ΕΚΛΟΓΕΣ : Έρχονται αλλαγές στις εκλογές: Αποζημίωση στις εφορευτικές

Έρχονται αλλαγές στις εκλογές: Αποζημίωση στις εφορευτικές, αύξηση βουλευτών Επικρατείας, απευθείας μετάδοση ψηφισάντων κατά την διαδικασία

Σε διαβούλευση τέθηκε από χθες Δευτέρα 4 Νοεμβρίου, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τον εκσυγχρονισμό και την απλούστευση της εκλογικής νομοθεσίας. Οι βουλευτές Επικρατείας από 12 αυξάνονται σε 15, ενώ οι έδρες χάνονται από τις εκλογικές περιφέρειες της Α’ Αθηνών, Νοτίου Τομέα Αθήνας και Αχαΐας.
Ανοίγει ο δρόμος και για την αποζημίωση των μελών των Εφορευτικών Επιτροπών, με κοινή απόφαση ΥΠΟΙΚ και ΥΠΕΣ, κάτι που ήταν επιβεβλημένο, αφού στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις η εφορευτική ήταν είδος προς εξαφάνιση! Στις σημαντικές επίσης αλλαγές η κατάθεση υποψηφιοτήτων και ανακήρυξη βουλευτών από τον Άρειο Πάγο και όχι τα Πρωτοδικεία, η απαγόρευση διαδικτυακής προβολής υποψηφίων την παραμονή και την ημέρα των εκλογών, ενώ για την ταχύτητα μετάδοσης των αποτελεσμάτων θα εφοδιάζονται οι δικαστικοί αντιπρόσωποι με κινητό ή τάμπλετ, ενώ θα μεταδίδουν κατά την διαδικασία τον αριθμό των ψηφισάντων, ώστε να ενημερώνεται η κοινή γνώμη.
Εξάλλου, σε δημόσια διαβούλευση αναμένεται να τεθεί εντός της εβδομάδας και το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών.
Οι σημαντικότερες αλλαγές
• Καθορίζεται ελάχιστος χρόνος για τη διενέργεια των εκλογών. Ο χρόνος θα κυμαίνεται μεταξύ των 30 και των 24 ημερών.
• Θεσμοθετείται το μητρώο πολιτών ως πυλώνας για την κατάρτιση των εκλογικών καταλόγων.
• Δίνεται η δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης για τους ετεροδημότες και πλέον δεν χρειάζεται να προσέρχονται στα ΚΕΠ.
• Οι συνδυασμοί καταρτίζονται κεντρικά από τα κόμματα με δήλωση στον Άρειο Πάγο μέσω ειδικής νέας διαδικτυακής πύλης.
• Καταργείται η υποβολή υποψηφιοτήτων στα πρωτοδικεία της χώρας και στη συνέχεια η δήλωση κατάρτισης συνδυασμών από τα κόμματα στον Άρειο Πάγο.
• Καταργείται η υποβολή δικαιολογητικών όπως είναι το πιστοποιητικό γέννησης, το οποίο αντλείται ηλεκτρονικά από το μητρώο πολιτών.
• Οι δηλώσεις παραίτησης από θέσεις που αποτελούν κώλυμα εκλογικότητας δηλώνεται μόνο στην υπηρεσία του υποψηφίου και ηλεκτρονικό αντίγραφο υποβάλλεται ψηφιακά στην πύλη υποψηφιοτήτων.
• Μαζί με τους συνδυασμούς ανά εκλογική περιφέρεια, τα κόμματα που έχουν καταρτίσει συνδυασμούς σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες υποβάλλουν στην ίδια πύλη το ψηφοδέλτιο επικρατείας τους.
• Όλα τα απαιτούμενα παράβολα πληρώνονται ηλεκτρονικά.
• Ομοίως η ανακήρυξη των Βουλευτών γίνεται από τον Άρειο Πάγο και όχι από τα Πρωτοδικεία.
• Αυξάνεται ο αριθμός των Βουλευτών επικρατείας από 12 σε 15 (χάνει μια έδρα ο Νότιος Τομέας Αθηνών, η Αχαΐα και η Α’ Αθηνών).
• Απαγορεύεται η προεκλογική δραστηριότητα στο διαδίκτυο την παραμονή και την ημέρα των εκλογών για κόμματα και υποψηφίους.
• Δίνεται η δυνατότητα καθορισμού ημερήσιας αποζημίωσης στα μέλη των εφορευτικών επιτροπών με κοινή απόφαση ΥΠΟΙΚ και ΥΠΕΣ.
• Θεσμοθετείται η ταχεία μετάδοση του αποτελέσματος από τους δικαστικούς αντιπροσώπους μέσω κινητού ή ταμπλέτας. Απεμπλέκονται οι περιφέρειες από τη διαδικασία και αντλούν από το ΥΠΕΣ σε πραγματικό χρόνο τα αποτελέσματα.
• Για πρώτη φορά οι δικαστικοί αντιπρόσωποι κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας μεταδίδουν τον αριθμό των ψηφισάντων ώστε να ενημερώνεται η κοινή γνώμη για τον αριθμό των ψηφισάντων.
Related Post
ΑΠΟΚΡΙΕΣ 2020 : Ακυρώνονται πανελλαδικά οι αποκριάτικες εκδηλώσεις

Με εντολή του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, δεν θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις για το καρναβάλι σε καμία περιοχή της Ελλάδος. Read more

ΑΠΟΚΡΙΕΣ 2020 : «Πυρά» από Πάτρα σε Κικίλια – «Τα Καρναβάλια τα διοργανώνουν οι Δήμοι, όχι ο υπουργός»!

Σαν... βόμβα έπεσε στο δήμο Πάτρας και στους κατοίκους και επιχειρηματίες της Αχαίας η σημερινή κυβερνητική απόφαση για αναβολή όλων των Read more

Κορωνοϊός: Ακυρώνονται όλες οι καρναβαλικές εκδηλώσεις

  «Αποφασίζουμε τη ματαίωση των εκδηλώσεων για το καρναβάλι σε όλη την Ελλάδα όπως κάνουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε Read more

Κορωνοϊός : Το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα !

Μια Ελληνίδα 38 ετών που ήρθε πρόσφατα από την Ιταλία είναι το πρώτο κρούσμα Κορωνοϊού   στην Ελλάδα Η ασθενής νοσηλεύεται Read more