Δ. Ωραιοκάστρου : 100 χρόνια προσφυγικής συνεισφοράς: Άσβεστη τη «Φλόγα της μνήμης» διατηρούν οι κάτοικοι της Ν. Φιλαδέλφειας

 Χορούς, τραγούδια, σκηνές από την καθημερινή ζωή των προγόνων τους στη Φιλαδέλφεια της Μικράς Ασίας και τραγικές μνήμες από τον ξεριζωμό και τον διωγμό από την γενέθλια γη παρουσίασαν χθες το βράδυ τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Φιλαδέλφειας «Εστία Φιλαδελφέων» σε μια ιδιαίτερα συγκινητική και υψηλού επιπέδου πολιτιστική εκδήλωση.
➡ Σε συνεργασία με τον Δήμο Ωραιοκάστρου η «Εστία Φιλαδελφέων» παρουσίασε την μουσικοχορευτική παράσταση «1922-2022: Η φλόγα της μνήμης», στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων που γίνονται στο Δήμο Ωραιοκάστρου, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή και την εγκατάσταση των προσφύγων στο Ωραιόκαστρο. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά τον Πανηγυρικό Εσπερινό που τελέστηκε στον ιερό ναό Αγίου Παντελεήμονος Νέας Φιλαδέλφειας, που σήμερα πανηγυρίζει.
Με εκπληκτικές ερμηνείες τα μέλη του Συλλόγου αναπαράστησαν σκηνές από τις επαγγελματικές δραστηριότητες, τα γλέντια, τα ήθη και τα έθιμα των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Η παράσταση πλαισιώθηκε από αποσπάσματα από αληθινές ιστορίες ανθρώπων που έζησαν ή άκουσαν για τα γεγονότα από δικούς τους ανθρώπους, από μουσική, τραγούδια, δρώμενα και παραδοσιακούς χορούς της Μικράς Ασίας.
➡ Το κοινό καλωσόρισε η πρόεδρος της «Εστίας Φιλαδελφέων», Μαρία Γελαϊτζόγλου, η οποία ευχαρίστησε την διοίκηση του Δήμου Ωραιοκάστρου για τη συνδιοργάνωση της εκδήλωσης και εξέφρασε τη χαρά της, διότι μετά από δύο χρόνια περιορισμών λόγων του Covid-19 πραγματοποιούνται ξανά πολιτιστικές εκδηλώσεις.
➡ Ο πρόεδρος της Κοινότητας Ν. Φιλαδέλφειας, Νίκος Γιαϊλατζόγλου, συνεχάρη τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου, καθώς το έργο που παράγουν είναι μεγάλο και αξιόλογο, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την αναβάθμιση και ανάπτυξη του τόπου και κάλεσε τον προϊστάμενο του ιερού ναού Αγίου Παντελεήμονος, π. Κυριάκο Φωτιάδη, να χαιρετίσει την εκδήλωση.
➡ Η κ. Γελαϊτζόγλου και ο κ. Γιαϊλατζόγλου ευχήθηκαν επίσης χρόνια πολλά στο δήμαρχο Ωραιοκάστρου, Παντελή Τσακίρη, με αφορμή την ονομαστική γιορτή του.
➡ Ο κ. Τσακίρης ευχαρίστησε για τις ευχές και ανέφερε πως «αν και τα τελευταία δύο χρόνια λόγω των περιορισμών του Covid-19 δεν είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε, η πολύ στενή συνεργασία που είχαμε με το Τοπικό Συμβούλιο απέφερε καρπούς. Απόψε βρισκόμαστε όλοι μαζί σε ένα χώρο, στην πλατεία της Νέας Φιλαδέλφειας, που κατόπιν εισήγησης και έντονης προτροπής του Τοπικού Συμβουλίου καταφέραμε να τον ανακατασκευάσουμε».
➡ Ο κ. Τσακίρης απευθυνόμενος προς τους κατοίκους τόνισε ακόμη ότι «ως διοίκηση στο Δήμο Ωραιοκάστρου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αποκαταστήσαμε την παλαιά εθνική οδό που οδηγεί στην Φιλαδέλφεια και ως θεσμικά συνεπείς παραλάβαμε από την προηγούμενη διοίκηση την ένταξη ενός πολύ σπουδαίου έργου για την περιοχή της Φιλαδέλφειας, το έργο της αποχέτευσης, επισπεύσαμε τις διαδικασίες, προσπεράσαμε τα πολύ δύσκολα προβλήματα και σήμερα ο εργολάβος είναι στην περιοχή και έχει ξεκινήσει τις εργασίες. Προσθέστε σε όλα αυτά ότι το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας είναι το πρώτο που αποκαταστάθηκε από την δημοτική αρχή. Έτσι, θα σχηματίσετε μια εικόνα ότι σε αυτά τα δύο χρόνια που μεσολάβησαν δεν μείναμε αδρανείς, σηκώσαμε μανίκια και σε στενή συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο καταφέραμε όλα αυτά».
➡ Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου αναφέρθηκε και στον Πολιτιστικό Σύλλογο, λέγοντας ότι η συνεισφορά του στο πολιτιστικό προϊόν του τόπου μας είναι μεγάλη και σπουδαία. «Για όλους εσάς που καταπιάνεστε με τα ζητήματα της παράδοσης σας αξίζουν συγχαρητήρια. Σε ότι μας αφορά θα είμαστε δίπλα σας για να σας στηρίξουμε, το έργο σας είναι μεγάλο, σπουδαίο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακίρης.
➡ Στην εκδήλωση συμμετείχαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο βουλευτής ΝΔ Β΄ Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καράογλου, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β΄ Θεσσαλονίκης, Θεοδώρα Αυγέρη, στελέχη της διοίκησης του Δήμου Ωραιοκάστρου, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι και εκατοντάδες πολίτες.
🔘 Ο εορτασμός του Αγίου Παντελεήμονος
➡ Νωρίτερα, τελέστηκε Πανηγυρικός Εσπερινός στον ιερό ναού του Αγίου Παντελεήμονος που σήμερα πανηγυρίζει και έγινε λιτάνευση της ιερής εικόνας του Αγίου Παντελεήμονος στους κεντρικούς δρόμους της Νέας Φιλαδέλφειας.
➡ Στη λιτάνευση της εικόνας συμμετείχαν η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Ωραιοκάστρου και παιδικά τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Εστία Φιλαδελφέων».

Μπορεί να είναι εικόνα 6 άτομα, άτομα που κάθονται, άτομα που στέκονται και εσωτερικός χώρος

Μπορεί να είναι εικόνα 6 άτομα, άτομα που κάθονται, άτομα που στέκονται και εσωτερικός χώρος

Μπορεί να είναι εικόνα 7 άτομα, άτομα που κάθονται και εσωτερικός χώρος

Μπορεί να είναι εικόνα 6 άτομα, άτομα που στέκονται και εσωτερικός χώρος

Μπορεί να είναι εικόνα 9 άτομα, άτομα που στέκονται, άτομα που παίζουν μουσικά όργανα και εξωτερικοί χώροι

Μπορεί να είναι εικόνα 7 άτομα, άτομα που στέκονται και εξωτερικοί χώροι

Μπορεί να είναι εικόνα 4 άτομα, άτομα που κάθονται, άτομα που στέκονται, άτομα που παίζουν μουσικά όργανα και κιθάρα

Μπορεί να είναι εικόνα 8 άτομα και άτομα που στέκονται

Μπορεί να είναι εικόνα 8 άτομα και άτομα που στέκονται

Μπορεί να είναι εικόνα 6 άτομα και άτομα που στέκονται

Μπορεί να είναι εικόνα 10 άτομα και άτομα που στέκονται

Μπορεί να είναι εικόνα ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα που στέκονται και εξωτερικοί χώροι