ΕΒΡΟΣ : Χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στα σύνορα

Μετά από ακόμα μία δύσκολη νύχτα στον Έβρο, χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν και σήμερα, Κυριακή 1/3, εγκλωβισμένοι πίσω από τον συρμάτινο φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα, με την προσδοκία να περάσουν στην ελληνική πλευρά, η οποία τους αντιμετωπίζει ως «εισβολείς» (αυτή είναι η επίσημη ρητορική κυβέρνησης και φιλικών της ΜΜΕ) και καθημερινά ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας, με διμοιρίες των ΜΑΤ από αστυνομικές διευθύνσεις από όλη τη χώρα, ενώ και οι διοικητές των ταγμάτων εθνοφυλακής ενημερώθηκαν να είναι σε ετοιμότητα για να ενισχύσουν το αδιαπέραστο τείχος.
Ανάμεσα στους πρόσφυγες, θύματα της απροσχημάτιστης εργαλειοποίησής τους από την Τουρκία, βρίσκονται πολλές γυναίκες και παιδιά. Οι συγκεντρωμένοι προσπαθούν με φωτιές και αυτοσχέδιες σκηνές να αντιμετωπίσουν το τσουχτερό κρύο και την υγρασία. Επίσης, σύμφωνα με την «Εφ.Συν.», υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από τουρκικά ΜΜΕ πως υπάρχουν αγνοούμενοι, άτομα που έχουν ανάγκη νοσηλείας, καθώς και άνθρωποι που έχουν εγκλωβιστεί σε κάποια από τα μικρά νησάκια στον Έβρο.
Σύμφωνα με υπολογισμούς του ΔΟΜ, οι άνθρωποι που βρίσκονται κατά μήκος των 212 χιλιομέτρων των συνόρων» είναι 13.000. Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού υποστήριξε αργά το βράδυ του Σαββάτου πως 47.113 άνθρωποι έφυγαν από τη χώρα μέσω της Αδριανούπολης. Νωρίτερα, το πρακτορείο Anadolu μετέδωσε πως ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας δήλωσε ότι o αριθμός των προσφύγων που φεύγει από την Τουρκία μέσω των συνόρων στην επαρχία της Αδριανούπολης, έχει φτάσει τις 36.776 ανθρώπους.

Οι αρχές προχώρησαν σε 70 συλλήψεις

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ οι αρχές προχώρησαν σε 70 συλλήψεις στην πρώτη, δεύτερη και τρίτη γραμμή ελέγχου και έχει σχηματιστεί δικογραφία, ενώ άλλες 66 συλλήψεις έγιναν κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας.
Παρά τα συνεχώς ενισχυόμενα μέτρα ασφαλείας, ομάδες προσφύγων επιχείρησαν, νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου να περάσουν τα συρματοπλέγματα και δέχθηκαν δακρυγόνα από τις δυνάμεις καταστολής.
Την ίδια ώρα δεκάδες Έλληνες αλλά και ξένοι δημοσιογράφοι από διεθνή μέσα ενημέρωσης βρίσκονται συγκεντρωμένοι στο τελωνείο των Καστανεών. Οι κάτοικοι έδειχναν εξοικειωμένοι με τη διαφορετική αυτή κινητικότητα που καταγράφεται στα σύνορα καθώς, όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, η παρουσία μεταναστών και προσφύγων στην περιοχή είναι στην καθημερινότητά τους.
(ο ανταποκριτής της «Εφ.Συν.» Αντώνης Τελόπουλος καταγράφει την κατάσταση που επικρατεί στον Έβρο, με τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έξω από τα ελληνοτουρκικά σύνορα)
Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση, εκτός από την καταστολή και τα χημικά, αναφέρει μέσω πηγών της ότι «χρησιμοποιεί όλα τα πρόσφορα μέσα για την ενημέρωση των ανθρώπων που παρακινούμενοι από fake news κινούνται ή συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένα σημεία των ανατολικών μας συνόρων».
Εννοεί την αποστολή μηνυμάτων «ώστε να ενημερωθούν οι συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες». «Ξένα κινητά που βρίσκονται κοντά στην περιοχή λαμβάνουν μηνύματα καθώς πλησιάζουν τα σύνορα. Έχουν ήδη ληφθεί χιλιάδες», εξηγούν κυβερνητικές πηγές.

error: Content is protected !!