Δ.Ωραιοκάστρου: Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Το Σαββατοκύριακο, 13 και 14 Μαίου

Εκδηλώσεις μνήμης θα πραγματοποιηθούν το Σαββατοκύριακο, 13 και 14 Μαΐου 2023, στο Ωραιόκαστρο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Δήμος Ωραιοκάστρου σε συνεργασία με την Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων (ΕΠΩΦ), για την 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Οι σημαίες στο Δημαρχείο Ωραιοκάστρου θα κυματίζουν μεσίστιες και το κτίριο θα είναι φωταγωγημένο με κόκκινο χρώμα (συμβολίζει το αίμα των αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας).
Το Σάββατο 13  Μαΐου 2023, στις 7.30 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση μνήμης στο χώρο του Μνημείου της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου απέναντι από το Δημαρχείο.
Μπροστά από το Μνημείο θα τοποθετηθούν αναμμένα κεριά που θα σχηματίζουν τον αριθμό 104, με αφορμή την 104η μαύρη επέτειο της Γενοκτονίας. Ο σκηνοθέτης Γιάννης Γεωργιάδης θα μιλήσει για τα τραγικά γεγονότα της Γενοκτονίας και έπειτα με τη συνοδεία ποντιακής λύρας θα ηχήσουν ποντιακοί θρήνοι. Θα ακολουθήσει λαμπαδηφορία στους κεντρικούς δρόμους του Ωραιοκάστρου με κατάληξη  στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, όπου η χορωδία της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων θα αποδώσει τραγούδια για την Γενοκτονία και τον ξεριζωμό από τον Πόντο.
Την Κυριακή, 14 Μαΐου 2023, στις 10 το πρωί στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ωραιόκαστρο θα τελεστεί μνημόσυνο για τα θύματα της Γενοκτονίας και θα μοιραστούν κόλλυβα. Για την Γενοκτονία και τον ξεριζωμό από τον Πόντο θα μιλήσει εντός του ιερού ναού η Έρνα Λαζαρίδου, μέλος της ΕΠΩΦ και ο δημότης Ωραιοκάστρου, Νεόφυτος Ιορδανίδης, θα απαγγείλει το ποίημά του με τίτλο «Αλησμόνητες Πατρίδες».
Στη συνέχεια στο Μνημείο της Γενοκτονίας Ποντιακού Ελληνισμού θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση, θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων και θα αποδοθεί το τραγούδι «Τραντέλλενας» από τα παιδιά-μέλη της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων.
Στις εκδηλώσεις μνήμης το πρωί της Κυριακής θα συμμετάσχει και η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Ωραιοκάστρου.
Μνημόσυνο για τα θύματα της Γενοκτονίας θα τελεστεί επίσης στους ιερούς ναούς των Δ.Ε. Καλλιθέας και Μυγδονίας.