Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού : Ένας σπάνιος επισκέπτης από τη Σιβηρία στο Δέλτα Αξιού!

Πως θα είναι άραγε να είσαι μόνος, μακριά από τους φίλους σου, μακριά από τον προορισμό σου, έστω και αν είσαι… πουλί; Τις ημέρες αυτές, και συγκεκριμένα την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, εντοπίστηκε από τον ορνιθοπαρατηρητή Κώστα Σταφυλίδη στην προστατευόμενη περιοχή Δέλτα Αξιού ένας σπάνιος επισκέπτης από τη Σιβηρία και συγκεκριμένα ένας λιμνοδρόμος. Κατά πως φαίνεται, το πουλί έχασε το δρόμο του και ξεστράτισε στη διάρκεια του μεταναστευτικού του ταξιδιού από τη Σιβηρία προς την Αμερική και βρέθηκε έτσι στο… παράκτιο ανάχωμα Καλοχωρίου – Δέλτα Αξιού.
Ο Λιμνοδρόμος Limnodromus scolopaceus είναι ένα παρυδάτιο πουλί που διαχειμάζει κανονικά στις νότιες ΗΠΑ έως τη Γουατεμάλα. Η παρουσία του στο Δέλτα του Αξιού είναι η μόλις τρίτη καταγραφή για τη χώρα μας -η πρώτη ήταν το 1962 και η δεύτερη το 2003, και οι δύο στο Πόρτο Λάγος- ενώ είναι ελάχιστες οι καταγραφές του είδους στην Ανατολική Μεσόγειο.
Παρότι μόνος του στο μακρύ αυτό μεταναστευτικό ταξίδι, ας ελπίσουμε να παρηγορείται από το… φαγητό, που, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, έχει βρει στην περιοχή μας.

 

Η εικόνα ίσως περιέχει: πουλί, υπαίθριες δραστηριότητες και νερό

Η εικόνα ίσως περιέχει: πουλί, υπαίθριες δραστηριότητες, νερό και φύση


Ευχαριστούμε τον Kostas Stafylidis για τις φωτογραφίες: