ΕΚΛΟΓΕΣ 2023: Β’ Θεσσαλονίκης / Νίκη, Σπαρτιάτες και Πλεύση παίρνουν έδρες από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Με μια μικρή αύξηση του ποσοστού της στη Β’ Θεσσαλονίκης η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του Ιουνίου σε σχέση με εκείνες του Μαΐου, χάνει μια έδρα, λόγω των ανατροπών που φέρνει η ενισχυμένη αναλογική. Όπως και τα άλλα δυο κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σε ποσοστό 98,5% (μένουν εννέα εκλογικά τμήματα από τα 599), ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ χάνουν από μια έδρα σε όφελος των κομμάτων που εισέρχονται στη Βουλή στην εννεαεδρική εκλογική περιφέρεια της Β’ Θεσσαλονίκης.
Έτσι εκτός Βουλής (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) μένουν από τη ΝΔ ο Σάββας Αναστασιάδης, που ήταν τέταρτος σε σταυρούς τον Μάιο και τέταρτος στη λίστα του Ιουνίου, από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η Δώρα Αυγέρη και από το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής ο Θανάσης Γλαβίνας, που ήταν και ο μοναδικός βουλευτής που είχε εκλέξει το κόμμα στη Β’ Θεσσαλονίκης, στην οποία πλέον δεν εκπροσωπείται.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι δεύτερο κόμμα, χάνοντας όμως μέσα σε ένα μήνα άλλες περίπου δυο ποσοστιαίες μονάδες, ενώ το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής παρότι απώλεσε μόλις 0,3% σε σχέση με τον Μάιο δεν εκλέγει βουλευτή.
Αξιοσημείωτη η σταθερότητα της «Ελληνικής Λύσης» που κράτησε το ποσοστό του Μαΐου, ενώ το ΚΚΕ αύξησε κατά περίπου μισή μονάδα το ποσοστό του.
Έκτο κόμμα η «Νίκη», που αύξησε το ποσοστό της κατά μια μονάδα, ενώ παρά την αυξημένη αποχή πήρε και περίπου 200 ψήφους περισσότερες από την 21η Μαΐου.
Οι «Σπαρτιάτες» εκλέγουν βουλευτή με ποσοστό πάνω από 5,5%, όπως και η «Πλεύση Ελευθερίας», που αύξησε το ποσοστό της κατά μόλις 0,1% σε σχέση με τον Μάιο.
Τα ποσοστά των κομμάτων
Τα ποσοστά των κομμάτων στη Β’ Θεσσαλονίκης είναι (σε παρένθεση το ποσοστό του Μαΐου):
-ΝΔ: 40,12% (40,07%) – 3 έδρες
-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: 13,57% (15,15%) – 1 έδρα
-ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: 9,86% (10,17%) – καμία έδρα
-Ελληνική Λύση: 7,96% (7,93%) – 1 έδρα
-ΚΚΕ: 6,61% (6,2%)
-Νίκη: 6,46% (5,63%)
-Σπαρτιάτες: 5,26% (-)
-Πλεύση Ελευθερίας: 3,77% (4,67%).
Οι εννέα βουλευτές
Έτσι, οι εννέα βουλευτές της Β’ Θεσσαλονίκης που εκλέγονται είναι:
-Νέα Δημοκρατία: Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Θεόδωρος Καράογλου, Φάνης Παπάς
-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Σωκράτης Φάμελλος
-Ελληνική Λύση: Κωνσταντίνος Χήτας
-ΚΚΕ: Λεωνίδας Στολτίδης
-Νίκη: Νίκος Παπαδόπουλος
-Σπαρτιάτες: Βασίλης Στίγκας (ως επικεφαλής του κόμματος) ή Πέτρος Δημητριάδης
-Πλεύση Ελευθερίας: Ζωή Κωνσταντοπούλου (ως επικεφαλής του κόμματος) ή Αρετή Παπαϊωάννου.

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ 

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ : Τα αποτελέσματα των εκλογών στο Δήμο μας - Πίνακας