσο για τους συμβούλους που θα στελεχώσουν τα νέα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια… θα χρειαστεί να περιμένουν την επόμενη εβδομάδα μέχρι να ολοκληρωθεί η καταμέτρηση της σταυροδοσίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ